Τελευταία Νέα
Διεθνή

Adventures in Capitalism: Έξι χρόνια μετά την τραπεζική κρίση η Κύπρος υποφέρει από έλλειψη επενδύσεων – Οι ευθύνες της ΕΚΤ

Adventures in Capitalism: Έξι χρόνια μετά την τραπεζική κρίση η Κύπρος υποφέρει από έλλειψη επενδύσεων – Οι ευθύνες της ΕΚΤ
Πολλοί Κύπριοι έχασαν επίσης τις μισές τους καταθέσεις
Έξι χρόνια μετά την τραπεζική κρίση στην Κύπρο και την απόφαση για κούρεμα καταθέσεων ο διαδικτυακός τόπος «Adventures in Capitalism» αναφέρεται με άρθρο του στις ευθύνες των κυπριακών τραπεζών αλλά κυρίως σε αυτές της ΕΚΤ, όπως τις επιμερίζει.
Τα υπέρογκα δάνεια για την αγορά ακινήτων αλλά και η διάθεση 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά ελληνικών ομολόγων που στο τέλος διαγράφηκαν, ήταν μη συνετές πράξεις εκ μέρους των κυπριακών τραπεζών.  
Οι αποφάσεις όμως της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση της τραπεζικής κρίσης είχαν πολλαπλές συνέπειες.
Οι καταθέτες με πάνω από 100.000 ευρώ έχασαν το 47,5% των καταθέσεων τους.
Αυτό δικαιολογήθηκε ως αναγκαία κίνηση για τη διασύνδεση των Ρώσων με τις κυπριακές τράπεζες.
Ωστόσο, πολλοί Κύπριοι έχασαν επίσης τις μισές τους καταθέσεις.
Το σημαντικότερο είναι ότι το bail - in οδήγησε στη μείωση κεφαλαίων, την έλλειψη επενδύσεων και την περαιτέρω πτώση της κυπριακής οικονομίας.
Ακόμη και μετά τη διάσωση, το κυπριακό τραπεζικό σύστημα εξακολούθησε να είναι πραγματικά αφερέγγυο και δεν το βοήθησαν καθόλου οι αποφάσεις της ΕΕ.
Τα NPEs είναι δύσκολο να μειωθούν ή να πωληθούν, νέα δάνεια δεν δίδονται και πάρα τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων  τα τελευταία χρόνια, οι κυπριακές τράπεζες εξακολουθούν να έχουν επικίνδυνο υψηλό αριθμό από αυτά. 
Βάσει της λογικής, ο μοναδικός τρόπος επίλυσης του προβλήματος είναι η μείωση τωn NPEs με νέα δάνεια και η χρησιμοποίηση του διανεμηθέντος κέρδους για την ανοικοδόμηση της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών.
Πλέον ποια είναι η κατάσταση στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, δεν δίδονται βασικά δάνεια κεφαλαίου κίνησης και δεν πραγματοποιούνται συναλλαγές υπό το φόβο απώλειας κεφαλαίων.
Στην επιδίωξη της, η ΕΚΤ να πλήξει μερικούς Ρώσους, έπληξε πάνω από 1 εκατομμύριο Κύπριους πολίτες.
Και οι εξελίξεις στην Κύπρο είναι πολύ διαφορετικές από τις αντίστοιχες στην Ελλάδα, όπου η δημογραφική και μακροοικονομική κατάσταση είναι πραγματικά αδύναμη.
Η Κύπρος έχει λίγο παραπάνω από 1 εκατομμύριο κατοίκους και βρίσκεται σε μία κατάσταση μόνιμης bull market όσον αφορά τη φοροαποφυγή.
Τα NPLs τελικά μειώνονται, οι αξίες των ακινήτων αρχίζουν να ανακάμπτουν και η κυπριακή οικονομία επανέρχεται στην ανάπτυξη.
Το πιο σημαντικό, φαίνεται ότι έχει ανακαλυφθεί σημαντικό κοίτασμα φυσικού αερίου κοντά στις ακτές της Κύπρου.
Βέβαια θα χρειαστούν πολλά χρόνια ώστε αυτή η ανακάλυψη να οδηγήσει σε φορολογικά έσοδα, κάθε βήμα στην πορεία θα οδηγήσει σε ξένες επενδύσεις, πιο ποιοτικές θέσεις εργασίας και νέα κεφάλαια στο τραπεζικό σύστημα. Και το βασικότερο όλων υπάρχει  ένας καταλύτης, που μπορεί να οδηγήσει στην ανάκαμψη.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης