Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Πιο κοντά η ματαίωση Brexit όσο καθυστερεί μια συμβιβαστική λύση, λέει η May - Νέα διαβατήρια χωρίς την ένδειξη «ΕE»

Βρετανία: Πιο κοντά η ματαίωση Brexit όσο καθυστερεί μια συμβιβαστική λύση, λέει η May - Νέα διαβατήρια χωρίς την ένδειξη «ΕE»
Τι ανέφερε περί Brexit η T. May
Όσο καθυστερεί να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση με το Εργατικό Κόμμα για τη διασφάλιση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για μια συμφωνία για το Brexit, τόσο πιο κοντά είναι η μη υλοποίηση αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, σύμφωνα με την βρετανίδα πρωθυπουργό , T. May.
Η T. May έκανε λόγο για «ξεκάθαρη επιλογή» ανάμεσα στην  έξοδο της χώρας της από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά συμφωνίας ή στην ματαίωση του Brexit.
Μάλιστα, προειδοποίησε πως «όσο περισσότερο καθυστερήσει αυτό, τόσο μεγαλύτερος είναι για το Ηνωμένο Βασίλειο ο κίνδυνος να μην αποχωρήσει καθόλου», ενώ υπερασπίστηκε την απόφασή της να έχει  συνομιλίες με τους Εργατικούς λέγοντας ότι η «σαφής της προτίμηση» είναι να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τη συμφωνία της για το Brexit.
Για το Brexit, η May σε δηλώσεις της που έδωσε στη δημοσιότητα αργά το Σάββατο 6/4 το γραφείο της στην Ντάουνινγκ Στριτ, ανέφερε ότι «υπάρχουν τομείς που και τα δύο μεγαλύτερα κόμματα συμφωνούν», εξηγώντας ότι «και οι δύο θέλουμε να τερματιστεί η ελεύθερη μετακίνηση, και οι δύο επιθυμούμε να αποχωρήσουμε με μια καλή συμφωνία και οι δύο θέλουμε να προστατέψουμε θέσεις εργασίας», προσθέτοντας πως «αυτή η βάση για έναν συμβιβασμό που θα μπορεί να εξασφαλίσει μια πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και κερδίζοντας αυτή την πλειοψηφία, είναι ο μόνος δρόμος για την εκπλήρωση της ψήφου υπέρ του Brexit».
Σημειώνεται ότι το Σάββατο η May επανέλαβε την ελπίδα της να εγκρίνουν οι βουλευτές μια συμφωνία που θα επιτρέψει στην Βρετανία να αποχωρήσει το ταχύτερο.
Επιπλέον, ο ηγέτης της βρετανικής αντιπολίτευσης Jeremy Corbyn δήλωσε το Σάββατο ότι η Theresa May δεν έχει ακόμη μετακινήσει τις «κόκκινες γραμμές» της που έχουν εμποδίσει μια συμφωνία εξόδου από την ΕΕ, κάτι που είπε ότι περιμένει, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι « θα μπορέσουμε να φθάσουμε σε μια απόφαση στο κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα που θα αποτρέψει μια συντριβή».
Πάντως, η απόφαση της May να επιδιώξει συμφωνία με τον Corbyn ήταν μια εκπληκτική ανατροπή μετά από μήνες που έλεγε ότι το σχέδιό της για το Brexit ήταν η μόνη δυνατή πορεία.
Αντικατοπτρίζει εβδομάδες δράματος στο κοινοβούλιο, όπου η συμφωνία της May απορρίφθηκε από μια ιστορική πλειοψηφία, αλλά δεν υπάρχει συμφωνία για ένα εναλλακτικό σχέδιο.
Να σημειωθεί ότι, ο ηγέτης των Εργατικών επιδιώκει τελωνειακή ένωση με την ΕΕ μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση.
Στο μεταξύ, μερίδα βουλετών των Τόρις προειδοποιούν ότι θα προσπαθήσουν να απομακρύνουν την May από την πρωθυπουργία σε περίπτωση που τελικά η Βρετανία συμμετάσχει στις ευρωεκλογές και παρατείνει την συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ Ένωση πέρα του Ιουνίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Observer.

Διαβατήρια χωρίς την ένδειξη «Ευρωπαϊκή Ένωση»

Στην έκδοση νέων διαβατηρίων α χωρίς την ένδειξη «Ευρωπαϊκή Ένωση» προχώρησε το Ηνωμένο Βασίλειο και μάλιστα, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών το Σάββατο 6/4, «διαβατήρια σκούρου κόκκινου χρώματος χωρίς τις λέξεις Ευρωπαϊκή Ένωση στο εξώφυλλο τέθηκαν σε κυκλοφορία στις 30 Μαρτίου».
Υπενθυμίζεται ότι μία ημέρα πριν, στις 29 Μαρτίου, είχε αποφασιστεί αρχικά να πραγματοποιηθεί το Brexit, όμως η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τ. May ζήτησε μια νέα αναβολή της ημερομηνίας αποχώρησης, η οποία παρατάθηκε μέχρι τις 12 Απριλίου,  με την επικεφαλής των Συντηρητικών να επιθυμεί πλεον μια νέα παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών, τα διαβατήρια με την ένδειξη της ΕΕ «θα εξακολουθήσουν να εκδίδονται για σύντομο χρονικό διάστημα μετά την ημερομηνία αυτή» για να «διατεθούν τα αποθέματα».
Πάντως, η αναγραφή ή όχι της ένδειξης της ΕΕ δεν επηρεάζει την δυνατότητα του κατόχου του διαβατηρίου να ταξιδέψει, ενώ ήδη σειρά αντιδράσεων και σχολίων στα μέσα κοινωνική δικτύωσης πυροδότησε η συμβολική απόσυρση της ένδειξης της ΕΕ στα νέα διαβατήρια.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης