Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Brookings: Σε φάση συγχρονισμένης επιβράδυνσης η παγκόσμια οικονομία

Brookings: Σε φάση συγχρονισμένης επιβράδυνσης η παγκόσμια οικονομία
Η επιδείνωση των προοπτικών έφερε τις δραματικές προειδοποιήσεις από την Christine Lagarde, διευθύνουσα σύμβουλο του ΔΝΤ
Η παγκόσμια οικονομία έχει εισέλθει σε φάση «συγχρονισμένης επιβράδυνσης» η οποία μπορεί να είναι δύσκολο να αντιστραφεί το 2019, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση ενός δείκτη που καταρτίστηκε από το Brookings Institution και τους Financial Times.
Ο σχετικός δείκτης οικονομικού συναισθήματος και τα οικονομικά δεδομένα στις προηγμένες αλλά και τις αναδυόμενες οικονομίες επιδεινώνονται από το Φθινόπωρο του 2018, γεγονός που υποδηλώνει την εξασθένηση της παγκόσμιας ανάπτυξης και την ανάγκη προσφυγής σε νέες μορφές οικονομικών κινήτρων.
Η επιδείνωση των προοπτικών έφερε τις προειδοποιήσεις από την Christine Lagarde, διευθύνουσα σύμβουλο του ΔΝΤ, η οποία ξεκαθάρισε πως το Ταμείο θα υποβαθμίσει τις προβλέψεις ανάπτυξης τις επόμενες μέρες.
Επίσης ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ), σημείωσε ότι οι συνεχιζόμενες εμπορικές εντάσεις έχουν εξασθενίσει τις προβλέψεις.
Τα ευρήματα ακολουθούν γενικά τους απογοητευτικούς οικονομικούς δείκτες τους τελευταίους έξι μήνες, οι οποίοι παρουσιάζουν  παρόμοια εικόνα στις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ευρώπη.
Ο καθηγητής Eswar Prasad του Brookings εκτιμά ότι η επιβράδυνση δεν φαίνεται ακόμη να κατευθύνεται προς μια παγκόσμια ύφεση, αλλά όλοι οι παράγοντες της παγκόσμιας οικονομίας υστερούν πλέον σε ορμή.
«Η φύση της επιβράδυνσης εμπεριέχει δυσοίωνες προβλέψεις για αυτές τις οικονομίες κατά τα επόμενα χρόνια, ειδικά δεδομένου ότι υπάρχουν περιορισμοί στις μακροοικονομικές πολιτικές που θα μπορούσαν να τονώσουν την ανάπτυξη», ανέφερε.
Ο Δείκτης Παρακολούθησης Brookings  -FT για την Παγκόσμια Οικονομική Ανάκαμψη (Tiger) συγκρίνει τους δείκτες της πραγματικής οικονομικής δραστηριότητας, των χρηματοπιστωτικών αγορών και της εμπιστοσύνης των επενδυτών με τους ιστορικούς μέσους όρους για την παγκόσμια οικονομία αλλά και για μεμονωμένες χώρες.


Οι αρχικές αναγνώσεις υποχώρησαν σημαντικά στα τέλη του 2018 και βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο τόσο για τις προηγμένες όσο και για τις αναδυόμενες οικονομίες από το 2016, το έτος της ασθενέστερης παγκόσμιας οικονομικής απόδοσης μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση.
Ο δείκτης υποχώρησε εν μέρει, επειδή τα στοιχεία που αφορούν στην πραγματική οικονομική δραστηριότητα ήταν πιο αδύναμα, σε χώρες, όπως η Ιταλία που εισήλθε σε ύφεση, την ασθμαίνουσα βιομηχανικά Γερμανία αλλά και τις ΗΠΑ, όπου ξεθωριάζει το momentum των φορολογικών περικοπών της διοίκησης Trump.
Αν και το οικονομικό κλίμα παραμένει υψηλό στις προηγμένες οικονομίες, έχει υποχωρήσει από το υψηλότερο σημείο του και βρίσκεται κάτω από τα κανονικά επίπεδα στις αναδυόμενες οικονομίες, λόγω ανησυχιών πως τελειώνει η περίοδος της αλματώδους οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα.



Παρά το γεγονός, πως η κινεζική οικονομία παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης μετά από τις προσπάθειες της κυβέρνησης για αύξηση των δαπανών αλλά και η αντιστροφή των σχεδίων της ΕΕ για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων το 2019 η οικονομική εμπιστοσύνη έχει υποχωρήσει το τελευταίο εξάμηνο.
Οι δείκτες ανάπτυξης στην Ευρώπη είναι απογοητευτικοί, σημείωσε ο καθηγητής Prasad.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, μόνο η Ινδία ξεχωρίζει ως εξαίρεση στην τάση επιβράδυνσης, ενισχυμένη από δημοσιονομικά και νομισματικά κίνητρα πριν από τις εθνικές εκλογές που θα ξεκινήσουν αργότερα τον Απρίλιο του 2019
Οι καθυστερήσεις στην αναμενόμενη εμπορική προσέγγιση  μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας θέτουν επίσης ερωτήματα σχετικά με τις προοπτικές μεγαλύτερης δυναμικής στην παγκόσμια οικονομία κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.



«Οι εμπορικές εντάσεις και η αβεβαιότητα που έχουν προκαλέσει είναι πιθανό να αφήσουν ένα μακροχρόνιο ‘’τραύμα’’ στην παγκόσμια οικονομία.
Αυτή η αβεβαιότητα υπονομεύει την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και τις ήδη ισχνές ιδιωτικές επενδύσεις, γεγονός που έχει συνέπειες στη μακροπρόθεσμη αύξηση της παραγωγικότητας», εκτιμά ο καθηγητής Prasad.
Προσθέτει δε ότι οποιαδήποτε αρνητική κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί από την αδυναμία των πολιτικών αρχών να παράσχουν αποτελεσματικά κίνητρα για να ενισχύσουν τις οικονομικές προοπτικές αργότερα αυτό το έτος.
«Τα υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους είναι πιθανό να περιορίσουν την ικανότητα των μεγάλων προηγμένων οικονομιών να εξουδετερώσουν την επιβράδυνση με δημοσιονομικά κίνητρα», ανέφερε.
«Η συμβατική νομισματική πολιτική παραμένει περιορισμένη σε πολλές προηγμένες οικονομίες, όπου τα επιτόκια είναι κοντά ή αρνητικά, ενώ τυχόν περαιτέρω αντισυμβατικές ενέργειες νομισματικής πολιτικής παρουσιάζουν σημαντικούς κινδύνους και αβέβαιες αποδόσεις», καταλήγει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης