Τελευταία Νέα
Οικονομία

Εφιαλτικά στοιχεία για ανάπτυξη και οικονομία – Συνταξιούχος ο ένας στους τρεις φορολογούμενους - Μεγάλη μείωση εισοδημάτων

Εφιαλτικά στοιχεία για ανάπτυξη και οικονομία – Συνταξιούχος ο ένας στους τρεις φορολογούμενους - Μεγάλη μείωση εισοδημάτων
Στα χρόνια της κρίσης ο αριθμός των συνταξιούχων αυξήθηκε κατά 588.000 φθάνοντας τα 2,25 εκατ. ή το 35,4% των φορολογουμένων
Οι συνταξιούχοι είναι η πολυπληθέστερη κατηγορία φορολογουμένων, στοιχείο που επιβεβαιώνει τις εφιαλτικές εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις στην ανάπτυξη και στα δημόσια οικονομικά από τη γήρανση του πληθυσμού.
Μάλιστα, στα χρόνια της κρίσης ο αριθμός των συνταξιούχων αυξήθηκε κατά 588.000 φθάνοντας τα 2,25 εκατ. ή το 35,4% των φορολογουμένων , σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε και δημοσιοποιεί η «Καθημερινή της Κυριακής».
Σε αρκετές περιφέρειες το συνολικό δηλωθέν εισόδημα των συνταξιούχων είναι υψηλότερο από το  αντίστοιχο που δήλωσαν οι υπόλοιπες κατηγορίες φορολογουμένων.
Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ είναι εντυπωσιακά και δείχνουν ότι, σε 9 από τις 13 Περιφέρειες της Ελλάδας οι συνταξιούχοι είναι περισσότεροι από τους μισθωτούς, τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Εντυπωσιακό είναι το παράδειγμα της Δυτικής Ελλάδας, όπου οι συνταξιούχοι αποτελούν το 40,1% του συνόλου των φορολογουμένων και το εισόδημά τους είναι το 40% του συνολικού δηλωθέντος εισοδήματος.
Είναι ενδεικτικό ότι, πριν από την κρίση οι συνταξιούχοι αποτελούσαν το 29% του συνόλου των φορολογουμένων ενώ σήμερα φθάνουν το 35,4%,
Ωστόσο τα ίδια στοιχεία δείχνουν την τρομακτική συρρίκνωση των εισοδημάτων τους, συνεπεία της κρίσης.
Ειδικότερα το 2010 το δηλωθέν εισόδημα ανερχόταν στα 27 δισ. ευρώ ή διαφορετικά κάθε συνταξιούχος δήλωνε κατά μέσον όρο 16.228 ευρώ ενώ σήμερα ανέρχεται σε 11.175 ευρώ μειωμένο κατά 31,1%.
Για παράδειγμα στη Δυτική Ελλάδα, τη δεύτερη φτωχότερη περιφέρεια της χώρας οι συνταξιούχοι υπερτερούν έναντι των άλλων ομάδων, δηλώνοντας μάλιστα τα υψηλότερα εισοδήματα.       

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης