Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βενεζουέλα: Ο Guaido κηρύσσει την τελική φάση της αποπομπής Maduro με την επωνυμία "Επιχείρηση Ελευθερίας"

Βενεζουέλα: Ο Guaido κηρύσσει την τελική φάση της αποπομπής Maduro με την επωνυμία
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποδεχόμενο την πρόταση των ΗΠΑ,  ανακοίνωσε νέα συνέλευσή για τη Βενεζουέλα την Τετάρτη (10/4)
Στην «τελική της φάση» βρίσκεται η προσπάθεια ανατροπής του προέδρου της Βενεζουάλας Nicolas Maduro σύμφωνα με τον αυτόανακηρυχθέντα πρόεδρο της Βενεζουέλας Juan Guaiado.
Ο μέχρι πρότινος ηγέτης της αντιπολίτευσης, που έχει αναγνωριστεί ως πρόεδρος της χώρας από τις ΗΠΑ, ξεσήκωσε για μια ακόμη φορά δεκάδες χιλιάδες Βενεζουελάνους, που κατέβηκαν στους δρόμους του Καράκας για να στηρίξουν την «Επιχείρηση Ελευθερία», όπως την αποκαλεί που στοχεύει στην αποπομπή του αριστερού προέδρου Maduro από την εξουσία.
Απευθυνόμενος στο πλήθος ο Guaido αναφέρθηκε στα δεινά που αντιμετωπίζουν από τις τρομακτικές ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων, τις επιπτώσεις του υπερπληθωρισμού, τα συνεχή μπλακάουτ, τις τεράστιες ελλείψεις σε πόσιμο νερό και τα προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες.
«Δεν ήρθαμε εδώ για να απαιτήσουμε νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, που είναι αναγκαία.
Ήρθαμε για να απαιτήσουμε ελευθερία, δημοκρατία, τροφή, μέλλον, εκπαίδευση», είπε ο αναγνωρισθείς από περίπου 50 κυβερνήσεις ως μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας απευθυνόμενος στο πλήθος στη μεγάλη συγκέντρωση στο Καράκας.
«Όλοι στους δρόμους, ας αρχίσουμε την τελική φάση για να τερματιστεί ο σφετερισμός της εξουσίας», είπε ο Guaido μιλώντας από την καρότσα ενός ημιφορτηγού.
Ζήτησε από τους οπαδούς του να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για να κλιμακώσουν την πίεση στους δρόμους και κάλεσε σε νέα πανεθνική διαδήλωση την ερχόμενη Τετάρτη.
Όμως ο πρόεδρος της χώρας Nicolas Maduro εξακολουθεί να διατηρεί τον έλεγχο της χώρας χάρη στην υποστήριξη του στρατού και ισχυρών συμμάχων όπως η Ρωσία και η Κίνα κι αποκαλεί τον Guaido «μαριονέτα» της Ουάσιγκτον, που θα οδηγηθεί ενώπιον της «Δικαιοσύνης».
«Κύριε Donald Trump, ρίξε μια ματιά στα πρόσωπα αυτών των ανθρώπων, γιατί αυτοί θα συνεχίσουν να κατατροπώνουν εσένα και τις απεχθείς επιθετικές ενέργειές σου χίλιες και μια φορές. Δεν μπόρεσες κι ούτε θα μπορέσεις να νικήσεις τη Βενεζουέλα», είπε ο Maduro σε συγκέντρωση υποστηρικτών του.
Στο μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ανακοίνωσε, αποδεχόμενο την πρόταση των ΗΠΑ,  νέα συνέλευσή για τη Βενεζουέλα την Τετάρτη (10/4)
Την Παρασκευή (5/4) η Ουάσιγκτον επέβαλε νέες κυρώσεις στις πετρελαϊκές εξαγωγές της Βενεζουέλας και δεσμεύτηκε ότι θα αναλάβει νέα δράση κατά της συμμάχου του Maduro, της Κούβας, που βοηθά την κυβέρνησή του να επιβιώνει.
«Ούτε τρόφιμα, ούτε φάρμακα. Τώρα ούτε ρεύμα.
Στην επόμενη φάση ούτε Maduro», είχε διαμηνύσει ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Mike Pompeo, μέσω Twitter τον Μάρτιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης