Τελευταία Νέα
Διεθνή

Handelsblatt: Η Κίνα επιδιώκει στενή συνεργασία με την ΕΕ στην κλιματική αλλαγή και το Ιράν - Αγκάθι στις σχέσεις το εμπόριο

Handelsblatt: Η Κίνα επιδιώκει στενή συνεργασία με την ΕΕ στην κλιματική αλλαγή και το Ιράν - Αγκάθι στις σχέσεις το εμπόριο
Η ΕΕ έχει κατηγορήσει το Πεκίνο οτι προσπαθεί να διχάσει τις χώρες της ΕΕ επενδύοντας στα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης
Τη συνεργασία με την ΕΕ επιδιώκει η Κίνα στα ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή και το εμπόριο, δήλωσε ο κινέζος πρωθυπουργός Li Keqiang στη γερμανική Handelsblatt.
Οι δηλώσεις του κινέζου πρωθυπουργού έρχονται μια εβδομάδα πριν από τη σύνοδο κορυφής στις 9 Απριλίου, με στόχο την εδραίωση των δεσμών ανάμεσα στις δύο πλευρές μετά το κακό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις Κίνας και ΕΕ με αιχμή το εμπόριο, τις επενδύσεις και τα δικαιώματα των μειονοτήτων.
Οι διαφορές αυτέ ενδέχεται να οδηγήσουν Κίνα και ΕΕ να μην συμφωνήσουν σε κοινή δήλωση στη διάσκεψη κορυφής της 9ης Απριλίου γεγονός που θα αποδυναμώσει τις ευρωπαϊκές προσπάθειες για να αποκτήσει μεγαλύτερη πρόσβαση στις κινεζικές αγορές.
Μιλώντας στην Handelsblatt, ο Κινέζος πρωθυπουργός αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι το Πεκίνο προσπαθεί να διχάσει τις χώρες της ΕΕ επενδύοντας στα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης.
«Υποστηρίζουμε τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης με την ελπίδα μιας ενωμένης και ευημερούσας Ευρώπης» δήλωσε ο Li Keqiang και υπογράμμισε πως «η στενή συνεργασία του Πεκίνου με τα κράτη της ανατολικής Ευρώπης ήταν συμφέρουσα για μια ισορροπημένη ανάπτυξη εντός της ΕΕ».
Ωστόσο η ΕΕ εξακολουθεί να ανησυχεί για την ενδεχόμενη κινεζική κυριαρχία στις στρατηγικές ευρωπαϊκές βιομηχανίες και προσπαθεί να εξαναγκάσει το Πεκίνο να ανοίξει τις αγορές του και να δεσμευθεί ότι θα καταργήσει τους αθέμιτους φραγμούς στο εμπόριο δεδομένου ότι η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας.
Εκτός από το εμπόριο πάντως η Κίνα εμφανίζεται έτοιμη να συνεργαστεί στενά με την Ευρώπη για την τήρηση της Συμφωνίας για το Κλίμα του Παρισιού, υποστηρίζοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη, διατηρώντας τη διεθνή πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και καταπολεμώντας την τρομοκρατία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης