Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Επιμένει ο Netanyahu στην προσάρτηση εδαφών της Δυτικής Όχθης - Είναι «ανεύθυνος» λέει ο εκλογικός του αντίπαλος

Επιμένει ο Netanyahu στην προσάρτηση εδαφών της Δυτικής Όχθης - Είναι «ανεύθυνος» λέει ο εκλογικός του αντίπαλος
Ο Netanyahu δήλωσε ότι πρόθεσή του είναι να προσαρτήσει τους εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη σε περίπτωση επανεκλογής του
Τρεις ημέρες πριν από τους βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ, ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu δήλωσε ότι έχει την πρόθεση να προσαρτήσει τους εβραϊκούς οικισμούς της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης προκαλώντας την απάντηση του κύριου πολιτικού του αντιπάλου Benny Gantz, ο οποίος χαρακτήρισε «ανεύθυνη» την θέση του.
Ο Netanyahu δήλωσε ότι πρόθεσή του είναι να προσαρτήσει τους εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη σε περίπτωση επανεκλογής του.
«Θα ασκήσω την (ισραηλινή) κυριαρχία χωρίς διαχωρισμούς ανάμεσα στα μεγάλα μπλοκ και τους μεμονωμένους οικισμούς», εξήγησε στο δίκτυο 12 της ισραηλινής τηλεόρασης.
Ο Benny Gantz ερωτήθηκε για την δική του θέση ως προς το ζήτημα κατά την διάρκεια συνέντευξής του στην ενημερωτική ιστοσελίδα Ynet και εκείνος αναρωτήθηκε για ποιον λόγο ο Netanyahu δεν προσάρτησε την Δυτική Όχθη κατά τη διάρκεια των 13 ετών κατά τα οποία βρίσκεται στη εξουσία, εάν αυτή είναι η πρόθεσή του.
«Πιστεύω ότι το να εκφράζεσαι επί μίας στρατηγικής και ιστορικής επιλογής κατά την διάρκεια μίας προεκλογικής εκστρατείας είναι ανεύθυνο», είπε διευκρινίζοντας ότι ο ίδιος είναι αντίθετος με οποιαδήποτε «μονομερή» απόφαση.
«Θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να επιτύχουμε μία τοπική και συνολική ειρηνευτική συμφωνία παραμένοντας πιστοί στις αρχές μας», εξήγησε ο πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων και επικεφαλής της κεντρώας συμμαχίας.
Οι αρχές αυτές, σύμφωνα με τον Benny Gantz, είναι: ισραηλινή κυριαρχία στην κοιλάδα του Ιορδάνη, τμήμα της οποίας βρίσκεται στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, καθώς και στα μπλοκ των εβραϊκών οικισμών και στο σύνολο της Ιερουσαλήμ.
Στο παρελθόν, ωστόσο, ο Benny Gantz είχε ταχθεί υπέρ της εκκένωσης ορισμένων οικισμών.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Netanyahu  ο Saeb Erekat, στέλεχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και πρώην επικεφαλής διαπραγματευτής, δήλωσε ότι δεν δημιουργούν έκπληξη.
«Το Ισραήλ θα συνεχίσει να παραβιάζει με κυνισμό το διεθνές δίκαιο όσο η διεθνής κοινότητα θα επιτρέπει στο εβραϊκό κράτος να παραβιάζει τις υποχρεώσεις του εν πλήρη ατιμωρησία, ιδιαίτερα με την υποστήριξη της κυβέρνησης Τραμπ», έγραψε στο Twitter.
Με βάση το διεθνές δίκαιο, οι εβραϊκοί οικισμοί που έχουν οικοδομηθεί στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη από το 1967 είναι παράνομοι και μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας τους θεωρεί μέγα εμπόδιο για κάθε ειρηνευτική προσπάθεια.
Η προσάρτησή τους από το Ισραήλ μπορεί να σημάνει και το τέλος της λύσης των «δύο κρατών», δηλαδή της δημιουργίας ενός παλαιστινιακού κράτους που θα συνυπάρχει με το Ισραήλ.
Η Τουρκία κατήγγειλε με δριμύτητα τις δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού.
Περισσότεροι από 400.000 Ισραηλινοί ζουν στους εβραϊκούς οικισμούς της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, ενώ άλλοι 200.000 κατοικούν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, τον παλαιστινιακό τομέα της πόλης, ο οποίος κατελήφθη από το Ισραήλ κατά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967 και στην συνέχεια προσαρτήθηκε.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης