Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ο Πετσίτης, ο Ντέρης, το πάρτι απευθείας αναθέσεων και συμβάσεων στην ΕΡΤ

tags :
Ο Πετσίτης, ο Ντέρης, το πάρτι απευθείας αναθέσεων και συμβάσεων στην ΕΡΤ
Η προπληρωμή δικαιωμάτων στην TAF Sports και το απίθανο φαινόμενο της σύμβασης για την απευθείας ανάθεση του FIBA Intercontinental Cup
Την ώρα που η υπόθεση Πετσίτη είχε αρχίσει να γίνεται γνωστή και να κυριαρχεί στα Μέσα Ενημέρωσης η εταιρία TAF Sports του κ. Ντίνου Ντέρη που είχε ως μισθοδοτούμενο τον κ. Πετσίτη έκανε πάρτι στην ΕΡΤ δια της διαδικασίας των απευθείας αναθέσεων.
Βέβαια ο κ Ντέρης μπορεί να ισχυρίζεται πως έδωσε χρήματα στον κ. Πετσίτη να μεσολαβήσει για να πουλήσει δικαιώματα αγγλικού και γαλλικού κυπέλλου στη Nova πράγμα που διαψεύδει η τελευταία αλλά αν γίνει δεκτή η παραδοχή του αυτή, το ερώτημα είναι αφού χρησιμοποιεί μεσάζοντες πως παίρνει τη μια μετά την άλλη τις δουλειές στην ΕΡΤ της οποίας προΐσταται ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κ. Νίκος Παππάς και φίλος του κ. Πετσίτη .
Όπως θα πρέπει να εξηγηθεί τι έγινε με την υπόθεση χρηματισμού του γενικού γραμματέα της FIFA κ. Βάλκε που διερευνάται από την Ελβετική δικαιοσύνη, πως βρέθηκαν χρήματα που είχαν κατατεθεί από τον κ. Ντέρη στους λογαριασμούς του και πως ο κ. Ντέρης και η TAF πήραν τα δικαιώματα του Παγκοσμίου Κυπέλλου, στη συνέχεια επιχείρησαν να τα πουλήσουν στην ΕΡΤ η οποία ως εκ θαύματος μόλις ξέσπασε το σκάνδαλο διαπραγματεύτηκε απευθείας με τη FIFA για τα δικαιώματα.
Αυτά ίσως είναι λεπτομέρειες για την ΕΡΤ καθώς ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου (14-2-2019) το ΔΣ ενέκρινε τρεις απευθείας αναθέσεις απόκτησης δικαιωμάτων μετάδοσης αθλητικών γεγονότων στην TAF του κυρίου Ντέρη συνολικού ύψους 434.000 χωρίς ΦΠΑ και με το ΦΠΑ 538.160 ευρώ με το τελικό ποσό να διαμορφώνεται σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα λόγω αιρέσεων και πρόσθετων ειδικών όρων.
Ειδικότερα εγκρίθηκε η ανάθεση για την απόκτηση δικαιωμάτων μετάδοσης του Roland Garos για το 2019-2021 με κόστος 70.000 ευρώ συν 30.000 ευρώ διαφημιστικός χρόνος χρωίς το ΦΠΑ για το 2019 και 70.000 ευρώ συν 40.000 διαφημιστικός χρόνος χωρίς για το 2020 και για το 2021 με επιπλέον κόστος 441 ευρώ ανά ώρα μετάδοσης και 5.000 ευρώ κατ έτος αν φτάσει Έλληνας παίκτης σε ημιτελικό και 10.000 ευρώ σε τελικό.
Σημειώνεται η σύμβαση αυτή χρειάζεται την έγκριση Παππά καθώς εκτείνεται πέραν του ετήσιου προϋπολογισμού της ΕΡΤ.
Επίσης εγκρίθηκε η απόκτηση δικαιωμάτων των διεθνών meeting στίβου του 2019 Diamonds League με κόστος 80.000 ευρώ συν ΦΠΑ.
Αυτό που όμως προκαλεί δέος είναι ότι την ίδια ημέρα δηλαδή στις 14 Φεβρουαρίου του 2019 εγκρίθηκε η αγορά των δικαιωμάτων του FIBA Intercontinental Cup έναντι 34.000 ευρώ συν ΦΠΑ που άρχιζε στις 15/2/2019 και τελείωνε στις 17/02/2019.
Η απόφαση του ΔΣ της ΕΡΤ μάλιστα αναφέρει ότι εξουσιοδοτείται ο Διευθύνων Σύμβουλος να διαπραγματευτεί τους ειδικότερους όρους και να υπογράψει τη σύμβαση.
Άραγε σε πόσες ώρες έγιναν αυτά που εξουσιοδότησε το Διευθύνοντα Σύμβουλο που έπρεπε να γίνει ο μάγος Χουντίνι για να υπογράψει τη σύμβαση με την εταιρία του κ. Ντέρη; Σημειωτέον ότι η απόφαση στη διαύγεια ανέβηκε στις 20 Φεβρουαρίου αφού το FIBA Intercontinental Cup είχε ολοκληρωθεί όπως η εκτέλεση της σύμβασης.
Βέβαια δεν είναι το πρώτο παράδοξο φαινόμενο που συμβαίνει με τις συμβάσεις της TAF sports και της ΕΡΤ καθώς στις 21/11/2018 εγκρίνεται η αγορά δικαιωμάτων Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Κλειστού Στίβου.
Το Πρωτάθλημα διεξήχθη από 1-3 Μαρτίου του 2019 αλλά η TAF προπληρώθηκε με ένταλμα πληρωμής της 5/12/2018 που ανέβηκε στη διαύγεια στις 16 Ιανουαρίου 2019.
Το ποσό ήταν 68.200 ευρώ. Δηλαδή η ΕΡΤ ένας φορέας γεικής κυβέρνησης προπληρώνει μια σύμβαση πριν εκτελεστεί εφαρμόζοντας την τεχνική στην απόφαση που λαμβάνεται ότι θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του 2018.
Βέβαια η TAF του κ. Ντέρη δεν έχει έσοδα μόνο από δικαιώματα που πουλά στην ΕΡΤ αλλά και από άλλες υπηρεσίες που ξεκινούν από τεχνικές διευκολύνσεις και φτάνουν έως τα γραφικά του δελτίου ειδήσεων, υπηρεσίες που κοστολογούνται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Και δεν είναι η μόνη εταιρία του κ. Ντέρη που κάνει δουλειές με την κρατική τηλεόραση καθώς υπάρχει και η SPORTS COMM η οποία για την τηλεοπτική μετάδοση της Football League για την περίοδο 2016-2018 είχε έσοδα άνω των 500.000 ευρώ.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης