Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Nάρκη έτοιμη να εκραγεί» στην υπεραπόδοση του πλεονάσματος οι διεκδικήσεις 17 δισ των αναδρομικών από τους συνταξιούχους

«Nάρκη έτοιμη να εκραγεί» στην υπεραπόδοση του πλεονάσματος οι διεκδικήσεις 17 δισ των αναδρομικών από τους συνταξιούχους
Διεκδικούνται 20 δισ. στον αέρα και ο νόμος Κατρούγκαλου
«Νάρκη» στην υπεραπόδοση του πλεονάσματος της τάξης των 13 δισ. ευρώ, που εμφάνισε ο υπουργός Οικονομικών στους Ευρωπαίους ομολόγους του αποτελούν 3,5 εκατομμύρια προσφυγές συνταξιούχων κατά του «διάτρητου» νόμου Κατρούγκαλου, με τις οποίες διεκδικούνται αναδρομικά ύψους 17 δισ. ευρώ και ενώ εκκρεμούν 150.000 συνταξιοδοτικές πράξεις οι οποίες ανεβάζουν τον πήχη στα 2,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews.gr το υπουργείο Οικονομικών ευελπιστεί ότι οι όποιες πρόσθετες παροχές σε εργαζόμενους του δημόσιου τομέα (εκκρεμούν αποφάσεις για τα δώρα και επιδόματα αδείας) καταπέσουν στα δικαστήρια, θα ικανοποιηθούν από την μείωση του αφορολογήτου η οποία συμφωνήθηκε με τους θεσμούς να έχει ψηφιστεί  και να ισχύσει από 1.1.2020.
Την ίδια στιγμή με το «σταγονόμετρο» και με το πρόσχημα της έλλειψης προσωπικού από τον ΕΦΚΑ προχωρούν οι εγκρίσεις αιτήσεων συνταξιοδότησης και είναι χαρακτηριστικό ότι τον Φεβρουάριο τα Ταμεία πλήρωσαν μόλις 6 εκατ. για νέες συντάξεις.
Σύμφωνα με στελέχη στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης, το γεγονός των εκκρεμών δικαστικών αποφάσεων, δεν ανησυχεί μόνο το οικονομικό επιτελείο, αλλά και τους Ευρωπαίους εταίρους που μιλούν για πλήρη «εκτροχιασμό του δημοσιονομικού προγράμματος» αν δεν βρεθεί τρόπος να αντιμετωπιστούν οι δικαστικές αποφάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι για κάθε έτος (αναζήτησης) αναδρομικών το κόστος υπολογίζεται σε 3,4 δις ευρώ.

Τι ισχύει για τους συνταξιούχους
 
Τα 2,7 εκ. των  συνταξιούχων δικαιούνται αναδρομικά με βάσει την απόφαση 2287/15 του ΣτΕ.
Με αυτή κρίθηκε ότι όλες οι μειώσεις που έγιναν μετά την 1/1/2013 είναι παράνομες (αντισυνταγματικές). Και αυτό γιατί είχαν προηγηθεί οι μειώσεις της περιόδου 2010-12, τις οποίες το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκανε αποδεκτές για την αντιμετώπιση μείζονος οικονομικού (δημοσιονομικού) προβλήματος. Και τότε η διοίκηση (κυβέρνηση) είχε ισχυριστεί ότι με αυτές αποκαθιστάται δημοσιονομική ισορροπία.
Κατά συνέπεια δεν δικαιολογούνται οι επόμενες περικοπές (μετά το 2012).
Πόσο μάλιστα όταν αυτές δεν συνοδευτήκαν από αναλογιστικές μελέτες ως προς το δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
Ωστόσο, το ΣτΕ έκρινε ότι μόνο όσοι είχαν καταθέσει αγωγές προ της δημοσίευσης της  απόφασης (δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2015), δηλαδή όσοι κατέθεσαν αγωγές κατά την περίοδο 2013-2014, θα λάβουν αναδρομικά ποσά για όλες τις παράνομες περικοπές. Για τους λοιπούς η απαγόρευση περικοπών ουσιαστικά ξεκινούσε από την 1/7/2015.
Κατά συνέπεια, όσοι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη προ του 2015 ή στις αρχές εκείνου του χρόνου, έλαβαν ή θα λάβουν αναδρομικά τα Δώρα (800 ευρώ το χρόνο) συν τις όποιες διαφορές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις (στις περιπτώσεις αθροίσματος κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ και για επικουρικές πάνω από 300 ευρώ).
Μετά την απόφαση του ΣτΕ (2287/15) όλοι οι συνταξιούχοι δικαιούνται αναδρομικά.
Ωστόσο για να αναγκαστεί το δημόσιο (ο ΕΦΚΑ σήμερα) να πληρωσει αυτά τα ποσά θα πρέπει να ασκηθούν αγωγές στα Διοικητικά Πρωτοδικεία.
Αν ο νόμος Κατρούγκαλου κριθεί αντισυνταγματικός, και αυτό είναι κάτι που εκκρεμεί στο ΣτΕ από τον Οκτώβριο του 2017 χωρίς να έχει εκδοθεί ακόμη οριστική απόφαση, τότε όλοι οι συνταξιούχοι θα λάβουν, κατά μέσο όρο, περί τα 1.000 ευρώ (τα 800 ευρώ από τα Δώρα) για κάθε χρόνο από 1/1/2013 και μέχρι σήμερα.
Αντιθέτως, εάν ο νόμος 4387/16 κριθεί συνταγματικός, τότε τα αναδρομικά θα περιοριστούν για περίπου ένα χρόνο (1/7/2015 έως 12/5/2016). Κάτι που παραπέμπει σε αναδρομικά περί τα 800-1.000 ευρώ ανά  συνταξιούχο.
Ωστόσο, αυτά τα ποσά θα πρέπει να διεκδικηθούν με αγωγές, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει δεσμευτεί να τα αποδώσει, ενώ οι αιτήσεις ανακοπής της παραγραφής προς τον ΕΦΚΑ (που τυχόν κατατέθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο) δεν συνεπάγονται και ταυτόχρονη υποχρέωση πληρωμής για τον ΕΦΚΑ.
 
Τι ισχύει για τους δημοσίους υπαλλήλους

Τα δώρα αφορούν 600.000 υπαλλήλους της κεντρικής διοίκησης και άλλους 100.000 στους οργανισμούς και τις ΔΕΚΟ. Οι εν λόγω φορείς των εργαζομένων όπως και μεμονωμένα άτομα έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη για τα Δώρα (το οποία περικόπηκαν οριστικά από 1/1/2013, ενώ προηγουμένως είχαν περιοριστεί στα 1.000 ευρώ το χρόνο).  
Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθούν οι τεράστιες ανατροπές που ενδεχομένως να επιφέρουν στο νέο σύστημα οι αναμενόμενες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τα αναδρομικά των περικοπών του παρελθόντος που ήδη έχουν κριθεί αντισυνταγματικές, αλλά και για βασικές παραμέτρους της νέας μεταρρύθμισης, όπως ο επανυπολογισμός παλαιών και ο υπολογισμός των νέων συντάξεων, οι εισφορές των επαγγελματιών και οι ενοποιήσεις.
Σημαντικό είναι ότι έπρεπε από τις αρχές του έτους να είχαν αποσταλεί στους συνταξιούχους τα εκκαθαριστικά με τον επανυπολογισμό των συντάξεων με βάση το νόμο Κατρούγκαλου που να περιλαμβάνει ως «προσωπική διαφορά» τις περικοπές που δεν έγιναν και αναβλήθηκαν για το μέλλον και ενδεχόμενα μετά την προεκλογική περίοδο.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης