Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Εάν μειωθούν οι επαναγορές ιδίων μετοχών - στην Wall έφθασαν το 1 τρισ δολ - θα καταρρεύσουν τα χρηματιστήρια

Goldman Sachs: Εάν μειωθούν οι επαναγορές ιδίων μετοχών - στην Wall έφθασαν το 1 τρισ δολ - θα καταρρεύσουν τα χρηματιστήρια
Γιατί εγείρεται θέμα μείωσης των προγραμμάτων επαναγοράς ιδίων μετοχών;
Εάν απαγορευτούν οι επαναγορές ιδίων μετοχών θα καταρρεύσουν τα χρηματιστήρια και ειδικά η Wall Street προειδοποιεί σε ανάλυση της η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs.
Δεν είναι τυχαίο ότι το 2018 οι επαναγορές ιδίων μετοχών (stock buybacks) ανήλθαν σε 1 τρισεκ. δολάρια ουσιαστικά οι εταιρίες στην Wall Street δαπάνησαν 1 τρισεκ. δολάρια από τα ταμειακά τους διαθέσιμα για επαναγορές ιδίων μετοχών.
Γιατί εγείρεται θέμα μείωσης των προγραμμάτων επαναγοράς ιδίων μετοχών;
 Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Marco Rubio της Φλόριντα παρουσίασε ένα σχέδιο τον Μάρτιο 2019 που θα μείωνε τα κίνητρα για τις επαναγορές μετοχών.
Ο δημοκρατικός γερουσιαστής Chris van Hollen του Maryland πρότεινε να θεσπιστεί νόμος που θα περιορίζει τις πωλήσεις μετοχών μετά από ανακοινώσεις επαναγοράς μετοχών.
Η Γερουσία των ΗΠΑ θέσπισε νόμο με στόχο να απαγορεύσει στις δημόσιες επιχειρήσεις να επαναγοράζουν τις μετοχές τους στην ελεύθερη αγορά.
Κατά την Goldman Sachs εάν οι ΗΠΑ απαγορεύσουν ή περιορίσουν τις επαναγορές ιδίων μετοχών από τις εταιρίες θα επέλθει συντριβή της χρηματιστηριακής αγοράς.
Εάν μειωθούν δραστικά οι επαναγορές μετοχών, θα υποχρέωνε αμέσως τις επιχειρήσεις να αλλάξουν προτεραιότητες στις χρηματικές ταμειακές ροές, να επηρεάσουν τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς μετοχών και να μεταβάλουν το ισοζύγιο προσφοράς - ζήτησης για μετοχές.

Οι 5 αρνητικές συνέπειες

Πιθανή μείωση της δυνατότητας επαναγοράς μετοχών από τις εταιρίες θα έχει πέντε αρνητικές συνέπειες.
1)μείωση της αύξησης των κερδών ανά μετοχή EPS,
(2) (3) επανακαθορισμός των ταμειακών ροών,
4) μείωση της ζήτησης για μετοχές και
5) χαμηλότερες αποτιμήσεις των εταιρειών.

1)Μείωση της αύξησης των κερδών ανά μετοχή

Η κατάργηση της επαναγοράς ιδίων μετοχών θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στην αύξηση των κερδών ανά μετοχή.
Η άνοδος των συνολικών κερδών έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των κερδών ανά μετοχή, επειδή οι επαναγορές ενισχύουν τα κέρδη ανά μετοχή μειώνοντας τον αριθμό των μετοχών που βρίσκονται σε κυκλοφορία.
Μια άλλη προσέγγιση για την εκτίμηση της αύξησης του ΑΕΠ πέραν της αύξησης των κερδών είναι η απόδοση των καθαρών αποταμιεύσεων - επαναγορές μετοχών - έκδοση μετοχών -  κεφαλαιοποίηση αγοράς.
Αυτή η απόδοση αντικατοπτρίζει το ποσοστό της κεφαλαιοποίησης που εξαγοράστηκε κατά τους τελευταίους 12 μήνες με βάση την διαδικασία επαναγοράς ιδίων μετόχων.
Η καθαρή απόδοση επαναγοράς μετοχών στον S & P 500 ήταν κατά μέσο όρο 2,6% τα τελευταία πέντε χρόνια.


2) Επαναπροσανατολισμός των χρηματικών ροών

Οι εταιρείες S & P 500 διέθεσαν κατά μέσο όρο το 25% των ετήσιων ταμειακών δαπανών τους για αγορές ιδίων μετοχών από το 2009.
Η μείωση των επαναγορών θα υποχρέωνε τις επιχειρήσεις να βρουν άλλους τρόπους για να διαθέσουν την πλεονάζουσα ρευστότητα τους.
Ορισμένες επιχειρήσεις θα μπορούσαν να επιλέξουν να κάνουν δημόσιες προσφορές για τις μετοχές τους, όπως συνέβαινε πριν από το 1982.
Τα μερίσματα αντιπροσώπευαν το 18% των μετρητών ετησίως κατά την τελευταία δεκαετία ή 6% κατά μέσο όρο.
Ο δείκτης αποδόσεων μερισμάτων για τον S & P 500 είναι σήμερα 34%, κάτω από τον μέσο όρο των 38 τελευταίων ετών.


3)Αύξηση της διασποράς επενδύσεων

Η κατάργηση ή ο περιορισμός των επαναγορών ιδίων μετοχών, θα οδηγούσε σε μια ευρύτερη κατανομή των αποδόσεων των μετοχών και σε μεγαλύτερη μεταβλητότητα.
Εάν μειωθεί η επαναγορά των ιδίων μετοχών θα μειωθεί και η στήριξη των τιμών των μετοχών, δεδομένου ότι οι εταιρείες δεν θα μπορούσαν πλέον να προχωρήσουν σε επαναγορές εάν οι τιμές των μετοχών υποχωρούν.


4) Μείωση της ζήτησης μετοχών

Εάν μειωθούν δραστικά οι επαναγορές ιδίων μετοχών, θα μειωθεί συνολικά η ζήτηση για μετοχές.
Οι επαναγορές αποτελούν σταθερά τον ισχυρότερο καταλύτη στην Wall Street.
Από το 2010, η ζήτηση για μετοχές έχει υπερβεί κατά πολύ τη ζήτηση από όλες τις άλλες κατηγορίες επενδύσεων.
Οι καθαρές επαναγορές ιδίων μετοχών για όλες τις αμερικανικές μετοχές ανήλθαν κατά μέσο όρο σε 420 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως κατά τα τελευταία 9 χρόνια.
Αντίθετα, τα τελευταία 9 χρόνια, η μέση ετήσια ζήτηση από νοικοκυριά, αμοιβαία κεφάλαια, συνταξιοδοτικά ταμεία και ξένους επενδυτές ήταν μικρότερη από 10 δισεκατομμύρια δολάρια για κάθε κατηγορία.

5) Χαμηλότερες αποτιμήσεις

Μείωση της αναμενόμενης αύξησης των κερδών θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε πίεση στα P/E.
Σε έναν κόσμο χωρίς επαναγορές ιδίων μετοχών, η άνοδος των κερδών EPS θα μπορούσε να μειωθεί κατά 250 μονάδες βάσης.
Θα μπορούσε επίσης να ασκήσει πίεση σις τιμές των μετοχών εάν αυξηθεί η προσφορά των μετοχών σε σχέση με τη ζήτηση.
Δεδομένου ότι οι επαναγορές μετοχών αποτέλεσαν το κλειδί για την χρηματιστηριακή αγορά - μαζί με την Fed – εάν αποδυναμωθεί ένας καταλύτης που ισχυροποίησε τις μετοχές τα τελευταία 10 χρόνια τότε είναι βέβαιο ότι θα ασκηθούν μεγάλες πιέσεις στα χρηματιστήρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης