Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Παράθυρο» Centeno για αφορολόγητο – Κατηγορηματικό όχι σε επαναδιαπραγμάτευση πλεονασμάτων

tags :
«Παράθυρο» Centeno για αφορολόγητο – Κατηγορηματικό όχι σε επαναδιαπραγμάτευση πλεονασμάτων
Τι λέει για το νέο νόμο Κατσέλη ο επικεφαλής του Eurogroup
«Παράθυρο» για τη μη μείωση του αφορολόγητου από τις αρχές του 2020 αφήνει ο επικεφαλής του Eurogroup, Mario Centeno, ο οποίος ωστόσο απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο μιας επαναδιαπραγμάτευσης των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Έθνος και στο σταθμό Open ο Centeno υποστήριξε σχετικά με το αφορολόγητο πως αν οι στόχοι της Ελλάδας έχουν επιτευχθεί, το θέμα θα μπορούσε να τεθεί και «όλοι γύρω από το τραπέζι θα μπορούσαν να συμβιβαστούν».
«Το συγκεκριμένο μέτρο πρέπει να εξεταστεί πολύ προσεκτικά, με τους στόχους που η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει να επιτυγχάνει» υπογράμμισε ο Centeno, τονίζοντας ότι «οι αποφάσεις σε επίπεδο προϋπολογισμού είναι πάντα θέμα ισορροπίας», ότι «διαχειριζόμαστε το περιθώριο που υπάρχει για μέτρα με βιώσιμο τρόπο» και ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο ενδεχόμενο να αλλάξουν δεσμεύσεις του συνολικού πλάνου, γιατί υπάρχουν δεσμεύσεις που θα παρακολουθούν πολλοί».
Πάντως, ο Centeno δεν άφησε περιθώρια για ελπίδες όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα, αφήνοντας ως μοναδικό ενδεχόμενο συζήτησης την περίπτωση που η ευρωπαϊκή οικονομική συγκυρία δεν επιτρέψει την επίτευξή τους, ενώ τάσσεται υπέρ της αποπληρωμής των «ακριβών» δανείων του ΔΝΤ.
«Είναι πολύ σοφός τρόπος να το διαχειριστείς με αυτόν τον τρόπο.
Η Πορτογαλία το έκανε.
Το επιτόκιο που πληρώνουν οι χώρες για τα δάνεια του ΔΝΤ, είναι πολύ υψηλό, 5% ή και παραπάνω.
Πρέπει να τους διαβεβαιώσουμε οι πιστωτές, για την υγιή στρατηγική της Ελλάδας.
Γι' αυτό η απόφαση έγινε δεκτή θετικά όταν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία έκανε το αντίστοιχο» είπε ο Centeno, ο οποίος σχετικά με τον λεγόμενο «νέο νόμο Κατσέλη», τόνισε ότι «η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση ήταν πολύ σημαντική για να βοηθηθούν οι τράπεζες και να μειωθούν τα NPLs (μη εξυπηρετούμενα δάνεια) και τα NPEs».
«Ανησυχούσαμε για τα κίνητρα που ο νόμος θα μπορούσε να δώσει και αυτό είναι πολύ συχνό όταν σχεδιάζουμε νόμους-εργαλεία.
Γιατί μπορεί να έχει κανείς καλές προθέσεις, αλλά να λειτουργήσουν τελικά αρνητικά, κυρίως για τις τράπεζες.
Και όλοι οι θεσμοί και οι χώρες που βρέθηκαν γύρω από το τραπέζι κατάλαβαν τη σημασία του νόμου αυτού και ήθελαν να διασφαλίσουν το καλύτερο.
Καταφέραμε μια συμφωνία και αυτό είναι το σημαντικότερο {…} και ελπίζω να βοηθήσει στη διαχείριση των κόκκινων δανείων» υποστήριξε ο επικεφαλής του Eurogroup.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης