Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οριακές μεταβολές στη Wall με το «βλέμμα» στα εταιρικά αποτελέσματα, στο -0,32% ο Dow Jones

Οριακές μεταβολές στη Wall με το «βλέμμα» στα εταιρικά αποτελέσματα, στο -0,32% ο Dow Jones
Το ενδιαφέρον στρέφεται στα εταιρικά αποτελέσματα
(upd) Οριακές μεταβολές σημείωαν σήμερα (8/4/2019) οι δείκτες της Wall Street, καθώς το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται στην έναρξη της περιόδου δημοσίευσης εταιρικών αποτελεσμάτων, που εκτιμάται ότι θα είναι «δύσκολη».
Ο Dow Jones υποχώρησε 0,32% στις 26.341 μονάδες, με τον S&P 500 να ενισχύεται μόλις 0,11% στις 2.895 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε 0,19% υψηλότερα στο επίπεδο των 7.953 μονάδων.


Πιέσεις στον Dow άσκησε η μετοχή της Boeing, η οποία υποχώρησε 4,4%, μετά την υποβάθμισή της από την Bank of America Merrill Lynch σε «neutral» από «buy».
Η τράπεζα εκτίμησε, παράλληλα, ότι η παραγωγή του αεροσκάφους 737 Max αναμένεται να καθυστερήσει έξι με εννέα μήνες.
Υπό πίεση βρέθηκε και η μετοχή της General Electic, καταγράφοντας βουτιά άνω του 5%, καθώς η JPMorgan περιέκοψε την τιμή-στόχο της στα 5 δολ. από 6 δολ, προηγουμένως, επικαλούμενη τις προκλήσεις και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η αμερικανική εταιρεία.

Η αγορά αναμένεται να επικεντρωθεί αυτή την εβδομάδα στα εταιρικά αποτελέσματα, με ορισμένες από τις μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες να αναμένεται να ανακοινώσουν τις οικονομικές τους καταστάσεις αργότερα μέσα στην εβδομάδα.
Οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι η επικείμενη περίοδος δημοσίευσης αποτελεσμάτων θα δείξει το πρώτο τρίμηνο συρρίκνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων από το δεύτερο τρίμηνο του 2016.
Συγκεκριμένα, η FactSet εκτιμά πως τα κέρδη που θα παρουσιάσουν οι εταιρείες του δείκτη S&P 500 για το α’ τρίμηνο 2019 θα εμφανίσουν μείωση 4,2% σε ετήσια βάση.
Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα βρεθούν και τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), που αναμένεται να ανακοινωθούν την Τετάρτη, με τους επενδυτές να αναμένεται να προσπαθήσουν να αναζητήσουν ενδείξεις για την αμερικανική οικονομία.
Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία συνεδρίασή της, η Fed αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι θα απέχει από περαιτέρω αυξήσεις κατά τη διάρκεια του 2019.
Στο επίκεντρο παραμένουν, εν τω μεταξύ, οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Πεκίνο.
Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Larry Kudlow, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι Αμερικανοί και Κινέζοι διαπραγματευτές θα συνεχίσουν τις συνομιλίες τους αυτή την βδομάδα με τηλεδιάσκεψη, καθώς προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία για την επίλυση ενός εμπορικού πολέμου που μετρά ήδη εννέα μήνες.

Ήπια πτώση στην Ευρώπη

Με ήπιες απώλειες έκλεισαν, εν τω μεταξύ, οι ευρωαγορές, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις στο Brexit, ενώ το ενδιαφέρον στρέφεται στα εταιρικά αποτελέσματα.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 0,19% στις 387,51 μονάδες.
Με ήπιες απώλειες 0,4% έκλεισε ο τραπεζικός κλάδος, ενώ ο κλάδος πρώτων υλών ενισχύθηκε κατά 0,2%.
Ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 0,39% κι έκλεισε στις 11.963,40 μονάδες, με τη SAP να καταγράφει απώλειες 0,6%, καθώς η γερμανική εταιρεία ανακοίνωσε το σαββατοκύριακο ότι παραιτήθηκε ο επικεφαλής της μονάδας cloud.
Πιέσεις στον DAX άσκησε η μετοχή της Deutsche Bank (-1,9%), στον απόηχο δημοσιεύματος που ανέφερε ότι οι ρυθμιστικές αρχές έχουν θέσει αυστηρά πρότυπα για μια συμφωνία με την Commerzbank (-2,4%), συμπεριλαμβανομένων αιτημάτων για ένα λεπτομερές σχέδιο μείωσης του εργατικού δυναμικού.


Ο FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε άνοδο 0,07% στις 7.451,89 μονάδες, ενώ ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με απώλειες 0,08% στις 5.471,78 μονάδες.
Παράλληλα, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε κατά 0,06% κι έκλεισε στις 21.771,96 μονάδες, παρά τις ανησυχίες ότι η Ιταλία θα αναθεωρήσει στο 2,1% από 1,8% τον στόχο του ελλείμματος για το 2020.
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Theresa May, αναμένεται να συνεχίσει αυτή την εβδομάδα τις διαπραγματεύσεις με το Εργατικό Κόμμα, σε μία προσπάθεια να ξεπεράσει τα εμπόδια που υπάρχουν αναφορικά με τη συμφωνία για το Brexit, ενώ παράλληλα θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει μία περαιτέρω καθυστέρηση της μεταβατικής περιόδου.
Αν και έχουν απομείνει μόλις τρεις ημέρες για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (10/4), δεν έχει βρεθεί κοινό έδαφος μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.
Μάλιστα, η May αναμένεται να μεταβεί αύριο (9/4) στο Βερολίνο, όπου και θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel.
Σημειώνεται ότι η May επιθυμεί μία επέκταση του Brexit μέχρι τις 30 Ιουνίου 2019, ωστόσο η τρέχουσα κατάσταση υποδεικνύει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να αποχωρήσει την ερχόμενη Παρασκευή από την ΕΕ χωρίς κάποια συμφωνία.
Εν τω μεταξύ, πιέσεις στον γερμανικό δείκτη άσκησαν και ορισμένα απογοητευτικά στοιχεία για τη γερμανική οικονομία.
Ειδικότερα, σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι οι γερμανικές εξαγωγές κατέγραψαν πτώση (-1,3%) μεγαλύτερη των προβλέψεων τον Φεβρουάριο του 2019, υποδεικνύοντας ότι η οικονομία της χώρας ενδέχεται να σημειώσει ασθενέστερη ανάπτυξη στο πρώτο τρίμηνο του 2019.
Πάντως, το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας διευρύνθηκε στα 18,7 δισ. ευρώ, από 18,5 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, καθώς οι εισαγωγές μειώθηκαν (-1,6%) περισσότερο από τις εξαγωγές.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Μεικτά πρόσημα εμφάνισαν σήμερα οι αγορές της Ασίας, μετά την άνοδο που σημειώθηκε κατά την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές αναμένουν περαιτέρω εξελίξεις στο «μέτωπο» των εμπορικών συνομιλιών ΗΠΑ και Κίνας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,21% και τις 21.761,65 μονάδες, καθώς το γιεν ενισχύεται έναντι του δολαρίου, ενώ αντίθετα ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία ενισχύθηκε κατά 0,65% στις 6.221,40 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έκλεισε στο +0,04% και τις 2.210,60 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Taiwan Weighted σημείωσε άνοδο μετά από τέσσερις μέρες κατά τις οποίες παρέμεινε κλειστός, και συγκεκριμένα +0,90% στις 10.800,57 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με άνοδο 0,47% στις 30.077,15 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite σημείωσε οριακή πτώση 0,05% στις 3.244,81 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος υποχώρησε κατά 0,61% στις 10.351,87 μονάδες.
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, οι επενδυτές αναμένεται να παραμείνουν επικεντρωμένοι γύρω από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve, καθώς και γύρω από τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Πεκίνο.
Ο πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping, εξέφρασε την ελπίδα του ότι οι εμπορικές συνομιλίες θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν «όσο το δυνατόν νωρίτερα», ζητώντας παράλληλα μία σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες, η οποία να βασίζεται σε «αμοιβαίο σεβασμό και όφελος».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης