Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Αυξάνεται ο κίνδυνος για την ανεξαρτησία των Κεντρικών Τραπεζών - Καταλύτης οι επιδόσεις της παγκόσμιας οικονομίας

tags :
Fitch: Αυξάνεται ο κίνδυνος για την ανεξαρτησία των Κεντρικών Τραπεζών - Καταλύτης οι επιδόσεις της παγκόσμιας οικονομίας
Ο κίνδυνος είναι οι ισολογισμοί των κεντρικών τραπεζών και η αποδυνάμωση της εμπιστοσύνης
Οι πρόσφατες προκλήσεις για την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών σε ορισμένες χώρες σηματοδοτούν μόνο την αρχή μιας εκτεταμένης συζήτησης μακροοικονομικής πολιτικής που ενδέχεται να πρωταγνωιστήσει τα επόμενα χρόνια, ειδικά όταν η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται, αναφέρει η Fitch Ratings στο τελευταίο της σχόλιο Global Perspectives.
Σε αναδυόμενες και αναπτυγμένες αγορές, οι ισχυροί ισολογισμοί των κεντρικών τραπεζών (που παράγουν κέρδη seigniorage) σε σύγκριση με τα κέρδη των κυβερνήσεων και σε συνδυασμό με την αξιοπιστία της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών σε πολλές δικαιοδοσίες, προσελκύουν την προσοχή των δημοσιονομικών πολιτικών.
Η Fitch πιστεύει ότι οι επενδυτές θα ήταν συνετό να εξετάσουν τις πιθανές συνέπειες της αύξησης των πολιτικών πιέσεων για μεγαλύτερη συνεισφορά από τη νομισματική πολιτική για τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης, ενδεχομένως με αντισυμβατικά μέσα.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες ενισχύεται όλο και περισσότερο η αντίληψη ότι με το δολάριο να είναι το κυρίαρχο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα και τα χρεόγραφα του Δημοσίου συγχρόνως τα πιο περιζήτητα περιουσιακά στοιχεία του κόσμου χωρίς κίνδυνο, υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης των αυξημένων κρατικών δαπανών με τη δημιουργία χρημάτων, για την οποία υπάρχει ουσιαστικά απεριόριστη ζήτηση.
Υπάρχει ένα πρωταρχικό πρόβλημα στη συζήτηση της Σύγχρονης Νομισματικής Θεωρίας (MMT) στις ΗΠΑ.
Όπως έχουν ανακαλύψει στο παρελθόν πολλές κυβερνήσεις σε άλλες χώρες, υποθέτοντας ότι η αδιαμφισβήτητη ζήτηση για ένα νόμισμα που υφίσταται μια μεγάλη ή διαρκής αύξηση της προσφοράς αντιβαίνει στις βασικές αρχές της σταθερότητας των τιμών και της ορθολογικής επιλογής των επενδυτών.
Η κεντρική τράπεζα με τα χρήματα fiat βασίζεται στην εμπιστοσύνη πάνω απ 'όλα.
Η εμπιστοσύνη με τη σειρά της βασίζεται σε ισχυρούς ισολογισμούς και στη συνετή διαχείριση όλων των πτυχών των οικονομικών των κεντρικών τραπεζών και στους τομείς πολιτικής ευθύνης.
Ο σημερινός συνδυασμός ισολογισμών που είναι ισχυρός για τις κεντρικές τράπεζες και αδύναμος για τις κυβερνήσεις είναι ανησυχητικός σε ό, τι αφορά τη δημοσιονομική πολιτική που αναζητούν στις κεντρικές τράπεζες ως μέρος της λύσης τους.
Ο κίνδυνος είναι οι ισολογισμοί των κεντρικών τραπεζών και η αποδυνάμωση της εμπιστοσύνης.
Τα οφέλη από τον χαμηλότερο πληθωρισμό θα μπορούσαν να τεθούν σε κίνδυνο και, στην περίπτωση των ΗΠΑ, τα συγκεκριμένα πλεονεκτήματα της υποδοχής του αποθεματικού νομίσματος και του περιουσιακού στοιχείου χωρίς κίνδυνο θα μπορούσαν να μειωθούν.
Οι κεντρικές τράπεζες ενδέχεται να έχουν το προβάδισμα όσον αφορά την αξιοπιστία της πολιτικής στη συζήτηση που έχει ήδη ξεκινήσει, αλλά οι κυβερνήσεις έχουν πιο συχνά τη νομική εξουσία να επιβάλλουν τη θέλησή τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης