Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Επενδυτής στα ελληνικά ομόλογα η JP Morgan - Βλέπει αξία και κέρδος 350 μ.β. συγκριτικά με τα γερμανικά χρεόγραφα - Εγγυητές οι Ευρωπαίοι δανειστές

tags :
Επενδυτής στα ελληνικά ομόλογα η JP Morgan - Βλέπει αξία και κέρδος 350 μ.β. συγκριτικά με τα γερμανικά χρεόγραφα - Εγγυητές οι Ευρωπαίοι δανειστές
Η JP Morgan βλέπει αξία στα ελληνικά κρατικά ομόλογα καθώς και τα καλυμμένα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών
"Μας αρέσει το Greek story", δηλώνει ο Iain Stealey, CIO σταθερού εισοδήματος στην JP Morgan Asset Management, σχολιάζοντας την ανάκαμψη των ελληνικών ομολόγων, προσθέτοντας ότι μέσω της τοποθέτησης στα ελληνικά ομόλογα κερδίζει κανείς 350 μονάδες βάσης περισσότερο από ότι δίνουν οι γερμανικοί τίτλοι.
Η συγκυρία για τα ελληνικά ομόλογα είναι ευνοϊκή, αναφέρει ο CIO της JP Morgan, γνωστοποιώντας ότι το ταμείο επενδύει στην Ελλάδα για περίπου ένα χρόνο τώρα.
Μάλιστα, βλέπει αξία στα ελληνικά κρατικά ομόλογα καθώς και τα καλυμμένα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών.
"Πιθανόν να υπάρχουν ακόμη προβλήματα για την Ελλάδα μακροπρόθεσμα, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του χρέους είναι στα χέρια του επίσημου τομέα, γεγονός που δίνει άνεση στους ιδιώτες επενδυτές, ανέφερε.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η απόδοση του ελληνικού πενταετούς ομολόγου υποχωρεί σήμερα στο 2,28% υποχωρεί, πέφτοντας μάλιστα κατά δύο εκατοστιαίες μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη απόδοση του αμερικανικού πενταετούς ομολόγου.
Η επίδοση αυτή συνδέεται με τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης να επανέλθει στις αγορές των ομολόγων, θέλοντας να εκμεταλλευτεί τις δύο καλές ειδήσεις που κάνουν τον γύρο στις διεθνείς χρηματαγορές και έχουν θετικό αντίκτυπο στους επενδυτές.
Πρόκειται για την έγκριση των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους από τo Eurogroup της περασμένης Παρασκευής (5/4) που είχε ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα ύψους 974 εκατ. ευρώ και την  πρόωρη αποπληρωμή των υψηλότοκων δανείων του ΔΝΤ.
Στην Εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που ξεκινά αυτή την Παρασκευή 12 Απριλίου στην Ουάσιγκτον θα κλείσουν οι λεπτομέρειες μεταξύ Ελλάδας, Ευρωπαίων και Ταμείου για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των 9,7 δισ. ευρώ που οφείλει η χώρα μας στον διεθνή οργανισμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, η κυβέρνηση σχεδιάζει να αποπληρώσει το ακριβό μέρος των δανείων του ΔΝΤ, δόσεις του 2019 και του 2020 που ανέρχονται σε 3,8 δισ. ευρώ και βαρύνονται με πολύ υψηλό επιτόκιο  5,13%.
Τα 974 εκατ. ευρώ που θα λάβει η Αθήνα μετά την ολοκλήρωση της 2ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθούν για τον σκοπό αυτό, μαζί με μέρος των χρημάτων που αντλήθηκαν από τις αγορές το πρώτο δίμηνο του έτους με το 5ετές και το 10ετές ομόλογο αλλά και αυτά που θα συγκεντρωθούν από το ύψος της νέας έκδοσης που θα είναι περί τα 2 με 2,5 δισ. ευρώ.
Τα σχέδια που έχουν κάνει στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προβλέπουν τα εξής δύο σενάρια:
* Έκδοση ενός νέου ομολόγου διάρκειας 3 ετών κάτι το οποίο φαίνεται να περιμένει η αγορά και θα δώσει την δυνατότητα συγκέντρωσης των 2,5 δισ. ευρώ.
* Έκδοση νέου 7ετούς ομολόγου με στόχο τον δανεισμό 2 δισ. ευρώ.
* Re-opening κάποιων από των υφιστάμενων εκδόσεων με στόχο έως 1,5 δισ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης