Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ: Στο επίκεντρο η κατάσταση στη Βενεζουέλα

Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ: Στο επίκεντρο η κατάσταση στη Βενεζουέλα
H κατάσταση στη Βενεζουέλα βρέθηκε στο επίκεντρο του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ
H κατάσταση στη Βενεζουέλα καθώς και η συνεχιζόμενη προσπάθεια της Διεθνούς Ομάδας Επαφής στην οποία συμμετέχει η ΕΕ για τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών, βρέθηκε στο επίκεντρο συζήτησης κατά το σημερινό (8/4/2019) Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργου, χωρίς ωστόσο να ληφθούν επίσημες αποφάσεις.
«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σε δύο βασικούς άξονες.
Την πρόσβαση στη ζωτικής σημασίας ανθρωπιστική βοήθεια για τους πολίτες και, πολιτικά, την προετοιμασία του εδάφους για ελεύθερες, δημοκρατικές προεδρικές εκλογές το συντομότερο δυνατό», ανέφερε κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας του Συμβουλίου, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής, Federica Mogherini, επισημαίνοντας ότι ο στόχος των εκλογών είναι «πολύ μακρινός» για την ώρα, δεδομένης της στάσης του Nicolas Maduro.
Ερωτηθείσα σχετικά με την προθεσμία των 90 ημερών που είχε θέσει η Διεθνής Ομάδα για τη διενέργεια εκλογών και φτάνει μέχρι τα μέσα Μαΐου, η Mogherini σημείωσε ότι η εν λόγω ομάδα στην οποία συμμετέχουν εκτός από ευρωπαϊκά κράτη και χώρες της Λατινικής Αμερικής, «δεν έχει ημερομηνία λήξης».
Όπως είπε, κοντά στη λήξη της τρίμηνης προθεσμίας, η ομάδα θα «αξιολογήσει» τα αποτελέσματα της δράσης της και θα αποφασίσει για τα επόμενα βήματα.
Σε ό,τι αφορά, τέλος, το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων, η ίδια ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχουν ούτε θα υπάρξουν κυρώσεις που επηρεάζουν τη Βενεζουέλα, ως κράτος ή τους πολίτες της.
Αυτό που υφίσταται είναι «συγκεκριμένα περιοριστικά μέτρα» απέναντι σε άτομα που είχαν βίαιη δραστηριότητα ή που είχαν δράσει ενάντια στους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας.
Επιπλέον τέτοια μέτρα, ανέφερε, ενδέχεται να αποφασιστούν στο μέλλον.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης