Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

«Προετοιμαστείτε για αποστολές αυτοκτονίας» - Ο Duterte προειδοποιεί την Κίνα να μην εισβάλει σε νησί στις Φιλιππίνες

tags :
«Προετοιμαστείτε για αποστολές αυτοκτονίας» - Ο Duterte προειδοποιεί την Κίνα να μην εισβάλει σε νησί στις Φιλιππίνες
«Προετοιμαστείτε για αποστολές αυτοκτονίας» - Ο Duterte προειδοποιεί την Κίνα να μην εισβάλει σε νησί στις Φιλιππίνες
Ο πρόεδρος της Φιλιππίνων Rodrigo Duterte προειδοποίησε την Κίνα ότι οι στρατιώτες του καταλαμβάνουν το νησί Thitu στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, το οποίο περιβάλλεται από 275 κινεζικά σκάφη της Ακτοφυλακής.



Ο Duterte δήλωσε στο Πεκίνο κατά τη διάρκεια ομιλίας του προς τους δημόσιους αξιωματούχους: «Ας είμαστε φίλοι, αλλά μην αγγίζετε το νησί Pag-asa και τα υπόλοιπα νησιά», προσθέτοντας «δεν θα παρακαλέσω ούτε θα ικετεύσω, απλά λέω μην έχετε βλέψεις στο νησί Pag-asa, έχω στρατιώτες εκεί.
Αν επιτεθείτε αυτή είναι μια διαφορετική ιστορία.
Μπορώ να πω στους στρατιώτες μου την προετοιμασία για αποστολές αυτοκτονίας ».
Το νησί Thitu διαθέτει μια μικρή στρατιωτική φρουρά και ένα ψαροχώρι για περίπου 100 πολίτες, σύμφωνα με το News.com.au.
Η κοραλλιογενής προεξοχή βρίσκεται περίπου 500χλμ. από το Palawan, το πλησιέστερο ηπειρωτικό νησί των Φιλιππίνων.
Έξι κυβερνήσεις διεκδικούν περιοχές στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Η διαμάχη ξεκίνησε από τότε που το Πεκίνο άρχισε επιθετικά να κατασκευάζει απομακρυσμένους υφάλους σε τεχνητά νησιά και να τοποθετεί εκτεταμένες οχυρώσεις πάνω τους.
Η Κίνα έχει χρησιμοποιήσει από καιρό τον αλιευτικό της στόλο για τις τακτικές «γκρίζας ζώνης» για να πιέσει τις χώρες να στραφούν στις εδαφικές της διεκδικήσεις κυριαρχίας σε όλη σχεδόν τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Σε δήλωσή της προς την Wall Street Journal την Πέμπτη, η Κίνα δήλωσε ότι έχει κυριαρχία επί του νησιού Thitu - το οποίο το Πεκίνο ονομάζει νησί Zhongye.



Σύμφωνα με την πρωτοβουλία για την Ασιατική Ναυτιλιακή Διαφάνεια (AMTI) που στεγάζεται στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών του Ινστιτούτου Μελετών της Ουάσινγκτον, μια χούφτα κινεζικών σκαφών άρχισε να λειτουργεί σε αυτόν τον τομέα τουλάχιστον από τον Ιούλιο του 2018 και αυξήθηκε σε μέγεθος από τον Δεκέμβριο ως 95 σε μία ημέρα.
Η AMTI λέει ότι η χρονική στιγμή της άφιξης των κινεζικών πλοίων φαίνεται να συμπίπτει με τις κατασκευαστικές δραστηριότητες στο νησί.
Σύμφωνα με δήλωση που έδωσε την περασμένη εβδομάδα στο DFA ότι η κινεζική παρουσία ήταν «παράνομη» και «μια σαφής παραβίαση της κυριαρχίας των Φιλιππίνων», ο Duterte υπενθύμισε στο Πεκίνο ότι ενώ οι δύο χώρες έχουν πληγεί κάτω από την ηγεσία του - εάν εισβάλουν ή απειλούν το νησί " τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. "
Νωρίτερα την εβδομάδα, ο στρατιωτικός διευθυντής των Φιλιππίνων, στρατηγός Benjamin Madrigal, δήλωσε ότι οι επιθετικές κινήσεις από το Πεκίνο προκαλούν σοβαρή ανησυχία.
Τον περασμένο μήνα, δύο πρώην φιλιππινέζοι αξιωματούχοι υπέβαλαν καταγγελία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κατηγορώντας τον κινέζικο πρόεδρο Xi Jinping για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σχετικά με τις ισχυρές ενέργειες της κυβέρνησής του στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, οι οποίες λένε ότι έχουν στερήσει από χιλιάδες αλιείς το βιοπορισμό τους και κατέστρεψαν το περιβάλλον .




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης