Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Χάος στην Λιβύη - Στα πρόθυρα του εμφυλίου - Το χρονικό από την πτώση του Gaddafi έως σήμερα

tags :
Χάος στην Λιβύη - Στα πρόθυρα του εμφυλίου - Το χρονικό από την πτώση του Gaddafi έως σήμερα
Χάος στην Λιβύη - Στα πρόθυρα του εμφυλίου - Το χρονικό από την πτώση Gaddafi έως σήμερα
(upd) Πυκνώνουν οι εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας προς όλα τα αντίπαλα στρατόπεδα στη Λιβύη να σταματήσουν οι πολεμικές επιχειρήσεις και εχθροπραξίες καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για το ξέσπασμα ενός εμφύλιου πολέμου που με τη σειρά του θα προκαλέσει νέα αναταραχή στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας Αφρικής και ενδεχομένως να "πυροδοτήσει" νέα μαζικά κύματα μεταναστών προς την Ευρώπη.
Σε αυτό το πλαίσιο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres απηύθυνε έκκληση να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στη Λιβύη επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση.
O Guterres  υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη σύρραξη στη Λιβύη και καλεί όλα τα μέρη να ξαναρχίσουν αμέσως τον διάλογο για να βρεθεί πολιτική λύση.
Χθες Τετάρτη 8/4 η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε τον στρατάρχη H. Haftar να σταματήσει την στρατιωτική επίθεση που εξαπέλυσε με σκοπό την κατάληψη της πρωτεύουσας της Λιβύης, Τρίπολη, και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να αποφευχθεί ένας εμφύλιος πόλεμος στη χώρα.
«Απευθύνω έντονη έκκληση προς όλους τους Λίβυους ηγέτες και συγκεκριμένα στον Haftar να σταματήσουν όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας F. Mogherini, μετά τη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο.
«Δεν υιοθετήσαμε συμπεράσματα, αλλά υπήρξε σαφής συναίνεση για να ζητήσουμε τον τερματισμό όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λιβύη», ανέφερε.
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας εξήγησε στη συνέχεια ότι η έκκληση απευθύνεται ουσιαστικά στον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης. «Ποιος εξαπέλυσε μια επίθεση αν όχι ο Haftar;» υπογράμμισε.
«Τα κράτη μέλη ήταν εξαιρετικά ενωμένα», ανέφερε.
«Στο παρελθόν υπήρξαν διάφορες διαιρέσεις και απόψεις», σημείωσε η Mogherini, «αλλά αυτή τη φορά όλα τα κράτη μέλη έχουν συνειδητοποιήσει την ανάγκη να ενωθεί η ΕΕ όταν οι περιφερειακοί παράγοντες δείχνουν λιγότερη εμπιστοσύνη στην υποστήριξη της διαδικασίας του ΟΗΕ ».
«Πρέπει να αποφύγουμε μια στρατιωτική κλιμάκωση που μπορεί να οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο», επέμεινε.
«Είναι απολύτως απαραίτητο η διαδικασία να παραμείνει στον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών και κανενός άλλου».

Στους  32 οι νεκροί από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης των δυνάμεων του στρατάρχη Haftar

Τουλάχιστον 32 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 50 τραυματίστηκαν από την έναρξη -την Πέμπτη- της στρατιωτικής επιχείρησης των δυνάμεων του στρατάρχη H. Haftar στην πρωτεύουσα της Λιβύης, την Τρίπολη, σύμφωνα με έναν νέο απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ από το Υπουργείο Υγείας της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) που εδρεύει στην Τρίπολη.
Σε ανακοίνωσή του στον τηλεοπτικό σταθμό Libya al-Ahrar, ο υπουργός Υγείας A. Omar δήλωσε ότι πολλά από τα θύματα είναι άμαχοι χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό τους.
Από τη μεριά του, ο αυτοαποκαλούμενος Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) του στρατάρχη Haftar έκανε λόγο το βράδυ του Σαββάτου για 14 νεκρούς από τις τάξεις του.
Οι μάχες μαίνονταν χθες στο νότιο τμήμα της Τρίπολης, τρεις ημέρες μετά την έναρξη της εφόδου του ΛΕΣ του στρατάρχη Haftar με σκοπό την κατάληψη της πρωτεύουσας.
Η Τρίπολη ελέγχεται από διάφορες παραστρατιωτικές οργανώσεις που δηλώνουν πίστη στην ΚΕΕ του Fayez as Saraj.
 Η Λιβύη, χώρα όπου επικρατεί χάος από το 2011, όταν ο Muammar Gaddafi ανατράπηκε από εξεγερμένους με αεροπορική υποστήριξη κρατών-μελών του NATO, μετατράπηκε σε κέντρο διέλευσης εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που έφθασαν ή προσπαθούν ακόμη να φθάσουν στην Ευρώπη.
Ο 75χρονος Haftar, ο οποίος αυτοπροβάλλεται ως διώκτης του ισλαμικού εξτρεμισμού αλλά κατηγορείται από αντιπάλους του πως θέλει να γίνει ο νέος δικτάτορας της Λιβύης κατ' εικόνα του Καντάφι, υποστηρίζεται στρατιωτικά από την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με εκθέσεις του ΟΗΕ.




Τουλάχιστον 2.800 εκτοπισμένοι εξαιτίας των συγκρούσεων στη Λιβύη

Tουλάχιστον 2.800 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα νότια της πρωτεύουσας της Λιβύης, της Τρίπολης, από τις 4 Απριλίου όταν ξεκίνησαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, ανέφερε σήμερα σε έκθεσή της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ενώ πολλοί πολίτες είναι εγκλωβισμένοι και αποκομμένοι από τις υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών.
"Η γρήγορα αυξανόμενη ανάπτυξη των δυνάμεων πιθανόν να καταλήξει σε σημαντικό εκτοπισμό του πληθυσμού", σημειώνει η έκθεση. Προσθέτει ότι οι υπηρεσίες αρωγής επί του εδάφους διαθέτουν αρκετές ιατρικές προμήθειες και συσκευασίες για την φροντίδα τραυμάτων για έως και 210.000 ανθρώπους και για την αντιμετώπιση 900 τραυματισμών για τρεις μήνες.




Οι ΗΠΑ ζητούν «άμεση διακοπή» της επιχείρησης του Λιβυκού Εθνικού Στρατού

Τη «βαθιά ανησυχία» των ΗΠΑ προκαλούν οι μάχες κοντά στην Τρίπολη και η Ουάσινγκτον ζητεί την «άμεση διακοπή» της εφόδου που διέταξε να γίνει στην πρωτεύουσα της Λιβύης ο στρατάρχης Haftar, τόνισε την Κυριακή [σ.σ. τα ξημερώματα της Δευτέρας ώρα Ελλάδας] ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών M. Pompeo.
«Έχουμε καταστήσει σαφές ότι εναντιωνόμαστε στη στρατιωτική επίθεση των δυνάμεων του Haftar και προτρέπουμε να σταματήσουν αμέσως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της λιβυκής πρωτεύουσας», ανέφερε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.
Οι μάχες μαίνονταν χθες στο νότιο τμήμα της Τρίπολης, τρεις ημέρες μετά την έναρξη της εφόδου του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) του στρατάρχη Χάφταρ με σκοπό την κατάληψη της πρωτεύουσας.

Η Ρωσία εμπόδισε την υιοθέτηση Ανακοίνωσης του ΣA του ΟΗΕ για τη Λιβύη

Η Ρωσία απέτρεψε χθες Κυριακή την υιοθέτηση Ανακοίνωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που θα καλούσε τις δυνάμεις του στρατάρχη Haftar να σταματήσουν την προέλασή τους στην Τρίπολη, την πρωτεύουσα της Λιβύης, δήλωσαν διπλωμάτες.
Η ρωσική διπλωματική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ ζήταγε η επίσημη Ανακοίνωση του ΣΑ να προτρέπει όλες τις ένοπλες παρατάξεις στη Λιβύη, όχι μόνο τον αυτοαποκαλούμενο Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ) του Haftar, να σταματήσουν τις επιχειρήσεις τους, πρόσθεσαν οι διπλωματικές πηγές αυτές.
Όταν η ρωσική πρόταση να αλλάξει η διατύπωση της Ανακοίνωσης απορρίφθηκε από τις ΗΠΑ, η Ρωσία εναντιώθηκε στην υιοθέτησή της, εξήγησαν οι ίδιες πηγές.

Το χάος στη Λιβύη μετά την πτώση του Gaddafi

Η Λιβύη, όπου οι δυνάμεις οι πιστές στον ισχυρό άνδρα του ανατολικού τμήματος της χώρας στρατάρχη Haftar εξαπέλυσαν επίθεση για την κατάληψη της πρωτεύουσας Τρίπολης στο δυτικό τμήμα, βυθίστηκε στο χάος μετά την πτώση του Muammar Gaddafi το 2011.

Πτώση του Gaddafi

Τον Φεβρουάριο 2011, κατά την διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης, ένα κύμα διαμαρτυρίας , που καταστέλλεται σκληρά από το καθεστώς Καντάφι, ξεκινά από την Βεγγάζη στη ανατολική Λιβύη και στην συνέχεια εξαπλώνεται την χώρα.
Τον Μάρτιο, ένας συνασπισμός υπό την Ουάσινγκτον, το Παρίσι και το Λονδίνο, εξαπολύει επίθεση κατά του καθεστώτος του Καντάφι, έπειτα από το πράσινο φως του ΟΗΕ.
Στις 20 Οκτωβρίου, ο Gaddafi, που διαφεύγει από τον Αύγουστο, μετά την κατάληψη του στρατηγείου του στην Τρίπολη από τους αντάρτες, φονεύεται.
Τρεις ημέρες αργότερα, το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, πολιτικό όργανο της εξέγερσης, κηρύσσει την "πλήρη απελευθέρωση" της χώρας.
Τον Αύγουστο 2012, το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο παραδίδει τις εξουσίες του στο Γενικό Εθνικό Κονγκρέσο (Κοινοβούλιο) που έχει εκλεγεί έναν μήνα πριν.

Οι πρεσβείες κλείνουν

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2012, τέσσερις Αμερικανοί, ανάμεσά τους ο πρεσβευτής C. Stivens, σκοτώνονται σε επίθεση κατά του αμερικανικού προξενείου στη Βεγγάζη.
Τζιχαντιστική οργάνωση που συνδέεται με την αλ Κάιντα θεωρείται υπεύθυνη για την επίθεση.
Στις 23 Απριλίου 2013, μία επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο πραγματοποιείται κατά της γαλλικής πρεσβείας στην Τρίπολη. Δύο άτομα τραυματίζονται.
Οι περισσότερες πρεσβείες κλείνουν.

Δύο αντίπαλες εξουσίες

Στις 16 Μαΐου 2014, ο Haftar, άνθρωπος της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, εξαπολύει επιχείρηση κατά των τζιχαντιστικών οργανώσεων στην Βεγγάζη.
Πολλοί στρατιωτικοί του ανατολικού τμήματος της χώρας εντάσσονται στην παραστρατιωτική του δύναμη, τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό.
Στις 25 Ιουνίου, έπειτα από νέες εκλογές, το Γενικό Εθνικό Κονγκρέσο αντικαθίσταται από το Κοινοβούλιο, όπου κυριαρχούν οι αντι-ισλαμιστές.
Στο τέλος του Αυγούστου, έπειτα από εβδομάδες συγκρούσεων, ένας συνασπισμός πολιτοφυλακών, ο Fajr Libya, καταλαμβάνει την Τρίπολη και αποκαθιστά τις εξουσίες του παλιού κοινοβουλίου, του Γενικού Εθνικού Κονγκρέσου, και εγκαθιστά νέα κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση του Αμπντάλα αλ-Θένι, που κυβερνούσε μέχρι τότε, και το Κοινοβούλιο το οποίο εξελέγη τον Ιούνιο εξορίζονται στην ανατολική Λιβύη.
Έτσι η χώρα βρίσκεται με δύο κυβερνήσεις και δύο κοινοβούλια.
Τον Δεκέμβριο 2015, έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, οι εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών και οι βουλευτές υπογράφουν στο Σκιράτ του Μαρόκου συμφωνία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Σχηματίζεται Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας.
Τον Μάρτιο 2016, ο επικεφαλής της κυβέρνησης, ο Φάγεζ αλ-Σαράζ, κατορθώνει να εγκατασταθεί στην Τρίπολη. Αλλά στην ανατολική Λιβύη, η παράλληλη κυβέρνηση, υποστηριζόμενη από τον στρατηγό Haftar, και το Κοινοβούλιο στρέφονται εναντίον του.

Πόλεμος κατά των τζιχαντιστών

Τον Δεκέμβριο 2016, ο Fayez Al Saraz ανακοινώνει την απελευθέρωση της Σύρτης, παλαιό προπύργιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, δηλώνοντας ωστόσο ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας "δεν έχει τελειώσει".
Το Ισλαμικό Κράτος πραγματοποιεί σειρά αιματηρών επιθέσεων αυτοκτονίας.
Στις 5 Ιουλίου 2017, ο Haftar ανακοινώνει την "πλήρη απελευθέρωση" της Βεγγάζης από τους τζιχαντιστές.

Συναντήσεις κορυφής

Στις 25 Ιουλίου 2017, οι Fayez Al Saraz και Haftar, συναντώνται κοντά στο Παρίσι και δεσμεύονται να εργασθούν για να βγάλουν την χώρα από το χάος.
Τον Μάιο 2018, συμφωνούν να συνεργασθούν για την οργάνωση εκλογών στο τέλος του 2018.
Ο στρατηγός Haftar θα μποϊκοτάρει διεθνή διάσκεψη τον Νοέμβριο στην Ιταλία και οι εκλογές δεν θα διεξαχθούν ποτέ.

Επιτυχία του Haftar

Στο τέλος του Ιουνίου 2018, ο Εθνικός Λιβυκός Στρατός αναλαμβάνει τον "πλήρη έλεγχο" της περιοχής που ονομάζεται "Πετρελαϊκή Ημισέληνος", στην βορειο-ανατολική Λιβύη, και καταλαμβάνει την Ντέρνα, προπύργιο των ακραίων ισλαμιστών και μοναδική πόλη του ανατολικού τμήματος που δεν βρισκόταν υπό τον έλεγχό του.
Τον Ιανουάριο 2019, ο στρατάρχης Χάφταρ ξεκινά την κατάκτηση της νότιας Λιβύης, που καλύπτεται από έρημο και καταλαμβάνει την βασική πόλη Σέμπχα και την αλ-Σαράρα, μία από τις σημαντικότερες πετρελαϊκές περιοχές της χώρας.

Συμφωνία

Στις 11 Φεβρουαρίου 2019, η Αφρικανική Ένωση συγκαλεί διεθνή διάσκεψη και ζητεί εκλογές. Στις 28, ο ΟΗΕ ανακοινώνει ότι επήλθε συμφωνία ανάμεσα στους Σαρλαζ και Haftar για την οργάνωση εκλογών.
Στις 20 Μαρτίου, ο ΟΗΕ ανακοινώνει "εθνική διάσκεψη" στα μέσα του Απριλίου στο Γκανταμές (κεντρική Λιβύη) για την έξοδο από την κρίση.

Επίθεση του Haftar στην Τρίπολη

Στις 4 Απριλίου, ο στρατάρχης Haftar εξαπολύει επίθεση εναντίον της Τρίπολης.
Στις 5, οι δυνάμεις του απωθούνται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων δυτικά της πρωτεύουσας.
Συγκρούσεις διεξάγονται ανάμεσα στις δυνάμεις που είναι πιστές στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας και τις δυνάμεις του Εθνικού Λιβυκού Στρατού νότια της Τρίπολης.
Με την διεθνή κοινότητα να πληθαίνει τις εκκλήσεις για κατάπαυση των εχθροπραξιών, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ A. Guterresς, ο οποίος συναντήθηκε με τους Al Saraz και Haftar, εκφράζει την "βαθιά του ανησυχία".
Την επομένη, διεξάγεται αεροπορική επιδρομή των δυνάμεων της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας κατά θέσης του Εθνικού Λιβυκού Στρατού στην περιοχή Αλ-Αζιζίγια (νότια της Τρίπολης).
Στις 7, σφοδρές συγκρούσεις διεξάγονται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων νότια της Τρίπολης.
Ο Εθνικός Λιβυκός Στρατός πραγματοποιεί αεροπορική επίθεση στα προάστια της πρωτεύουσας και η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας ανακοινώνει γενική "αντεπίθεση" σε "όλες τις πόλεις" της χώρας.
Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας ανακοινώνει απολογισμό 21 νεκρών από την έναρξη της επίθεσης του Haftar.
Από την πλευρά του, ο Εθνικός Λιβυκός Στρατός κάνει λόγο για 14 νεκρούς μεταξύ των μαχητών του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης