Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τα ιστορικά χαμηλά στα ελληνικά ομόλογα, παρά το αρνητικό ρεκόρ του χρέους που αποδίδονται; - Τα spreads και CDS λένε την αλήθεια όχι οι αποδόσεις

Τα ιστορικά χαμηλά στα ελληνικά ομόλογα, παρά το αρνητικό ρεκόρ του χρέους που αποδίδονται; - Τα spreads και CDS λένε την αλήθεια όχι οι αποδόσεις
Το ελληνικό 10ετές σε λίγους μήνες το μέγιστο που θα μπορούσε να βρεθεί με βαθμολογία ΒΒ- είναι στο 3% οτιδήποτε χαμηλότερο θα θεωρείται ακραία υπερτιμημένο.
Συνεχή ιστορικά χαμηλά καταγράφουν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αφενός ακολουθώντας την τάση βελτίωσης στα χρεόγραφα της Νοτίου Ευρώπης αφετέρου γιατί προεξοφλούν θετικά νέα από το ελληνικό μέτωπο.
Πρωτίστως να τονιστεί ότι σε όλη την Νότια Ευρώπη τα ομόλογα σημειώνουν ράλι απόρροια περισσότερο της απόφασης της ΕΚΤ να ανακοινώσει νέο πρόγραμμα TLTROs.
Εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα βελτίωσης είναι τα ιταλικά ομόλογα καθώς η Ιταλία θεωρείται λόγω οικονομικής πολιτικής ειδική περίπτωση.
Π.χ. το Γερμανικό 10ετές ομόλογο έχει απόδοση αρνητική -0,001% ενώ Ιρλανδία, Πορτογαλία και Κύπρος βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά.
Η ανάκαμψη των τιμών έχει παρασύρει και τα ελληνικά ομόλογα στα οποία σημειώνεται αγοραστικό ενδιαφέρον.
Δεν είναι τυχαίο ότι στα ομόλογα από 5 έως 10 χρόνια καταγράφονται ιστορικά χαμηλά.
Π.χ. το ομόλογο λήξης 2023 έχει απόδοση 1,96%.
Το νέο 5ετές λήξης 2 Απριλίου 2024 έχει μέση απόδοση 2,26% ενώ είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το 7ετές λήξης 2025 έχει απόδοση 2,63%.
Οι αποδόσεις αυτές αποτελούν ιστορικά χαμηλά.
Ρόλο σε αυτό το θετικό κλίμα έχουν διαδραματίσει
1)Η έγκριση της δόσης των 945 εκατ από τα κέρδη των ομολόγων ANFAs.
2)Από την προεξόφληση ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει μέρος του ΔΝΤ από τα 9,65 δισεκ. θα μπορούσαν να αποπληρωθούν 6,65 δισεκ.
3)Θα αναβαθμιστεί η Ελλάδα από την Standard and Poor’s στην κλίμακα ΒΒ- ή κατά μία κλίμακα από Β+
4)Η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ DGComp θα εγκρίνει μέσα Μαίου το APS ή Ιταλικό μοντέλο για τα κόκκινα δάνεια
5)Θα διεξαχθούν ευρωεκλογές όπου θα καταγραφεί η νίκη της ΝΔ εξέλιξη που θα αντιμετωπιστεί θετικά από τις αγορές.
Η βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα σημειώνεται ενώ την ίδια ώρα επιδεινώνεται το ελληνικό χρέος ποσοτικά και ποσοστιαία.
Το δημόσιο χρέος της κεντρικής διοίκησης είναι ένας τομέας όπου η κυβέρνηση Τσίπρα τα έχει πάει πολύ άσχημα.
Μπορεί να θεσπίστηκαν μέτρα για το χρέος τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα που θα ενεργοποιηθούν έως το 2032 αλλά στην ουσία το χρέος έχει εκτιναχθεί στα 359 δισεκ. πλησιάζει τα επίπεδα της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή.
Δηλαδή πέρασαν 10 χρόνια και το ελληνικό χρέος βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με την αρχή της κρίσης.
Τα 359 δισεκ. χρέους δομούνται ως εξής
-66 δισεκ. ελληνικά ομόλογα
-15,2 δισεκ. έντοκα γραμμάτια
-Repos 24,5 δισεκ. ευρώ
-253 δισεκ. δάνεια μηχανισμού στήριξης
-Σύνολο χρέους κεντρικής διοίκησης 358,9 δισεκ. ευρώ.


Τι πρόκειται να συμβεί;

Έτσι λοιπόν εξωγενείς και εσωτερικοί παράγοντες έχουν επιδράσει θετικά στα ελληνικά ομόλογα.
Ωστόσο το ράλι που έχει σημειωθεί μπορεί προσεχώς να ανακοπεί και οι αποδόσεις να πάρουν ξανά την ανιούσα για κάποιο μικρό διάστημα.
Όμως δεν θα πρέπει να εστιαζόμαστε στις αποδόσεις των ομολόγων.
Η σωστή σύγκριση είναι τα spreads δηλαδή η διαφορά απόδοσης των ελληνικών ομολόγων έναντι άλλων χωρών και τα CDS το credit default swaps το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό CDS βρίσκεται στις 355 μονάδες βάσης όταν το 2007 ήταν στις 28 μονάδες βάσης έναντι της Γερμανίας.
Σε βάθος κάποιων μηνών το 10ετές ελληνικό ομόλογο θα μπορούσε να υποχωρήσει στις 300 μονάδες βάσης έναντι της Γερμανίας από 349 μονάδες βάσης την τρέχουσα περίοδο
(ελληνικό 10ετές 3,49% και Γερμανικό 0%).
Με την Ιταλία το spread θα μπορούσε να υποχωρήσει στις 60 μονάδες βάσης (ελληνικό 10ετές 3,49% και Ιταλικό 2,63% ή spread 86 μονάδες βάσης).
Με την Πορτογαλία το spread θα μπορούσε να υποχωρήσει στις 200 μονάδες βάσης (ελληνικό 10ετές 3,49% και Πορτογαλικό 1,22% ή spread 227 μονάδες βάσης).
Όμως για να συμβούν όλα αυτά θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν οι αποδόσεις.
Δηλαδή δεν μπορεί το ελληνικό 10ετές να βρεθεί στο 3% που είναι ο στόχος απόδοσης σε λίγους μήνες και η Ιταλία να παραμείνει αμετάβλητη στο 2,60% με 2,65%.
Θα πρέπει να υπάρξει μια οριζόντια βελτίωση.
Είναι αλήθεια ότι μια διόρθωση με πτώση τιμών και άνοδο αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα αναμένεται προσεχώς μέχρι ότου να ξεκινήσει ένας νέος ανοδικός κύκλος.
Ωστόσο λαμβάνοντας υπόψη τις πιστοληπτικές ικανότητες της Ελλάδος, Πορτογαλίας και Ιταλίας τα ανοδικά περιθώρια της Ελλάδος εξαντλούνται.
Το ελληνικό 10ετές σε λίγους μήνες το μέγιστο που θα μπορούσε να βρεθεί με βαθμολογία ΒΒ- είναι στο 3% οτιδήποτε χαμηλότερο θα θεωρείται ακραία υπερτιμημένο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης