Τελευταία Νέα
Διεθνή

Brexit: Στήριξη από Merkel, Macron ζητά την ύστατη στιγμή η May - Αγωνία ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ

Brexit: Στήριξη από Merkel, Macron ζητά την ύστατη στιγμή η May - Αγωνία ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ
Ξεκάθαρο πλάνο από τη May προτίθενται να ζητήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για να συναινέσουν στην αναβολή του Brexit έως τις 30/6
(upd2) Συνεχίζεται το θρίλερ με το Brexit, καθώς ενώ έχουν απομείνει λίγες ώρες από την κρίσιμη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής (10/4/2019) και τέσσερα 24ωρα από τη δεύτερη καταληκτική ημερομηνία (12/4) για την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ, δεν έχει βρεθεί ακόμα κοινό έδαφος και μια κοινά αποδεκτή λύση μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης της Μεγάλης Βρετανίας που θα βάζει ένα οριστικό τέλος στο σημερινό αδιέξοδο σχετικά με τους όρους του "διαζυγίου" Λονδίνου - Βρυξελλών.
Μέσα σε αυτό το χαοτικό σκηνικό της βρετανικής πολιτικής σκηνής, η Βρετανίδα πρωθυπουργός,Theresa May θα επιχειρήσει να κερδίσει κρίσιμο πολιτικό χρόνο βασιζόμενη στους Ευρωπαίους πολιτικούς.
H May μεταβαίνει σήμερα (9/4/2019) αρχικά στο Βερολίνο όπου και θα συναντηθεί με την καγκελάριο Angela Merkel και κατόπιν στο Παρίσι όπου θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο, Emmanuel Macron σε μια ύστατη προσπάθεια να τους πείσει να κάνουν αποδεκτό το αίτημα της για παράταση του Brexit το αργότερο έως τις 30 Ιουνίου.
Αυτό άλλωστε είναι και το κύριο αντικείμενο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
Σημειώνεται πως το Βερολίνο δεν έχει εκφραστεί αρνητικά στο νέο αίτημα της May, σε αντίθεση με το Παρίσι που επισημαίνει πως η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα πρέπει να πείσει με την επιχειρηματολογία της για την χρησιμότητα αυτής της νέας αναβολής του Brexit.

Το Βερολίνο διαψεύδει τις αναφορές ότι η Merkel θα δεχθεί χρονικό όριο στο backstop

Τις αναφορές ότι η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, θέτει χρονικό όριο στο backstop για την Ιρλανδία διαψεύδει το Βερολίνο.
Νωρίτερα, κυκλοφόρησε έντονη φημολογία ότι η καγκελάριος αποδέχεται χρονικό περιθώριο 5 ετών προκειμένου να οριστικοποιηθεί το καθεστώς των συνόρων της Ιρλανδίας.
Η ανάγκη για ένα «backstop» δημιουργήθηκε για να αποφευχθεί ένα δύσκολο σύνορο μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, ένα από τα πρώτα πράγματα που τόσο η ΕΕ όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησαν ότι ήταν ουσιώδες στις διαπραγματεύσεις.
 
ΕΕ: Η Μ. Βρετανία να μας πει πώς θέλει να χρησιμοποιήσει τη νέα αναβολή του Brexit

Την θέση πως η Μεγάλη Βρετανία θα πρέπει να εξηγήσει στους Ευρωπαίους ηγέτες κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ πως σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τη νέα αναβολή του Brexit που έχει αιτηθεί έως τις 30/6 διατυπώνουν οι Ευρωπαίοι υπουργοί σε δηλώσεις προσερχόμενη σε συνάντηση για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής.
«Καλωσορίζουμε την ετοιμότητα της Μ. Βρετανία να διεξάγει τις ευρωπαϊκές εκλογές το Μάιο, αλλά αυτό δεν επαρκεί από μόνο του για να δώσουμε περισσότερο χρόνο στο Λονδίνο.
Δεν είναι αρκετό.
Είναι σημαντικό για εμάς να καταλάβουμε γιατί το Λονδίνο θέλει να παρατείνει την παραμονή του στην ΕΕ.
Ήμασταν στην ίδια κατάσταση πριν από μερικές εβδομάδες.
Δεν μπορούμε κάθε δύο εβδομάδες να συζητάμε το ίδιο θέμα χωρίς να υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο» υποστήριξε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ρουμανίας, George Ciamba.
Σημειώνεται πως η Ρουμανία ασκεί αυτό το εξάμηνο την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.
«Θέλουμε να καταλάβουμε γιατί το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζεται παράταση» τόνισε η Γαλλίδα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Amélie de Montchalin προσερχόμενη στη συνάντηση των υπουργών της ΕΕ ενόψει της αυριανής (10/4/2019) Συνόδου Κορυφής.
«Μετά έρχονται τα ερωτήματα για τις συνθήκες: τι ρόλο θέλει να παίξει το Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και σε τι είδους αποφάσεις θέλει να συμμετέχει» πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών, Simon Coveney, δήλωσε ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι ανοιχτά σε ακόμα μία καθυστέρηση το Brexit, ώστε να αποφευχθεί η άτακτη αποχώρηση, αρκεί η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο σχέδιο για το πως θα χρησιμοποιήσει τον επιπλέον χρόνο για την επίτευξη συμφωνίας.
«Όλοι είναι ανοιχτοί σε ακόμα μία παράταση αλλά θέλουν να δουν ένα σχέδιο που να συνδέεται με αυτή την επέκταση» δήλωσε.

Διαπραγματεύσεις Συντηρητικών - Εργατικών

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται  οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις των Συντηρητικών με τους Εργατικούς και με τα υπόλοιπα κόμματα με βασικό στόχο να καταλήξουν σε μια κοινά αποδεκτή και αξιόπιστη πρόταση, προκειμένου η May να την παρουσιάσει στους Ευρωπαίους ηγέτες στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής και να τους πείσει για τη νέα χρονική αναβολή του Brexit.
Αυτή άλλωστε ήταν και η στόχευση του υπουργικού συμβουλίου που συγκάλεσε χθες η May, δηλαδή να υπάρξει μια πρόταση συμβιβασμού με τους Εργατικούς, ώστε να ψηφιστεί το σχέδιο για το Brexit.
«Ακόμα δεν έχει βρεθεί λύση» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος, Keir Starmer..
Παράλληλα η Βρετανή πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η χώρα της θα συμμετάσχει στις ευρωεκλογές της 23ης Μαίου 2019!
Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης «ως μια υπεύθυνη κυβέρνηση σήμερα λάβαμε τα απαραίτητα βήματα που απαιτούνται από τον νόμο αν συμμετάσχουμε.
Δεν σημαίνει ότι αυτές οι εκλογές είναι αναπόφευκτες, καθώς η αποχώρηση από την ΕΕ πριν την ημερομηνία των εκλογών αυτομάτως αφαιρεί την υποχρέωσή μας να λάβουμε μέρος.
Παραμένει η πρόθεση της κυβέρνησης να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση με μια συμφωνία και να εγκρίνει την απαραίτητη νομοθεσία πριν την 22η Μαΐου, ώστε να μην χρειαστεί να συμμετάσχει».

Corbyn: Η κυβέρνηση δεν δείχνει να μετακινείται από τις αρχικές «κόκκινες γραμμές»

H βρετανική κυβέρνηση δεν έχει παραχωρήσει ως τώρα στο Εργατικό Κόμμα τις δεσμεύσεις που ζητάει για να μπορέσει να στηρίξει τη συμφωνία της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Theresa May, δήλωσε ο επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Jeremy Corbyn.
«Το πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να μετακινηθεί από τις αρχικές “κόκκινες γραμμές”» ανέφερε ο Corbyn σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι αύριο (9/4) θα υπάρξουν περαιτέρω συνομιλίες ανάμεσα στην κυβέρνηση και το κόμμα του.
«Έχω θέσει στο τραπέζι μια τελωνειακή ένωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την πρόσβαση στις αγορές και ειδικά την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών, του περιβάλλοντος και όσων εργάζονται… μέχρι τώρα δεν έχουμε λάβει αυτές τις παραχωρήσεις», πρόσθεσε ο Corbyn.
Ο ηγέτης των Εργατικών δήλωσε ακόμη ότι δεν θέλει να δει τη Βρετανία να εγκαταλείπει την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Τα σενάρια διάσπασης Συντηρητικών και Εργατικών

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, υπό την απειλή της μεγάλης χρονικής παράτασης, της πιθανής συμμετοχής της Βρετανίας στις Ευρωεκλογές του Μαΐου και της ανάληψης των διαπραγματεύσεων του Brexit από τους βουλευτές, πολλοί από το κόμμα της May φοβούνται τη διαρροή ψήφων προς το νέο κόμμα του Nigel Farage, τον μόνιμο, όπως αποδεικνύεται, εφιάλτη των Συντηρητικών βουλευτών.
Απειλούν να ξεκινήσουν διαδικασία αντικατάστασης της πρωθυπουργού, κάτι που, με βάση το καταστατικό του κόμματος, δεν μπορεί να γίνει πριν το τέλος Δεκεμβρίου, ένα χρόνο πριν την τελευταία πρόταση μομφής εναντίον της.
Την ίδια στιγμή, στην αντιπολίτευση, ο Jeremy Corbyn δέχεται ισχυρές πιέσεις να θέσει θέμα νέου δημοψηφίσματος στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση.
Αντιθέτως, με επιστολή τους 25 βουλευτές των Εργατικών που εκλέγονται σε περιοχές της Κεντρικής Αγγλίας, στις οποίες υπερίσχυσε το Βrexit, προειδοποιούν πως ένα νέο δημοψήφισμα θα σημάνει απώλεια  πολλών εδρών για το κόμμα της αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Observer, 200 πρώην και νυν βουλευτές και από τα δύο μεγάλα κόμματα, έχουν επαφές με τους 11 βουλευτές που αποχώρησαν απo αυτά και δημιούργησαν την Ανεξάρτητη Ομάδα (Independent Group).
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως εξετάζουν ενδεχόμενο ίδρυσης ενός νέου κόμματος, στο κέντρο του πολιτικού φάσματος.
Κάτι τέτοιο, αναπόφευκτα θα σηματοδοτούσε την αλλαγή του πλειοψηφικού εκλογικού συστήματος και την αρχή του τέλους του δικομματισμού.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης