Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιέσεις στις διεθνείς αγορές μετά τις απειλές Trump για την επιβολή δασμών - Στο -0,7% ο Dow Jones

Πιέσεις στις διεθνείς αγορές μετά τις απειλές Trump για την επιβολή δασμών - Στο -0,7% ο Dow Jones
Oι μετοχές δέχονται πιέσεις λόγω των απειλών του Trump για την επιβολή δασμών σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις
(upd) Απώλειες καταγράφει σήμερα (9/4/2019) η Wall Street, εν μέσω ανησυχιών για τα εταιρικά αποτελέσματα, ενώ οι επενδυτές παρακολουθούν με ανησυχία και τη νέα εμπορική ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
O Dow Jones υποχώρησε κατά 0,7% στις 26.157 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,57% στις 2.879, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε κατά 0,56% χαμηλότερα στις 7.909 μονάδες.

Χθες, ο Εμπορικός Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Robert Lighthizer, πρότεινε μια λίστα ευρωπαϊκών προϊόντων ως αντίποινα για τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις προς τις εταιρίες αεροσκαφών, με τη μετοχή της Airbus στην Ευρώπη να κλείνει με απώλειες 1,9%.
Σήμερα, ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, απείλησε ευθέως την ΕΕ, προειδοποιώντας ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν δασμούς 11 δισ. δολ. σε ευρωπαϊκά προϊόντα.
Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε πάντως πως η ΕΕ έχει ξεκινήσει την προετοιμασία για ενδεχόμενα αντίποινα κατά των επιδοτήσεων στην Boeing.
Η μετοχή της Boeing είχε πτώση 1,4%, ενω της Caterpillar, εταιρείας «ευαίσθητης» σε θέματα εμπορίου λόγω της έκθεσής της στο εξωτερικό, υποχώρησε κατά 2,4%.
Το ενδιαφέρον της αγοράς παραμένει στραμμένο και στα εταιρικά αποτελέσματα, με τις J.P. Morgan Chase και Wells Fargo να αναμένεται να ανακοινώσουν αυτή την Παρασκευή.
Οι προσδοκίες της Wall Street για αυτή την περίοδο δημοσίευσης αποτελεσμάτων κάνουν λόγο για μια σημαντική επιβράδυνση στην αύξηση των εταιρικών κερδών.
Συγκεκριμένα, η FactSet εκτιμά πως τα κέρδη των εταιρειών του δείκτη S&P 500 θα μειωθούν κατά 4,3% σε ετήσια βάση στο πρώτο τρίμηνο του 2019.
Εάν αυτή η πρόβλεψη επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για την πρώτη μείωση κερδών για τον S&P 500 από το δεύτερο τρίμηνο του 2016.
Την ίδια ώρα, τα έσοδα των εταιρειών του S&P 500 αναμένεται να καταγράψουν αύξηση μόλις κάτω του 5%.
Στο ταμπλό, υπό πίεση παραμένει η μετοχή της General Electric (-2,4%), μία ημέρα αφότου κατέγραψε «βουτιά» 5,1%, στον απόηχο της υποβάθμισής της από την JP Morgan.
Στο επίκεντρο παραμένουν, εν τω μεταξύ, οι εμπορικές συνομιλίες ανάμεσα σε Πεκίνο και Ουάσιγκτον.
Αργότερα εντός της εβδομάδας, οι εκπρόσωποι ΗΠΑ και Κίνας αναμένεται να συναντηθούν για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα προκειμένου να συνεχίσουν τις εμπορικές διαπραγματεύσεις, εν μέσω αισιοδοξίας ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε μίας συμφωνία.
Παρά το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, δήλωσε πρόσφατα ότι δεν επιθυμεί να πει με σιγουριά ότι θα υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες, ο ίδιο τόνισε ότι οι συνομιλίες «πηγαίνουν πολύ καλά».

Υπό πίεση οι ευρωαγορές 

Με απώλειες έκλεισαν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, στον απόηχο των απειλών των ΗΠΑ για την επιβολή δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα, ενώ οι επενδυτές αναμένουν τις εξελίξεις στο Brexit
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,47% κι έκλεισε στις 385,57 μονάδες.
Με βαριές απώλειες 1% έκλεισε ο κλάδος αυτοκινήτων, εν μέσω ανησυχιών ότι οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες θα βρεθούν στο «στόχαστρο» του Trump.
Η μετοχή της Daimler σημείωσε πτώση 1,3%, της Renault κατέγραψε απώλειες 1,2%, της Fiat Chrysler διολίσθησε κατά 1,1%, της Peugeot υποχώρησε κατά 1%, ενώ της Volkswagen έκλεισε στο -0,9%,
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX διολίσθησε κατά 0,94% κι έκλεισε στις 11.850,57 μονάδες, ο FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,35% στις 7.425,57 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με απώλειες 0,65% στις 5.436,42 μονάδες.


Παράλληλα, ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε πτώση 0,46% κι έκλεισε στις 21.671,78 μονάδες, στον απόηχο δημοσιευμάτων που ανέφεραν ότι η Ιταλία θα προχωρήσει σε δραστική αναθεώρηση της εκτίμησης για το ΑΕΠ του 2019, στο 0,1% από 1% προηγουμένως.
Παράλληλα, η ιταλική κυβέρνηση θα αυξήσει τον στόχο για το έλλειμμα του 2020 σε περίπου 2,1%, ενώ ο τρέχων στόχος είναι 1,8% από 2,04% φέτος.
Τα «βλέμματα» των επενδυτών είναι στραμμένα στο «θρίλερ» του Brexit, καθώς ενώ έχουν απομείνει λίγες ώρες από την κρίσιμη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής και τέσσερα 24ωρα από τη δεύτερη καταληκτική ημερομηνία (12/4) για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, δεν έχει βρεθεί ακόμα κοινό έδαφος και μια κοινά αποδεκτή λύση μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης που θα βάζει ένα οριστικό τέλος στο σημερινό αδιέξοδο σχετικά με τους όρους του «διαζυγίου» Λονδίνου - Βρυξελλών.
H πρωθυπουργός της Βρετανίας, Theresa May, συναντήθηκε σήμερα με την καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel, ενώ αναμένεται να συναντηθεί και τον πρόεδρο της Γαλλίας, Emmanuel Macron, εν όψει της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ.

Κέρδη στην Ασία

Με κέρδη έκλεισαν οι αγορές της Ασίας, με εξαίρεση τον δείκτη Shanghai Composite στην Κίνα, καθώς οι επενδυτές αναμένουν περαιτέρω εξελίξεις στις εμπορικές συνομιλίες ανάμεσα σε Πεκίνο και Ουάσιγκτον.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία σημείωσε άνοδο 0,19% στις 21.802,59 μονάδες, ενώ παρόμοια ήταν η άνοδος και για τον δείκτη Kospi στη Νότια Κορέα, ο οποίος έκλεισε στο +0,13% και τις 2.213,56 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε άνοδο 0,27% στις 30.157,49 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν ενισχύθηκε κατά 0,47% στις 10.851,60 μονάδες.
Ο δείκτης SZSE Component στην Κίνα έκλεισε στο +0,82% και τις 10.436,62 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε κατά 0,16% στις 3.239,66 μονάδες.
Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 δεν παρουσίασε κάποια ουσιαστική μεταβολή, καθώς έκλεισε στο +0,01% και τις 6.221,80 μονάδες, παρά το «άλμα» 19,8% που σημείωσε η μετοχή της Crown.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης