Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Αυξάνει τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών η Alpha Finance, αλλά παραμένει "ουδέτερη"

tags :
Αυξάνει τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών η Alpha Finance, αλλά παραμένει
Η Alpha Finance εκτιμά πως η επόμενη τριετία θα έχει αρκετές προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες
Σε σημαντική αύξηση των τιμών στόχων των ελληνικών τραπεζών προχώρησε η Alpha Finance, αλλά παραμένει "ουδέτερη" (neutral) στη σύστασή της.
Έτσι, για την Eurobank η Alpha Finance αυξάνει την τιμή στόχο στα 0,84 ευρώ από 0,73 ευρώ προηγουμένως, δίνοντας περιθώριο ανόδου 17%, για την Εθνική Τράπεζα, αυξάνει την τιμή στόχο στα 2,35 ευρώ από 1,63 ευρώ με περιθώριο ανόδου 24%, ενώ για την Πειραιώς, η νέα τιμή στόχος είναι τα 1,56 ευρώ από 0,89 ευρώ, χαμηλότερη κατά 4% περίπου από τρέχοντα επίπεδα.
Και για τις τρεις η σύσταση είναι neutral.

Στην τελευταία 32σέλιδη ανάλυσή της με τίτλο "Grey Rhino Was Discounted Indeed" (Ο γκρι ρινόκερος έχει υποεκτιμηθεί πράγματι), που σας παρουσιάζει το bankingnews.gr, η Alpha Finance χρησιμοποιεί τη μεταφορά του "γκρίζου ρινόκερο", από το βιβλίο του Michele Wucker με τίτλο "Ο γκρίζος ρινόκερος: πώς να αναγνωρίσουμε και να δράσουμε για τους προφανείς κινδύνους που αγνοούμε".
Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί παραδείγματα απειλών εξαιρετικά πιθανών οι οποίοι όμως δεν λαμβάνονται υπόψιν, όπως ο τυφώνας Katrina και η πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.
Σε αυτήν, λοιπόν την ανάλυση, η Alpha Finance διαπιστώνει ότι οι νέοι στόχοι μείωσης των NPEs είναι επιθετικοί.
Μετά τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων, οι 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες επικαιροποίησαν τους στόχους των αποθεμάτων NPE έως το τέλος του 2021, οι οποίοι απαιτούν μείωση κατά 66% έναντι 59% προηγουμένως, στοχεύοντας σε σωρευτικό απόθεμα ύψους 26,5 δισ. από 79 δισ. ευρώ στο τέλος του 2018.
Οι πωλήσεις / τιτλοποιήσεις θα αντιπροσωπεύουν σημαντικό μέρος της μείωσης των αποθεμάτων NPEs.
Εντούτοις, όπως αναφέρει, οι ρυθμιστικές αρχές δείχνουν διατεθειμένες να βοηθήσουν τις τράπεζες.
Σε αυτό το πλαίσιο, επεξεργάστηκαν σχέδια για να βοηθήσουν τις τράπεζες να μειώσουν τα αποθέματά NPEs με α) ένα σχέδιο από το ΤΧΣ που περιλαμβάνει τιτλοποιήσεις που υποστηρίζονται από κρατικές εγγυήσεις και β) ένα σχέδιο από την ΤτΕ που περιλαμβάνει τιτλοποιήσεις υποστηριζόμενες από μέρος των DTC των τραπεζών.
Και τα δύο σχέδια βρίσκονται υπό εξέταση, αλλά θα μπορούσαν να ξεκλειδώσουν αξία και να προκαλέσουν ενδιαφέρον από τους επενδυτές, αναφέρει η Alpha Finance.
Η Alpha Finance εκτιμά πως η επόμενη τριετία θα έχει αρκετές προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες, με πιέσεις στα καθαρά έσοδα από τόκους (ΝΙΙ) λόγω των αναδιαρθρώσεων.
Τα χαμηλότερα έσοδα από συναλλαγές θα αντισταθμιστούν από τις χαμηλότερες λειτουργικές δαπάνες, ενώ τα προ προβλέψεων έσοδα θα αρχίσουν να ανακάμπτουν, επιτρέποντας έτσι στις τράπεζες να παρέχουν προβλέψεις απώλειας δανείων (LLPs) για να βοηθήσουν την απομόχλευση.
Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων αναμένεται να διαμορφωθεί σε χαμηλά μονοψήφια ποσοστά ως το 2020, προτού ανακάμψει σε μεσαία μονοψήφια ποσοστά.


Παραμένει κορυφαία επιλογή η Εθνική Τράπεζα

Η ανώτερη ρευστότητα της Εθνικής Τράπεζας, η υψηλή ταμειακή κάλυψη για τα NPEs και η βελτιωμένη πρόβλεψη NII, υποδηλώνουν ότι η μετοχή παραμένει ελκυστική.
Παρόλο που η Eurobank φαίνεται να ξεπερνά τους σκοπέλους που αντιμετώπισε (η πρώτη τράπεζα που θα μειώσει τον δείκτη NPEs κάτω από το 10%) και με πιθανότητα ετήσιου καθαρού εισοδήματος μεγαλύτερου των 200 εκατ. ευρώ , το περιθώριο για αξιοσημείωτη ανοδική πορεία έχει μειωθεί αρκετά.
Η Τράπεζα Πειραιώς έχει αποδώσει σημαντικά (από 0,05x σε όρους TBV σε 0,13x), αλλά η Alpha Finance θεωρεί ότι η ανταμοιβή κινδύνου δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστική δεδομένου του χαμηλού λόγου CET 1, του υψηλού δείκτη NPEs και της χαμηλότερης κάλυψης μετρητών.

Οριακή αναβάθμιση των εκτιμήσεων

Η Alpha Finance προχώρησε και σε οριακή αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για τα μεγέθη των τραπεζών, σε μια προσπάθεια να αποτυπώσει τη σταθεροποίηση των περιθωρίων απόδοσης δανείων, τη βελτίωση των προοπτικών NII (σε ορισμένες περιπτώσεις) και το χαμηλότερο λειτουργικό κόστος.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης