Τελευταία Νέα
Διεθνή

Airbus: Δεν υπάρχει νομική βάση στις αμερικανικές κυρώσεις

Airbus: Δεν υπάρχει νομική βάση στις αμερικανικές κυρώσεις
Δεν υπάρχει νομική βάση στις αμερικανικές κυρώσεις στα αεροσκάφη, υποστηρίζει η Airbus
Δεν υπάρχει νομική βάση για να κινηθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες προς την κατεύθυνση επιβολής εμπορικών κυρώσεων στα αεροσκάφη της και προειδοποίησε για επιδείνωση των εμπορικών εντάσεων, σχολίασε η ευρωπαϊκή εταιρία κατασκευής αεροσκαφών Airbus.
Η κυβέρνηση του Donald Trump πρότεινε χθες μια λίστα ευρωπαϊκών προϊόντων, από μεγάλα εμπορικά αεροπλάνα έως γαλακτοκομικά προϊόντα και κρασί, στα οποία θα μπορούσε να επιβάλει δασμούς ως αντίποινα για τις ευρωπαϊκές ενισχύσεις προς τις εταιρίες αεροσκαφών.
Η ΕΕ και οι ΗΠΑ βρίσκονται εδώ και πάνω από μια δεκαετία σε διαμάχη αναφορικά με ισχυρισμούς, και από τις δύο πλευρές, για παράνομη βοήθεια στις εταιρίες Boeing και Airbus.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) έκρινε ότι και οι δύο πλευρές έχουν καταβάλει δισεκατομμύρια δολάρια επιδοτήσεων προκειμένου να εξασφαλίσουν πλεονεκτήματα, και τους ζήτησε να σταματήσουν την πρακτική αυτή διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωπες με κυρώσεις.
Ο εκπρόσωπος της Airbus Rainer Ohler, δήλωσε ότι η εταιρία έχει λάβει μέτρα για να συμμορφωθεί με τις «σχετικά μικρές» απαιτήσεις.
Οι ζημιές ύψους 11 δισεκ. δολαρίων από τις ευρωπαϊκές ενισχύσεις στην Airbus, για τις οποίες κάνουν λόγο οι ΗΠΑ, είναι υπερβολικές, πρόσθεσε.
«Το ποσό είναι πραγματικά υπερβολικό και σε κάθε περίπτωση θα καθοριστεί από τον ΠΟΕ και όχι τις ΗΠΑ», είπε.
Ο Rainer Ohler δήλωσε ότι η απόφαση του ΠΟΕ την περασμένη εβδομάδα κατά των φοροαπαλλαγών για την ανταγωνίστρια Boeing θα επιτρέψει στην ΕΕ να επιδιώξει «ακόμα μεγαλύτερα αντίμετρα».
Δήλωσε ότι η απόφαση δείχνει ότι «δεν υπάρχει καμία προθυμία από την πλευρά της Boeing να συμμορφωθεί και επιβεβαιώνουν ότι σαφώς καταστρατηγούν τους κανόνες του ΠΟΕ».
Πηγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι η ΕΕ ετοιμάζεται για πιθανά αντίποινα.
«Όλα αυτά οδηγούν σε περιττές εμπορικές εντάσεις και δείχνει ότι η μοναδική λογική λύση σε αυτή τη μακρά εμπορική διαμάχη είναι ένας διακανονισμός», πρόσθεσε ο Rainer Ohler.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire, δήλωσε σήμερα (9/4) από την πλευρά του ότι είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης και των ΗΠΑ να βρεθεί μια φιλική λύση στη μακρά διαμάχη τους στο πλαίσιο του ΠΟΕ.
«Το συμφέρον και των δύο μας χωρών, το συμφέρον των ΗΠΑ και της ευρωπαϊκής ηπείρου και της Γαλλίας και είναι να επιτευχθεί μια φιλική συμφωνία», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι.
«Όταν βλέπω την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η παγκόσμια ανάπτυξη, δεν πιστεύω ότι μπορούμε να αντέξουμε να έχουμε μια εμπορική διαμάχη ακόμα και αν αφορά συγκεκριμένα ζητήματα της αεροπορικής βιομηχανίας στις ΗΠΑ και την Ευρώπη», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης