Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η Κίνα στέλνει ειδικές δυνάμεις στη Ζιμπάμπουε και χτίζει υπόγεια βάση για να προστατεύσει τα συμφέροντά της

tags :
Η Κίνα στέλνει ειδικές δυνάμεις στη Ζιμπάμπουε και χτίζει υπόγεια βάση για να προστατεύσει τα συμφέροντά της
Η Κίνα στέλνει ειδικές δυνάμεις στη Ζιμπάμπουε και χτίζει υπόγεια βάση για να προστατεύσει τα συμφέροντά της
Η Κίνα προετοιμάζεται να τοποθετήσει ειδικές δυνάμεις στην Ζιμπάμπουε, καθώς το Πεκίνο αυξάνει τη στρατιωτική συνεργασία με το Harare, εν μέσω ανησυχιών ότι η ασιατική δύναμη πρόκειται να κατασκευάσει μια υπόγεια στρατιωτική βάση στη χώρα.



Η νέα έκθεση έρχεται ένα χρόνο μετά την αποκάλυψη ότι η Κίνα εγκατέστησε στη Ζιμπάμπουε τους πυραύλους επιφανείας-αέρα επόμενης γενιάς (SAM), τους ίδιους που αναπτύσσονται στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας στο νησί Woody.



Η νέα στρατιωτική βάση της Κίνας είναι έτοιμη να προστατεύσει τις μεγάλες αξιώσεις της χώρας στα ορυχεία διαμαντιών και χρυσού σε ολόκληρη τη χώρα, όπου ήδη βρίσκονται εγκατεστημένοι εκτοξευτές πυραύλων SAM.
Σύμφωνα με πρώην υπουργό της κυβέρνησης του πρώην προέδρου Robert Mugabe η Κίνα σχεδιάζει να στείλει τις ειδικές δυνάμεις τους στη χώρα από το 2014 «για να προσφέρει τεχνική βοήθεια και υποστήριξη» στον Εθνικό Στρατό της Ζιμπάμπουε (ZNA).
Ωστόσο, ο Mugabe ανέτρεψε το σχέδιο πριν από αρκετά χρόνια, αφού κατηγόρησε τους Κινέζους για διαφθορά και για τη λεηλασία των φυσικών πόρων στο Marange.
«Οι Κινέζοι θέλουν να έχουν μόνιμη στρατιωτική παρουσία στη χώρα για να προστατεύσουν τα τεράστια οικονομικά τους συμφέροντα εδώ, αλλά ο Mugabe αντιστέκεται» δήλωσε ο πρώην υπουργός.
«Αν και το επιχείρημα περί κάλυψης ήταν γύρω από την παροχή τεχνικής βοήθειας και υποστήριξης στις ένοπλες δυνάμεις μας, αργότερα κατέστη σαφές ότι ο Mnangagwa είχε τη δική του συμφωνία και ρυθμίσεις με την Κίνα. Αυτός ο εξοργισμένος Mugabe, και ήταν επίσης κατά την ίδια περίοδο που ο Mnangagwa ταξίδεψε για πρώτη φορά στην Κίνα ως αντιπρόεδρος, πραγματοποιώντας συναντήσεις υψηλού επιπέδου στις οποίες ο προϊστάμενος του δεν είχε ενημερωθεί πλήρως. Το περιστατικό αύξησε την πολιτική δυσπιστία του Mugabe για τον Mnangagwa, τον οποίο υποψιάστηκε ότι παρουσίαζε στον Πρόεδρο Xi Jinping, ως τον καλύτερο πολιτικό ηγέτη για να εξασφαλίσει τις επενδύσεις της Κίνας στη Ζιμπάμπουε.
 Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.
Ο Mnangagwa κάλεσε την Κίνα να επιστρέψει στα διαμάντια της στο Marange και η ειδική δύναμή της έλαβε το πράσινο φως από τον αντιπρόεδρο Rtd General, Constatino Chiwenga, για να βρει έναν σταθμό στη χώρα. Τώρα υπάρχει κάθε λόγος να πιστεύουμε ότι η ανατροπή του Mugabe από το Νοέμβριο του 2017 θα μπορούσε να ήταν αποτέλεσμα της παρατήρησης της παραμονής του στην Κίνα ως απειλή για τις οικονομικές επενδύσεις τους, ειδικά μετά την απομάκρυνσή τους από τα δικαιώματα εξόρυξης διαμαντιών ».
Η Ζιμπάμπουε έχει δει δισεκατομμύρια δολάρια κινεζικών επενδύσεων τα τελευταία χρόνια, κυρίως σε κρίσιμους οικονομικούς τομείς της εξόρυξης, της γεωργίας και των τηλεπικοινωνιών.
Οι επενδύσεις αποτελούν μέρος της πρωτοβουλίας Belt and Road Initiative (BRI), μιας φιλόδοξης προσπάθειας για τη βελτίωση των περιφερειακών οικονομιών σε διακρατική κλίμακα. Στόχος του είναι να ενισχύσει την υποδομή, το εμπόριο και τις επενδύσεις μεταξύ της Κίνας και 65 άλλων χωρών που αντιπροσωπεύουν συλλογικά το 30% του παγκόσμιου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), το 62% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 75% των γνωστών παγκόσμιων ενεργειακών αποθεμάτων.



Ο Πρόεδρος Emmerson Mnangagwa είπε τον περασμένο μήνα ότι το BRI είναι μια σημαντική βελτίωση του παλιού δρόμου του μεταξιού.
«Στο παρελθόν, υπήρχε ο Δρόμος του Μεταξιού και αυτό σε μεγαλύτερο βαθμό δεν περιλάμβανε ολόκληρη την ήπειρο.
Η Ζιμπάμπουε ήταν μόνο τυχερή στο βαθμό που 800 με 1.000 χρόνια πριν υπήρχε εμπόριο μεταξύ του Βασιλείου Munhumutapa και της Κίνας όταν εισάγαμε πορσελάνη και μετάξι από εδώ και με τη σειρά σας πήρατε το ελεφαντόδοτο μας.
Αλλά σήμερα η Πρωτοβουλία για τις Οδούς και τις Ζώνες ανέλαβε όλους τους ανθρώπους, ώστε οι οικονομίες έτσι ώστε οι οικονομίες μας να μπορούν να εκσυγχρονιστούν.
Η Κίνα δήλωσε ότι θα επενδύσει στην Αφρική με την Ατζέντα 2063 της Αφρικανικής Ένωσης, την Ατζέντα για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών του 2030, καθώς και τις στρατηγικές ανάπτυξης των μεμονωμένων αφρικανικών χωρών.
Ωστόσο, στην περίπτωση της Ζιμπάμπουε, οι κινεζικές επενδύσεις BRI ακολουθήθηκαν από μόνιμη στρατιωτική παρουσία.
Τώρα, σύμφωνα με ισχυρισμούς, πρόκειται να κατασκευαστεί μια μυστική υπόγεια στρατιωτική βάση για ειδικές δυνάμεις, μια κίνηση που σίγουρα θα προκαλέσει την οργή της Ουάσινγκτον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης