Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στις 7 Μαΐου – μετά την S&P – η έκδοση 3ετούς ομολόγου από την Ελλάδα με επιτόκιο 1,85% και προσφορές άνω των 10 -12 δισ

Στις 7 Μαΐου – μετά την S&P – η έκδοση 3ετούς ομολόγου από την Ελλάδα με επιτόκιο 1,85% και προσφορές άνω των 10 -12 δισ
Το επιτόκιο με βάση τα τωρινά δεδομένα θα διαμορφωθεί στο 1,85% ενώ οι προσφορές θα μπορούσαν να φθάσουν στα 10-12 δισεκ. ευρώ υπερκαλύπτοντας το ζητούμενο ποσό έως 4,8 φορές.
Στις 7 Μαΐου 2019 – μετά την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον αμερικανικό οίκο Standard and Poor’s στις 26 Απριλίου 2019 – ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα προχωρήσει στην έκδοση 3ετούς ομολόγου με στόχο να αντλήσει 2,5 δισεκ. ευρώ.
Το επιτόκιο με βάση τα τωρινά δεδομένα θα διαμορφωθεί στο 1,85% ενώ οι προσφορές θα μπορούσαν να φθάσουν στα 10-12 δισεκ. ευρώ υπερκαλύπτοντας το ζητούμενο ποσό έως 4,8 φορές.
Το οικονομικό επιτελείο έδωσε το πράσινο φως για την έκδοση του 3ετούς επιβεβαιώνοντας πλήρως δημοσιεύματα εδώ και εβδομάδες του bankingnews που ανέφεραν ότι υπάρχουν σχέδια για έκδοση 3ετούς ομόλογου.
Η συγκυρία, λόγω της μεγάλης πτώσης των αποδόσεων και ανόδου των τιμών ευνοεί την έκδοση μεσοβραχυπρόθεσμου τίτλου.
Με τα κεφάλαια που θα αντληθούν το δημόσιο θα ενισχύσει εκ νέου το απόθεμα κεφαλαίων που διαθέτει καθώς 5 δισεκ. θα εξοφλήσουν μέρος των δανείων των 9,6 δισεκ. του ΔΝΤ προς την Ελλάδα.
Οι αποδόσεις έχουν υποχωρήσει σημαντικά το τελευταίο διάστημα
Π.χ. το ομόλογο λήξης 2023 έχει απόδοση 1,76%.
Το νέο 5ετές λήξης 2 Απριλίου 2024 έχει μέση απόδοση 2,27% ενώ είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το 7ετές λήξης 2025 έχει απόδοση 2,66%.
Οι αποδόσεις αυτές βρίσκονται κοντά στα ιστορικά χαμηλά.
Ρόλο σε αυτό το θετικό κλίμα έχουν διαδραματίσει
1)Η έγκριση της δόσης των 945 εκατ από τα κέρδη των ομολόγων ANFAs.
2)Από την προεξόφληση ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει μέρος του ΔΝΤ από τα 9,65 δισεκ. θα μπορούσαν να αποπληρωθούν 5 δισεκ.
3)Θα αναβαθμιστεί η Ελλάδα από την Standard and Poor’s στην κλίμακα ΒΒ- ή κατά μία κλίμακα από Β+
4)Η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ DGComp θα εγκρίνει μέσα Μαίου το APS ή Ιταλικό μοντέλο για τα κόκκινα δάνεια
5)Θα διεξαχθούν ευρωεκλογές όπου θα καταγραφεί η νίκη της ΝΔ εξέλιξη που θα αντιμετωπιστεί θετικά από τις αγορές.
Έτσι λοιπόν εξωγενείς και εσωτερικοί παράγοντες έχουν επιδράσει θετικά στα ελληνικά ομόλογα.
Ωστόσο το ράλι που έχει σημειωθεί μπορεί προσεχώς να ανακοπεί και οι αποδόσεις να πάρουν ξανά την ανιούσα για κάποιο μικρό διάστημα.
Όμως δεν θα πρέπει να εστιαζόμαστε στις αποδόσεις των ομολόγων.
Η σωστή σύγκριση είναι τα spreads δηλαδή η διαφορά απόδοσης των ελληνικών ομολόγων έναντι άλλων χωρών και τα CDS το credit default swaps το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας.
Σε βάθος κάποιων μηνών το 10ετές ελληνικό ομόλογο θα μπορούσε να υποχωρήσει στις 300 μονάδες βάσης έναντι της Γερμανίας από 347 μονάδες βάσης την τρέχουσα περίοδο
(ελληνικό 10ετές 3,47% και Γερμανικό 0%).
Με την Ιταλία το spread θα μπορούσε να υποχωρήσει στις 60 μονάδες βάσης (ελληνικό 10ετές 3,47% και Ιταλικό 2,60% ή spread 87 μονάδες βάσης).
Με την Πορτογαλία το spread θα μπορούσε να υποχωρήσει στις 200 μονάδες βάσης (ελληνικό 10ετές 3,47% και Πορτογαλικό 1,22% ή spread 225 μονάδες βάσης).
Όμως για να συμβούν όλα αυτά θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν οι αποδόσεις.
Δηλαδή δεν μπορεί το ελληνικό 10ετές να βρεθεί στο 3% που είναι ο στόχος απόδοσης σε λίγους μήνες και η Ιταλία να παραμείνει αμετάβλητη στο 2,60% με 2,65%.
Θα πρέπει να υπάρξει μια οριζόντια βελτίωση.
Είναι αλήθεια ότι μια διόρθωση στα ελληνικά ομόλογα με πωλήσεις που θα σηματοδοτήσει πτώση τιμών και άνοδο αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα αναμένεται προσεχώς μέχρι ότου να ξεκινήσει ένας νέος ανοδικός κύκλος.
Ωστόσο λαμβάνοντας υπόψη τις πιστοληπτικές ικανότητες της Ελλάδος, Πορτογαλίας και Ιταλίας τα ανοδικά περιθώρια της Ελλάδος εξαντλούνται.
Το ελληνικό 10ετές σε λίγους μήνες το μέγιστο που θα μπορούσε να βρεθεί με βαθμολογία ΒΒ- είναι στο 3% οτιδήποτε χαμηλότερο θα θεωρείται ακραία υπερτιμημένο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης