Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσακαλώτος: Σπάει σιγά - σιγά η κυριαρχία της λιτότητας – Ο τόπος χρειάζεται την Αριστερά

Τσακαλώτος: Σπάει σιγά - σιγά η κυριαρχία της λιτότητας – Ο τόπος χρειάζεται την Αριστερά
Ούτε εμείς θα γίνουμε Σοσιαλδημοκράτες ούτε εκείνοι θα γίνουν σαν εμάς – Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη συμμαχία «κόκκινο, κόκκινο, πράσινο» είπε ο κ.Τσακαλώτος
Την θέση ότι σπάει σιγά σιγά η κυριαρχία της λιτότητας και ότι ο τόπος χρειάζεται την Αριστερά διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας χθες το βράδυ σε εκδήλωση στην Θεσσαλονίκη.
Ο κ.Τσακαλώτος, ο οποίος έγινε δέκτης αποδοκιμασιών από συγκεντρωμένους πολίτες, υποστήριξε ότι η Αριστερά «δεν έχει άλλο δρόμο» από την συμμαχία «κόκκινο, κόκκινο, πράσινο» αναφερόμενος στην προοπτική συνεργασίας της Αριστεράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας και της οικολογίας.
Ωστόσο, είπε ότι το κάθε κομμάτι αυτής της συμμαχίας θα «πρέπει να κρατήσει την ταυτότητα του».
«Νομίζω, ότι δεν έχει άλλο δρόμο η Αριστερά - και για την άνοδο της ακροδεξιάς που είναι το βασικό μας θέμα - από το κόκκινο, κόκκινο, πράσινο, αυτή τη συμμαχία.
Αυτό δε σημαίνει ότι εμείς θα γίνουμε σοσιαλδημοκράτες, ούτε ότι θα γίνουν εκείνοι σαν εμάς, το κάθε κομμάτι πρέπει να κρατήσει την ταυτότητα του, νομίζω το είπε πολύ καλά ο Αλέξης Τσίπρας στο Γαλάτσι, πριν τρεις μέρες.
Κανένας δε θέλει τη σοσιαλδημοκρατικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε οι σοσιαλδημοκράτες.
Δηλαδή, αυτό που έχουμε κερδίσει, και το όνομα που έχουμε κερδίσει και τις λύσεις που έχουμε δώσει ως αριστερά.
Εμείς πρέπει να παραμείνουμε αριστερό κόμμα, αλλά το να παραμείνεις ένα αριστερό κόμμα δε σημαίνει ότι δεν συζητάς, ότι δεν ανοίγεις διαλόγους, ότι δεν βρίσκεις κοινό πόλο, όχι μόνο αρνητικά απέναντι στην άνοδο της ακροδεξιάς, αλλά επίσης και επιθετικά δηλαδή το καινούριο μοντέλο, που μπορεί να αντιμετωπίσει και το δημοκρατικό (έλλειμμα) και το κοινωνικό ζήτημα» υποστήριξε ο κ. Τσακαλώτος.
Ο κ.Τσακαλώτος είπε μεταξύ άλλων ότι η Αριστερά δε χτίζει τις συμμαχίες της μόνο πάνω στο επίπεδο της φορολογίας, για τη μείωση της οποίας, μόνο, μιλάει ο κ. Μητσοτάκης, αλλά στο ότι αυτή θα πρέπει να συνδυάζεται με περισσότερα πράγματα, όπως ότι «πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία στη μείωση των φόρων και στην αύξηση των δαπανών για κοινωνικούς λόγους».
 Πρόσθεσε, επίσης, ότι για τα μεσαία στρώματα, είναι σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη και οι προσπάθειες για κοινωνικό κράτος, με ανακατανομή των πόρων, με φορολογικές υποχρεώσεις, αλλά και με παραγωγική οικονομία.
«Να βοηθήσουμε, να μην πηγαίνουν όλα τα λεφτά στα μεγάλα ψάρια» είπε ο κ. Τσακαλώτος.
«Η μάχη στις εκλογές πρέπει να έχει και ιδεολογική χροιά.
Για αυτό ο τόπος χρειάζεται την Αριστερά» συνέχισε ο κ. Τσακαλώτος, τονίζοντας ότι «σπάει σιγά - σιγά η κυριαρχία της λιτότητας - ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταφέρει και έχει επεκτατικούς προϋπολογισμούς - και στην Ευρώπη, αλλά στην Ευρώπη πάει πολύ αργά»
Σε προβολή εσωτερικής ψηφοφορίας με την ερώτηση : «πιστεύετε ότι η χώρα θα αποπληρώσει πιο γρήγορα το χρέος προς το ΔΝΤ», η οποία προβάλλονταν στην οθόνη της αίθουσας και όπου το 77% αποφαινόταν ΝΑΙ και το 23% ΟΧΙ, ο κ. Τσακαλώτος, είπε με εύθυμη διάθεση «θα σας έλεγα ότι έχουν δίκιο οι ΝΑΙ, οι 23% παίξανε και χάσανε».
Σε ερώτηση για τη σχέση του με τον Γιάννη Βαρουφάκη είπε ότι τον γνώριζε από παλιά και είχε εξαιρετικές σχέσεις μαζί του και στην πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, και πρόσθεσε ότι ποτέ δεν έχει πει κάτι εναντίον του γιατί, αφενός γιατί ότι έγινε και στην πρώτη, όπως και ότι γίνεται και στη δεύτερη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν αποτέλεσμα ατομικής αλλά συλλογικής δουλειάς, όμως και επειδή οι συσχετισμοί στην Ευρώπη ήταν σε βάρος μιας αριστερής προσέγγισης.
«Και τον άγιο Κοσμά τον Αιτωλό και τον άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης να είχαμε υπουργό, οι κυρίαρχες δυνάμεις ήθελαν ήττα μιας αριστερής προσέγγισης στο πρώτο εξάμηνο» είπε ο κ. Τσακαλώτος, τονίζοντας ότι ήδη τότε υπήρχε και μια άνοδο των δυνάμεων της αριστεράς στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στην Ισπανία και στη Γαλλία.
«Δεν πιστεύω, λοιπόν, ότι ήταν ο Βαρουφάκης το πρόβλημα.
Θέλανε μια ήττα» είπε ο κ.Τσακαλώτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης