Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε νέο υψηλό 5 μηνών το πετρέλαιο - Κέρδη 1,47% για το Brent στα 71,65 δολ.

Σε νέο υψηλό 5 μηνών το πετρέλαιο - Κέρδη 1,47% για το Brent στα 71,65 δολ.
Το αμερικανικό αργό είχε άνοδο της τάξεως του +0,8% στα 64,49 δολ. ανά βαρέλι
Άνοδο σημείωσε σήμερα Τετάρτη (10/4) το πετρέλαιο, καθώς οι περικοπές του ΟΠΕΚ και οι κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν και της Βενεζουέλας περιορίζουν την παγκόσμια προσφορά, οδηγώντας τον «μαύρο χρυσό» στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε μηνών.

Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουνίου 2019 για το Brent ενισχύθηκε κατά +1,47% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 71,65δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαϊου 2019 για το αμερικανικό αργό είχε άνοδο της τάξεως του +0,8% στα 64,49 δολ. ανά βαρέλι.
Οι περικοπές στην παραγωγή των χωρών που συμμετέχουν στη συμφωνία του ΟΠΕΚ, καθώς και οι αμερικανικές κυρώσεις στις εξαγωγές του Ιράν και της Βενεζουέλας έχουν αυξήσει τις τιμές του Brent και του αμερικανικού αργού κατά +30% και +40% αντίστοιχα το τρέχον έτος.

«Η παγκόσμια αγορά πετρελαίου επιστρέφει ξεκάθαρα προς την εξισορρόπιση, χάρη στις περικοπές στην παραγωγή των ΟΠΕΚ+», ανέφερε η τράπεζα ING σε σημείωμά της, προσθέτοντας ότι «η παραγωγή του ΟΠΕΚ έχει υποχωρήσει κατά 1,98 εκατ. βαρέλια ημερησίως από τα επίπεδα του Οκτωβρίου».
Η ολλανδική τράπεζα πρόσθεσε ότι η μείωση της προσφοράς δεν οφείλεται μόνο στις εθελοντικές περικοπές, αλλά και στις κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, τονίζοντας ότι «η παραγωγή της Βενεζουέλας εκτιμάται ότι έχει υποχωρήσει από τα 1,19 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Οκτώβριο, στα 890 χιλ. βαρέλια ημερησίως τον Μάρτιο, ενώ η παραγωγή του Ιράν έχει υποχωρήσει από τα 3,33 εκατ. βαρέλια ημερησίως στα 2,71 εκατ. βαρέλια ημερησίως εξαιτίας των κυρώσεων».
«Η πτώση από αυτές τις δύο χώρες αναλογούν σχεδόν στο 47% από τη μείωση που έχουμε δει από τον ΟΠΕΚ», καταλήγει το σημείωμα της ολλανδικής τράπεζας.

Άνω των εκτιμήσεων η αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων

Αύξηση μεγαλύτερη από την αναμενόμενη κατέγραψαν την περασμένη εβδομάδα τα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ, ανερχόμενα σε υψηλό 17 μηνών, ενώ τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατέγραψαν τη μεγαλύτερη μείωση από τον Σεπτέμβριο του 2017, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα (10/4/2019) η αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (ΕΙΑ).
Ειδικότερα, τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 7 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα έως τις 5 Απριλίου 2019, στα 456,6 εκατ. βαρέλια -το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2017- έναντι των προβλέψεων των οικονομολόγων για μια πολύ μικρότερη αύξηση κατά 2,3 εκατ. βαρέλια.
Χθες, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου είχε ανακοινώσει μια αύξηση των αποθεμάτων κατά 4,1 εκατ. βαρέλια.
Τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά 7,7 εκατ. βαρέλια, σε σχέση με τις προβλέψεις των αναλυτών για μια μείωση κατά 2 εκατ. βαρέλια, ενώ τα αποθέματα προϊόντων διύλισης, που περιλαμβάνουν το diesel και το πετρέλαιο θέρμανσης, μειώθηκαν κατά 116.000 βαρέλια, έναντι των προβλέψεων για μια μείωση κατά 1,3 εκατ. βαρέλια.
Οι καθαρές εισαγωγές αργού αυξήθηκαν κατά 210.000 βαρέλια την ημέρα, ενώ οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 374.000, στα 2,3 εκατ. βαρέλια -το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιανουαρίου.
Η εβδομαδιαία παραγωγή πετρελαίου παρέμεινε σταθερή στο ιστορικό υψηλό των 12,2 εκατ. βαρελιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης