Τελευταία Νέα
Διεθνή

Adrian (ΔΝΤ): Κίνδυνος από την έκθεση των τραπεζών σε δημόσιο χρέος και NPLs

tags :
Adrian (ΔΝΤ): Κίνδυνος από την έκθεση των τραπεζών σε δημόσιο χρέος και NPLs
Προβλήματα από τη διαχείριση των NPLs και την πτώση των ομολόγων θα μπορούσαν να προκαλέσουν κεφαλαιακές ζημίες
Τον κώδωνα του κινδύνου για την έκθεση των τραπεζών στα κρατικά ομόλογα και τα κόκκινα δάνεια κρούει η έκθεση του ΔΝΤ για την Παγκόσμια Χρηματοοικονομική Σταθερότητα (Global Financial Stability Report) που παρουσίασε σήμερα (10/4/2019) ο επικεφαλής του Τμήματος Χρηματοπιστωτικών Θεμάτων, Tobias Adrian, ενόψει της εαρινής συνόδου του Ταμείου.
Με φόντο τις δημοσιονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη, η έκθεση περιγράφει το μεγάλο απόθεμα των NPLs, καθώς και τους κινδύνους που εγκυμονούν για τις τράπεζες από μια ενδεχόμενη υποτίμηση ορισμένων κρατικών χρεογράφων.
Αναγνωρίζοντας μεν πως έχει σημειωθεί πρόοδος στους κεφαλαιακούς δείκτες των τραπεζών, ο Adrian σημείωσε ότι ενδεχόμενα προβλήματα από τη διαχείριση των NPLs και την πτώση της αξίας των κρατικών ομολόγων θα μπορούσαν να προκαλέσουν κεφαλαιακές ζημίες σε ορισμένες τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες.
Μάλιστα, εξήγησε ότι θα μπορούσε να επαναληφθεί το σενάριο της μεταφοράς των περιορισμών του χρηματοπιστωτικού τομέα στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, μια εξέλιξη που, όπως είπε, θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη.
Τέλος, ο Adrian υπογράμμισε ότι το μεγάλο ζητούμενο είναι η ταυτόχρονη αποκατάσταση των τραπεζικών ισολογισμών και των δημοσίων οικονομικών.
«Απαιτείται σταδιακή δημοσιονομική προσαρμογή για τη μείωση των αυξημένων κινδύνων», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι μεγάλες απώλειες στα χρηματιστήρια στα τέλη του 2018 άσκησαν πίεση στις χρηματοοικονομικές συνθήκες και δοκίμασαν την αντοχή του συστήματος, αλλά δεν σταμάτησαν την αύξηση του χρέους.
«Η σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2018 ήταν πολύ σύντομη για να επιβραδύνει σημαντικά τη δημιουργία τρωτών σημείων, αφήνοντας σε γενικές γραμμές αμετάβλητους μεσοπρόθεσμους κινδύνους για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα» επισημαίνεται στην ανάλυση του ΔΝΤ.
Με τις χρηματοοικονομικές συνθήκες να έχουν βελτιωθεί αφού οι κεντρικές τράπεζες έκαναν στροφή προχωρώντας σε σύσφιξη της πολιτικής, το ΔΝΤ ανέφερε ότι οι βραχυπρόθεσμοι οικονομικοί κίνδυνοι που προέρχονται από τον χρηματοπιστωτικό τομέα παρέμειναν χαμηλοί.
Ωστόσο, με το χρέος να αυξάνεται ισχυρά, ο κίνδυνος για τη μεσοπρόθεσμη οικονομική επίδοση εξακολουθεί να είναι «ιστορικά υψηλά επίπεδα κινδύνου».
Για την αντιμετώπιση των ανησυχιών για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, το ΔΝΤ συνέστησε στις χώρες να επιτύχουν μια ισορροπία μεταξύ των νομισματικών κινήτρων και των προσπαθειών για να σταματήσει η περαιτέρω συσσώρευση χρέους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης