Τελευταία Νέα
Διεθνή

Brexit: Εξάμηνη παράταση έως τις 31/10 έδωσε η ΕΕ – May: Μπορούμε να αποφύγουμε τις ευρωεκλογές

tags :
Brexit: Εξάμηνη παράταση έως τις 31/10 έδωσε η ΕΕ – May: Μπορούμε να αποφύγουμε τις ευρωεκλογές
Για συμμετοχή και στις ευρωεκλογές προετοιμάζεται η Βρετανία - Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν διαβεβαιώσεις από τη May ότι η Βρετανία δεν θα «παρεμποδίζει το έργο της Ένωσης, όσο παραμένει μέλος της»
Εξάμηνη παράταση έως τις 31 Οκτωβρίου αποφάσισαν να δώσουν ύστερα από πολύωρες διαπραγματεύσεις οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Μ. Βρετανία προκειμένου να προετοιμαστεί για μια αποχώρηση από την ΕΕ με συμφωνία.
Πρόκειται για μια χρονική παράταση μεγαλύτερης διάρκειας από αυτήν που ήθελε η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Theresa May (ζητούσε αναβολή έως τις 30/6) αλλά μικρότερη από αυτήν που επιθυμούσε η πλειοψηφία των κρατών - μελών της ΕΕ (η πρόταση Tusk έκανε λόγο για αναβολή έως τον Μάρτιο του 2020) κυρίως λόγω της αντίστασης του προέδρου της Γαλλίας, Emmanuel Macron σε αυτήν την πρόταση.

Την απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών για περαιτέρω παράταση της διαδικασίας της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ μέχρι την 31η Οκτωβρίου ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk.
Όπως είπε, αυτή η παράταση είναι αρκετά «ευέλικτη», αλλά «μικρότερη» από το αναμενόμενο και ζήτησε από τους Βρετανούς «να μη τη σπαταλήσουν», επισημαίνοντας ότι κατά τη διάρκεια της εξάμηνης παράτασης το Ην. Βασίλειο θα έχει την ευκαιρία να επικυρώσει τη Συμφωνία Αποχώρησης και να φύγει, να αναθεωρήσει τη στρατηγική για το μέλλον διαμορφώνοντας εκ νέου την Πολιτική Δήλωση για το μέλλον ή ακόμα και να ακυρώσει εξ ολοκλήρου το Brexit.
Aπό την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean Claude Juncker αφού σημείωσε ότι θα προτιμούσε να μην υπάρχει καθόλου Brexit, επεσήμανε τη σημασία της συμφωνίας των 28 ηγετών να συναντιούνται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου άτυπα οι υπουργοί των 27 χωρών, χωρίς τη Βρετανία, προκειμένου να προετοιμάσουν τις μελλοντικές πολιτικές.
Ο Juncker εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Βρετανία θα τιμήσει την υποχρέωσή της να «συνεργαστεί ειλικρινά» με τους Ευρωπαίους, και σημείωσε πως, σε κάθε περίπτωση, το Ηνωμένο Βασίλειο ελάχιστες δυνατότητες θα έχει να εγείρει προσκόμματα στις αποφάσεις της ΕΕ κατά τη διάρκεια της παράτασης της διαδικασίας αποχώρησης, ως την 31η Οκτωβρίου, το αργότερο.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο έπεισε τους ευρωπαίους εταίρους ότι θα σεβαστεί τις υποχρεώσεις του.
Θα έχουμε Brexit με συμφωνία.
Θα προτιμούσα να μην είχαμε ούτε συμφωνία, ούτε Brexit» τόνισε ο Juncker.
«Η εποικοδομητική συνεργασία σημαίνει εποικοδομητική συνεργασία.
Μέχρι στιγμής, η στάση της Βρετανίας ήταν βασισμένη στην καλή πίστη» επεσήμανε ο Tusk εκφράζοντας την εμπιστοσύνη του στην πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, Theresa May.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει πλήρες μέλος, με όλες τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά του, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος ψήφου.
Ωστόσο, οι 27 έλαβαν επαρκείς διαβεβαιώσεις ότι το Ην. Βασίλειο δε θα χρησιμοποιήσει «πολιτικά τεχνάσματα» προκειμένου να μπλοκάρει αποφάσεις ή να υπονομεύσει τη λειτουργία της ΕΕ» σημείωσε ο Tusk, ο οποίος ερωτηθείς αν η ενότητα των «27» έχει διαταραχτεί λόγω της στάσης της Γαλλίας, απάντησε πως η ενότητα φαίνεται στα κοινά συμπεράσματα, και δεν σημαίνει πάντα «ταυτόσημες θέσεις».
Αν και κατόπιν αυτών των αποφάσεων, δεν υπάρχει θέμα Brexit για τις πρωινές ώρες της Παρασκευής 12/4, η συμφωνία αυτή δεν προσφέρει πολλά στοιχεία για το πότε, το πώς και ακόμα για το εάν θα υπάρξει Brexit, μια και η Theresa May αδυνατεί να εξασφαλίσει τις απαραίτητες ψήφους στο βρετανικό Κοινοβούλιο για να περάσει τη συμφωνία αποχώρησης, στην οποία έχει καταλήξει με τους Ευρωπαίους ηγέτες.
Ακόμα αμφίβολο είναι τι θα γίνει με τις ευρωεκλογές.
Βάσει της νέας συμφωνίας, η Μεγάλη Βρετανία θα συμμετάσχει στις ευρωεκλογές της 23ης Μαΐου, ειδάλλως θα πρέπει να αποχωρήσει χωρίς συμφωνία την 1η Ιουνίου.

May: Μπορούμε να αποφύγουμε τις ευρωεκλογές

Από την πλευρά της η Theresa May εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να αποχωρήσει νωρίτερα από την ΕΕ με συμφωνία.
Η May υποστήριξε ότι παρά τη συμφωνία που κλείστηκε στη Σύνοδο Κορυφής για την αναβολή του Brexit, το ΗΒ μπορεί ακόμη να αποφύγει τη συμμετοχή του στις ευρωεκλογές, εάν επικυρώσει τη συμφωνία αποχώρησης και την πολιτική διακήρυξη που τη συνοδεύει πριν από την 22α Μαΐου
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι 27 συμφώνησαν στο «αίτημα-κλειδί» που πρόβαλε, δηλαδή το Λονδίνο να μπορεί να τερματίσει την παράταση της διαδικασίας πρόωρα.
«Αυτό σημαίνει ότι εάν είμαστε σε θέση να εγκρίνουμε μια συμφωνία τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Μαΐου, δεν θα χρειαστεί να πάρουμε μέρος στις ευρωεκλογές και θα αποχωρήσουμε επίσημα από την ΕΕ το Σάββατο 1η Ιουνίου» υποστήριξε η May.

Macron: Δεν ήταν λογικό ούτε καλό για όλους μας μια πολύ μακρά παράταση του Brexit

Την θέση ότι δεν ήταν λογικό ούτε καλό για όλους είτε για την ΕΕ είτε για το Ηνωμένο Βασίλειο μια μακρά παράταση του Brexit, όπως επιθυμούσε η πλειοψηφία των κρατών – μελών της ΕΕ διατύπωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron.
Ο Macron ήταν αυτός που έπεισε τους υπόλοιπους Ευρωπαίους να μην δοθεί παράταση ενός έτους, δηλαδή έως τον Μάρτιο του 2020, αλλά μια παράταση έξι μηνών στο Brexit.
«Είναι αλήθεια ότι η πλειοψηφία τασσόταν μάλλον υπέρ μιας πολύ μακράς παράτασης.
Αλλά αυτό δεν ήταν λογικό κατά τη δική μου άποψη και, πάνω απ' όλα, δεν ήταν καλό ούτε για εμάς, ούτε για το ΗΒ.
Aναλαμβάνω την ευθύνη για αυτή τη θέση, νομίζω ότι είναι προς το κοινό καλό» υποστήριξε ο Macron, ο οποίος χαιρέτισε τη συμφωνία που κλείστηκε, κρίνοντας πως πρόκειται για τον «καλύτερο δυνατό συμβιβασμό» που επιτρέπει την προάσπιση «της ενότητας των 27».
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Leo Varadkar διατύπωσε την θέση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο καλείται να επιλέξει εάν θα οργανώσει ευρωεκλογές, όπως οφείλει στο πλαίσιο της συμφωνηθείσας παράτασης της διαδικασίας του διαζυγίου ως την 31η Οκτωβρίου 2019, ή θα αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία την 1η Ιουνίου.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr: 

T
ο δύσκολο σταυρόλεξο του Brexit προσπαθούν να λύσουν οι ηγέτες της ΕΕ, προκειμένου η Βρετανία να κατορθώσει να φύγει από τη Ένωση με «ομαλό τρόπο» και ταυτόχρονα να μη χρειαστεί να συμμετάσχει στις επικείμενες ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019.
Αυτό ακριβώς τον στόχο τόνισε και η Βρετανή πρωθυπουργός, Theresa May, προσερχόμενη στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, επαναλαμβάνοντας ότι το Λονδίνο επιθυμεί μία παράταση έως τις 30 Ιουνίου, αλλά ευελπιστεί ότι το όλο θέμα θα έχει διευθετηθεί πριν από τις 23 Μαΐου 2019 και ως εκ τούτου η Βρετανία δεν θα συμμετάσχει στις ευρωεκλογές.
Σημειώνεται ότι η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής ξεκίνησε στις 19.00 μμ ώρα Ελλάδας, με τους ηγέτες της ΕΕ να εμφανίζονται πρόθυμοι να προσφέρουν κάποια παράταση αλλά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Οι 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται για μια ακόμη φορά να συμφωνήσουν σε μια αναβολή του Brexit, η οποία θα συνδυασθεί με προϋποθέσεις και η διάρκειά της θα πρέπει να καθορισθεί, στη διάρκεια της έκτακτης συνόδου κορυφής που θα πραγματοποιηθεί απόψε στις Βρυξέλλες για να απομακρυνθεί το φάσμα μιας εξόδου χωρίς συμφωνία.
Σε κάθε περίπτωση, οι Ευρωπαίοι δηλώνουν έτοιμοι για όλα, ακόμα και για το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία.
Σύμφωνα με ορισμένες διαρροές που υπάρχουν οι ηγέτες της ΕΕ ζητούν από την Theresa May να υπάρξει απόλυτη διασφάλιση ότι η Βρετανία όσο παραμένει μέλος της Ένωσης και φυσικά συμμετέχει στις ψηφοφορίες -κυρίως στο Κοινοβούλιο- δεν θα προκαλέσει οποιοδήποτε πρόβλημα ή καθυστερήσεις.

Brexit: Διαλλακτική η Merkel – Λύση εδώ και τώρα ζητά ο Macron

Με διαφορετικό τρόπο αντιμετωπίζουν το ζήτημα του Brexit η Γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel και ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, όπως φάνηκε και στις δηλώσεις που πραγματοποίησαν προσερχόμενοι στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το εν λόγω ζήτημα.
Η Merkel υπογράμμισε ότι είναι προς το συμφέρον της ΕΕ να υπάρξει ένα «ομαλό» Brexit και ότι οι ηγέτες της Ένωσης θα προσπαθήσουν να βρουν την καλύτερη λύση για το ζήτημα.
Προσέθεσε ακόμη ότι η Βρετανία θα πρέπει να προετοιμαστεί κατάλληλα προκειμένου να λάβει μέρος στις ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019 προκειμένου να υπάρξει εγγύηση για ομαλή λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών.
Πολύ πιο επιθετικός από τη Merkel, εμφανίστηκε ο Macron, ο οποίος υποστήριξε ότι το όλο ζήτημα θα πρέπει να τελειώσει σύντομα καθώς η Ευρώπη «χάνει την υπομονή της».
Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, η έκτακτη Σύνοδο Κορυφής θα πρέπει να διεξαχθεί βάσει των παρακάτω αρχών:

- Το ευρωπαϊκό project πρέπει να προχωρήσει και το Brexit δεν μπορεί να το μπλοκάρει,
- Θα πρέπει να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί με δημοκρατικό τρόπο (σ.σ.: αναφέρεται στο δημοψήφισμα για το Brexit) και
- Θα πρέπει να ληφθούν άμεσα αποφάσεις και να ξεκαθαριστεί η όλη κατάσταση.

May: Στόχος η ολοκλήρωση του Brexit πριν από τις 22 Μαίου

Βασικός στόχος της Βρετανίας είναι να κατορθώσει να φύγει από την ΕΕ πριν από τις ευρωεκλογές, όπως τουλάχιστον τόνισε η Βρετανή πρωθυπουργός, Theresa May, προσερχόμενη στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το Brexit.
«Πραγματικά λυπάμαι που υπάρχει αυτή η καθυστέρηση.
Θα έπρεπε να είχαμε, ήδη, φύγει από την Ένωση», υποστήριξε η Theresa May.
Υπογράμμισε ακόμη ότι οι συζητήσεις μεταξύ βρετανικής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης συνεχίζονται και τις χαρακτήρισε ως «σοβαρές και εποικοδομητικές», ενώ προσέθεσε ότι «το μόνο που ζητάμε από την ΕΕ είναι λίγος ακόμη χρόνος προκειμένου να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία του Brexit με ομαλό τρόπο».
Εξέφρασε ακόμη την ελπίδα η όλη διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί πριν από τις 23 Μαΐου 2019 ώστε η Βρετανία να μη χρειαστεί να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές.

Barnier: Η όποια παράταση του Brexit πρέπει να εξυπηρετεί έναν συγκεκριμένο σκοπό

Η όποια καθυστέρηση της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ θα πρέπει να εξυπηρετεί έναν συγκεκριμένο σκοπό, δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Michel Barnier, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.
«Το σημαντικότερο είναι αυτή η παράταση να είναι χρήσιμη και να εξυπηρετεί έναν σκοπό.
Ο κοινός μας σκοπός είναι να επικυρωθεί η Συμφωνία Αποχώρησης.
Αυτή είναι ο μόνος δρόμος προκειμένου να διασφαλιστεί η συντεταγμένη αποχώρηση του Ην. Βασιλείου», δήλωσε, προσθέτοντας πως «τώρα εναπόκειται στους ηγέτες να αποφασίσουν».

Κομισιόν: Δεν φοβόμαστε το no deal Brexit - Είμαστε πλήρως έτοιμοι

Έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο δηλώνει η Κομισιόν λίγες ώρες πριν την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το Brexit διαμηνύοντας μάλιστα ότι «δεν φοβάται».
«Παρ' όλο που η αποχώρηση χωρίς συμφωνία θα προκαλέσει αναστάτωση και δεν είναι επιθυμητή, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πλήρως έτοιμη για αυτό το ενδεχόμενο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.
«Δεν είναι το αποτέλεσμα που επιθυμούμε αλλά δεν το φοβόμαστε.
Είμαστε προετοιμασμένοι» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σχέδιο «Δούρειος Ίππος» από τους Brexiteers

Είναι η στρατηγική του Δούρειου Ίππου: Οι Brexiteers σχεδιάζουν να εκλεγούν στις ευρωεκλογές, αν τελικά διεξαχθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 23 Μαΐου, για να καταλάβουν έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να σαμποτάρουν εκ των έσω την λειτουργία του.
«Εάν παραμείνουμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση αντίθετα με την δημοκρατικά εκπεφρασμένη βούλησή μας, διότι ορισμένοι στη Ευρωπαϊκή Ενωση ελπίζουν ότι θα αλλάξουμε γνώμη... θα το μετανιώσουν», δήλωσε ο ευρωφοβικός βουλευτής των Τόρις Mark Francois, ο οποίος και βάφτισε «Δούρειο Ίππο» την στρατηγική που σχεδιάζουν να εφαρμόσουν οι ομοϊδεάτες του συντηρητικοί στο Ευρωκοινοβούλιο παραπέμποντας στην άλωση της Τροίας.
«Θα γίνουμε ο Δούρειος Ίππος στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα οδηγήσουμε σε αποτυχία τις απόπειρές τους να συνεχίσουν ένα πιο φεντεραλιστικό σχέδιο» για την Ενωση, προειδοποίησε ο Francois κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου υποστηρικτών του Brexit στο Λονδίνο, την ώρα που οι ευρωπαίοι ηγέτες εξετάζουν σήμερα κατά την διάρκεια της έκτακτης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής το αίτημα για νέα παράταση στην έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η Τερέζα Μέι ζητεί παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου, έπειτα και από την τρίτη απόρριψη της συμφωνίας της από την Βουλή των Κοινοτήτων.
Ομως, η αναβολή αυτή θα σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα λάβει μέρος στις ευρωεκλογές, ακόμη και αν η βρετανική κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει ότι πρόθεσή της είναι να αποχωρήσει από την Ενωση με συμφωνία στις 22 Μαΐου, πράγμα που θα της επιτρέψει να ακυρώσει την ψηφοφορία.
Αλλά, για τον Mark Francois, οι 27 «πρέπει να βάλουν στο μυαλό τους όλες αυτές τις ενοχλητικές αλήθειες πριν λάβουν την απόφαση για την αναβολή», προειδοποίησε.
Αυτές οι «ενοχλητικές αλήθειες» επισημάνθηκαν αρχικά από τον Jacob Rees - Mogg, επικεφαλής της ομάδας των σκληροπυρηνικών Συντηρητικών που τάσσονται υπέρ του Βrexit.
«Αν μία μακρά παράταση μας παγιδέψει εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα πρέπει να γίνουμε ανυπόφοροι», έγραψε στο Twitter την περασμένη εβδομάδα, την ώρα που η Theresa May απευθυνόταν προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk για να του ζητήσει αναβολή και την αποφυγή εξόδου χωρίς συμφωνία στις 12 Απριλίου.
Ο Jacob Rees -Mogg υποσχέθηκε βρετανικά βέτο «επί οποιασδήποτε αύξησης του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού», «παρεμπόδισης της δημιουργίας υποτιθέμενου ευρωπαϊκού στρατού» και «αποκλεισμό των σχεδίων του Macron» για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Το μήνυμά του προκάλεσε αντιδράσεις.
Η πιθανότητα περαιτέρω αναβολής του Brexit φαίνεται ότι έχει αυξήσει την οργή των βουλευτών των Τόρις.
Την Τρίτη, 97 Συντηρητικοί βουλευτές ψήφισαν κατά τροπολογίας που είχε ως στόχο να εμποδισθεί μία έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς συμφωνία.
Μία οργή που θέλει να εκμεταλλευθεί ο ευρωβουλευτής και τενόρος του Brexit Nigel Farage.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης