Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Mauldin Economics: Η Fed δημιούργησε μία οικονομία με εταιρείες «ζόμπι»

Mauldin Economics: Η Fed δημιούργησε μία οικονομία με εταιρείες «ζόμπι»
Απαισιόδοξη η Mauldin Economics για την αμερικανική οικονομία 
Η ύφεση για τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι καθ’ οδόν, σχολιάζει σε σημείωμά του ο John Mauldin, της Mauldin Economics, επιρρίπτοντας μεγάλη ευθύνη στις επιλογές της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve, Fed).
Όπως υπογραμμίζεται, με βάση τα οικονομικά δεδομένα δεν κρίνεται πιθανή μία ύφεση το τρέχον, αλλά το επόμενο έτος.
Μάλιστα, σε αντίθεση με την πλειοψηφία των αναλυτών, εκτιμά πως η επόμενη κρίση θα είναι σφοδρότερη και με μεγαλύτερη διάρκεια συγκριτικά με την άνευ προηγουμένου κατάρρευση του 2008.
Διότι, όπως εξηγείται, «αυτή τη φορά θα είναι πραγματικά παγκόσμια».
Τούτου λεχθέντος, η επικείμενη κατάρρευση των αγορών θα φέρει ακόμη περισσότερο στο χείλος του γκρεμού τα νοικοκυριά στις ΗΠΑ, καθώς έχουν εναποθέσει μεγάλα ποσά στη Wall Street, επισημαίνεται.

Η αποτυχία της Fed και τα «ζόμπι»

Ο John Mauldin υπογραμμίζει ότι το εργαλείο πολύ χαμηλών επιτοκίων (αρνητικών για άλλες κεντρικές τράπεζες) απέτυχε να δημιουργήσει μία βιώσιμη υψηλή ανάπτυξη και μία υγιή οικονομία.
Σε ό,τι αφορά στα μαζικά προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης, ο αντίκτυπος στην πραγματική οικονομία ήταν ελάχιστος -πιο πολύ επωφελήθηκαν οι μεγάλες εταιρείες μέσω επαναγορών μετοχών.
Αντίθετα, το «φθηνό χρήμα» οδήγησε στη δημιορυγία εταιρειών-«ζόμπι», ένα πρόβλημα που έχουν επισημαίνει και ουκ ολίγοι άλλοι αναλυτ’ες.
Οι εν λόγω εταιρείες αδυνατούν να παράγουν κέρδη και να λειτουργήσουν με αποτελεσματικό τρόπο, ωστόσο γλιτώνουν τη χρεοκοπία με το να ανατροφοδοτούν το χρέος τους και να αντλούν χρήματα από τις κεφαλαιαγορές.
«Πολλές από τις εταιρείες-ζόμπι πρέπει να οδηγηθούν στη χρεοκοπία.
Βασικά, αυτό θα γίνει στην επόμενη κρίση.
Αλλά σε αυτήν την περίπτωση θα υποστούν πλήγμα όχι μόνο οι μέτοχοι, αλλά και οι εργαζόμενοι κλπ», υπογραμμίζεται στο σημείωμα του John Mauldin προς τους επενδυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης