Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Μια ματιά στα αποτελέσματα της Νηρεύς – Πότε θα εκποιηθούν οι μονάδες

tags :
Μια ματιά στα αποτελέσματα της Νηρεύς – Πότε θα εκποιηθούν οι μονάδες
Στο δεύτερο εξάμηνο η εικόνα των αποτελεσμάτων είναι κάπως βελτιωμένη έναντι του πρώτου εξαμήνου
Ισχυρές πιέσεις δέχεται ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας λόγω της υποτίμησης της τουρκικής λίρας.
Ο ανταγωνισμός είναι έντονος και πιέζει τη μέση τιμής πώλησης των ψαριών, ενώ και η παραγωγή στην Τουρκία έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.
Οι συνολικές πωλήσεις του ομίλου Νηρεύς κατά το 2018 υποχώρησαν στα 197,3 εκατ. ευρώ έναντι 206,7 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης χρήσης του 2017, σημειώνοντας μείωση 4,6%.
H μείωση της αξίας των πωλήσεων ιχθυοκαλλιέργειας κατά 9,2 εκατ. ευρώ ή 4,9% από 187,2 εκατ. ευρώ το 2017 σε 178 εκατ. ευρώ 2018 οφείλεται στη μείωση της μέσης τιμής πώλησης των ψαριών κατά 6,2% έναντι της αντίστοιχης περσινής χρήσης, ενώ οι ποσότητες παρουσίασαν αύξηση σε σύγκριση µε την περσινή χρήση.
Η μείωση της μέσης τιμής πώλησης των ψαριών έναντι της αντίστοιχης περσινής χρήσης οφείλεται κυρίως στον έντονο ανταγωνισμό από τους Τούρκους παραγωγούς ιχθυοκαλλιέργειας που στηρίχθηκε κυρίως στην υποτίμηση της τούρκικης λίρας έναντι του ευρώ κατά την διάρκεια της χρήσης.
Το Λειτουργικό EBITDA του ομίλου υποχώρησε στα 20,7 εκατ. ευρώ το 2018 έναντι 30,1 εκατ. ευρώ το 2017, παρουσιάζοντας μείωση κατά 9,4 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης της μέσης τιμής πώλησης των ψαριών έναντι της αντίστοιχης περσινής χρήσης.
Το EBITDA του ομίλου κατέγραψε δραματική πτώση διαμορφούμενο στα 2,7 εκατ. ευρώ έναντι 42,2 εκατ. ευρώ το 2017.
Τα αποτελέσματα προ φόρων του ομίλου παρουσίασαν ζημίες 14,7 εκατ. ευρώ το 2018 από κέρδη 23,3 εκατ. ευρώ το 2017.
Η διαφορά αυτή οφείλεται αφενός στην μειωμένη τιμή πώλησης ψαριών όπως αναφέρθηκε ανωτέρω και αφετέρου στην μειωμένη τιμή αποτίμησης των βιολογικών αποθεμάτων σε εύλογη αξία (market price) στις 31.12.2018.
Ωστόσο τα συνολικά προ φόρων αποτελέσματα του 2018, προ της επίδρασης της αποτίμησης των βιολογικών στοιχείων σε εύλογη αξία, διαμορφώθηκαν σε κέρδη 3,3 εκατ. ευρώ.
Τα αποτελέσματα μετά από φόρους λόγω αναβαλλόμενης φορολογίας εμφάνισαν ζημία 12,6 εκατ. ευρώ (μικρότερη έναντι των προ φόρων) το 2018 έναντι κερδών 23,4 εκατ. ευρώ το 2017.
Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί πως στο δεύτερο εξάμηνο βελτιώθηκε η εικόνα, αφού στο πρώτο εξάμηνο του 2018 οι ζημιές προ φόρων είχαν διαμορφωθεί στα 17,2 εκατ. ευρώ και οι καθαρές ζημιές στα 13,6 εκατ. ευρώ.
Η καθαρή θέση υποχώρησε στα 148,7 εκατ. ευρώ από 156,1 εκατ. ευρώ και οι συνολικές υποχρεώσεις στα 242,8 εκατ. ευρώ από 246,4 εκατ. ευρώ.
«Οι ελληνικές εταιρίες της ιχθυοκαλλιέργειας δέχονται, λόγω της υποτίμησης της τουρκικής λίρας, πολύ σοβαρές ανταγωνιστικές πιέσεις από τις τουρκικές εταιρίες οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν αυξήσει µε υψηλούς ρυθμούς την παραγωγή τους.
Με την υποτίμηση της τουρκικής λίρας είναι προφανές ότι η πίεση για τις ελληνικές εταιρίες αλλά και συνολικά τις ευρωπαϊκές θα γίνει εντονότερη», σημειώνει η εταιρεία.
Η τουρκική λίρα το τελευταίο διάστημα καταγράφει νέα υποχώρηση έναντι του ευρώ με αποτέλεσμα η ισοτιμία από το 6 να ανέλθει στις 6,4 λίρες ανά ευρώ.
Αναφορικά με την επικείμενη εξαγορά και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα ώστε να προχωρήσει η εξαγορά και συγκεκριμένα: 1) κατάρτισης οριστικής συμφωνίας εκποίησης µε έναν ή δύο υποψήφιους αγοραστές για την πώληση (α) ιχθυοτροφείων που παράγουν περίπου 10.000 τόνους Μεσογειακών ψαριών, μαζί µε τα σχετικά συσκευαστήρια ίδιας δυναμικότητας και (β) εκκολαπτηρίων που παράγουν περίπου 50 εκατ. τεμάχια γόνου και για τη μεταφορά στους υποψήφιους αγοραστές της σχετικής τεχνογνωσίας στα προγράμματα έρευνας και αναπαραγωγής, και 2) έγκρισης καταλληλότητας του υποψηφίου αγοραστή ή αγοραστών καθώς και των όρων της ανωτέρω αγοραπωλησίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, η διοίκηση της Νηρεύς αναφέρει πως: Ο ι προπαρασκευαστικές ενέργειες για την πλήρωση των παραπάνω προϋποθέσεων και τη σύναψη συμφωνίας µε υποψήφιους αγοραστές έχουν ήδη ξεκινήσει να υλοποιούνται και εκτιμάται ότι η καταρχήν συμφωνία για την εκποίηση των άνω περιουσιακών στοιχείων θα έχει συναφθεί και εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού μέχρι την 20/6/2019, που είναι η συμφωνηθείσα απώτατη ημερομηνία απόκτησης του κοινού ελέγχου των εταιρειών Ανδροµέδα/Νηρεύς/Σελόντα από τις εταιρείες Amerra Capital Management LLC και MDC Industry Holding Company LLC, μετόχων της εταιρείας Andromeda Seafood Limited, µε δυνατότητα των μερών να συμφωνήσουν παράταση της προθεσμίας αυτής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης