Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Παραμένουν θετικοί οι ξένοι, ακούραστοι οι αγοραστές

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Παραμένουν θετικοί οι ξένοι, ακούραστοι οι αγοραστές
ΑΓΟΡΑ: Η δύναμή της είναι δεδομένη. Μόνο τυχαία δεν είναι η αλλαγή στάσης των περισσότερων ξένων διαχειριστών και αναλυτών. Μπορεί οι αναλυτές λίγο πριν αρχίσουν να ενισχύονται οι τράπεζες να μείωναν τιμές στόχους, αλλά οι μεγάλοι διαχειριστές ήταν αγοραστές.

Βλέπουν ότι κάτι αλλάζει, και όσο το κλίμα στο εξωτερικό δεν διαταράσσεται, όσο τα ελληνικά ομόλογα συνεχίζουν να αποκλιμακώνουν τις αποδόσεις τους, οι ελληνικές μετοχές δεν έχουν φόβο.

Μπορεί οι τράπεζες να έχουν τρέξει με απίστευτους ρυθμούς και να δικαιολογούν μία διόρθωση, αλλά το ερώτημα είναι αν τα λεφτά είναι πιο πολλά στην παρούσα φάση, ή τα χαρτιά. Φαίνεται πως τα λεφτά είναι πιο πολλά.

ΑΓΟΡΑ (ΙΙ): Η στήλη μετά από τέτοιο ράλι είναι λίγο επιφυλακτική με τις τράπεζες, αλλά πιστεύει πως υπάρχουν πολλά χαρτιά που αξίζουν καλύτερης αποτίμησης. Επιπλέον θα πρέπει να δούμε αν μακροπρόθεσμα οι τράπεζες θα βελτιώσουν τη θέση τους άρα το discount με τις ξένες θα έχει περιθώριο να μειωθεί κι άλλο.

Διαχειριστές κεφαλαίων τους οποίους εμπιστεύεται η στήλη, σημειώνουν πως το περιθώριο ανόδου παραμένει ακόμα υψηλό. Κάποιοι μιλάνε για αρχή νέου ανοδικού κύκλου άρα δεν υπάρχει λόγος για έξοδο από το ΧΑ.

Οι επιλεκτικές τοποθετήσεις σε καλές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης δείχνουν πως τα κέρδη που καρπώνονται κάποιοι τα τοποθετούν ξανά στο ΧΑ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο ΟΤΕ, ο οποίος πριν από ένα μήνα προσπαθούσε να κρατήσει τα 10 ευρώ και τώρα είναι πάνω από τα 12 ευρώ.

ΚΑΛΑ ΧΑΡΤΙΑ: Ο ΟΛΠ, οποίος εξαγοράστηκε με υψηλότερο τίμημα από την τρέχουσα αποτίμηση το τελευταίο διάστημα ενισχύεται σημαντικά. Η Μυτιληναίος θα έχει το 2019 μία εξαιρετική χρονιά. Η ΔΕΗ έχει τρομερή εικόνα στο ταμπλό. ΕΛΠΕ και Motor Oil έχουν χαμηλές αποτιμήσεις.

Στη ΓΕΚΤΕΡΝΑ οι Ολλανδοί έχουν γίνει οι μεγαλύτεροι μέτοχοι, η Jumbo δημοσιεύει κορυφαία αποτελέσματα επί σειρά ετών, ενώ η Ελλάκτωρ παίζει δυνατά το turnaround story με αποτέλεσμα να την καλύπτουν πολλοί αναλυτές και να έχει μεγάλους ξένους στο μετοχολόγιό της.

ΦΘΗΝΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ: Στη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση υπάρχουν δεκάδες φθηνές μετοχές που τραβάνε το τελευταίο διάστημα το βλέμμα θεσμικών χαρτοφυλακίων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Έλτον. Η Τεχνική Ολυμπιακή τα τελευταία δύο χρόνια έχει καταγράψει εντυπωσιακή άνοδο.

Στον κλάδο υγείας, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από ξένους με αποτέλεσμα το Υγεία να φύγει από το ΧΑ, στο ΙΑΣΩ αναμένεται να ξεκινήσει και το Ιατρικό έχει ενισχυθεί 80% από την αρχή του έτους. Η Profile έχει καταγράψει επίσης μεγάλη άνοδο, η Mermeren επίσης έχοντας μάλιστα δημοσιεύσει εξαιρετικά αποτελέσματα.

ΤΑΣΗ: Έτσι λοιπόν θεωρούμε πως η τάση θα παραμείνει ανοδική και όσο διατηρείται και πάνω από τον κινητό μέσο των 200 ημερών η αγορά, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Φυσικά και τα κέρδη πρέπει να μπαίνουν στην τσέπη, αλλά οι μετοχές με καλά θεμελιώδη έχουν καλό περιθώριο ανόδου.

ΔΕΗ: Με σημαντική άνοδο άνω του 3,5% ξεκίνησε η μετοχή λόγω θετικών δημοσιευμάτων. Ο όγκος των συναλλαγών έχει ξεπεράσει στα πρώτα λεπτά τις 50 χιλ. τεμάχια.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Με σημαντική άνοδο και η συγκεκριμένη στο ξεκίνημα με την τιμή της μετοχής στα 9,60 ευρώ.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Ο δείκτης στις 635 μονάδες άρα όλα καλά. Η Πειραιώς ξανά ανοδικά, όπως και η Eurobank με την Εθνική. Με μικρότερη άνοδο η Alpha Bank.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης