Νευρικότητα στη Wall στον απόηχο της Fed - Οριακές απώλειες -0,06% για Dow Jones

Νευρικότητα στη Wall στον απόηχο της Fed - Οριακές απώλειες -0,06% για Dow Jones
Κεντρικές τράπεζες και Brexit στο επίκεντρο των εξελίξεων
(upd) Νευρικότητα και εναλλαγές προσήμων κατέγραψε σήμερα (11/4/2019) η Wall Street, στον απόηχο των πρακτικών που δημοσίευσε χθες η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed). 
Ο Dow Jones υποχώρησε  κατά 0,06% στις 26.142 μονάδες, ο S&P 500 έμεινε αμετάβλητος στις 2.888 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε κατά 0,21% χαμηλότερα στις 7.947 μονάδες.

Σημαντική άνοδο είχαν οι τραπεζικές μετοχές, με την JPMorgan Chase να ενισχύεται κατά 0,86% και τη Morgan Stanley να σημειώνει άνοδο 0,79% και τη Citigroup στο +0,6%.
JPMorgan Chase και Wells Fargo αναμένεται να δημοσιεύσουν αύριο τα τριμηνιαία τους αποτελέσματα.
Οι τραπεζικές μετοχές περιόρισαν προς στιγμήν τα κέρδη τους, μετά τη δήλωση του Klaas Knot, μέλους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ότι ο νέος γύρος φθηνού δανεισμού (TLTROs) των τραπεζών θα πρέπει να προσφερθεί με λιγότερο γενναιόδωρους όρους από ό,τι ο προηγούμενος.
Τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Fed έδειξαν ότι οι περισσότεροι αξιωματούχοι της τράπεζας εκτιμούν ότι τα επιτόκια πρέπει να παραμείνουν αμετάβλητα για το υπόλοιπο έτος.
Ωστόσο, ορισμένοι αξιωματούχοι διευκρίνισαν ότι η πολιτική που θα ακολουθήσουν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα στοιχεία που θα προκύψουν για την αμερικανική οικονομία κατά τους επόμενους μήνες, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους εάν βελτιωθούν οι οικονομικές συνθήκες.
Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία συνεδρίασή της, η Fed αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι θα απέχει από περαιτέρω αυξήσεις κατά τη διάρκεια του 2019.
Οι αμερικανικές μετοχές είχαν ανοίξει με οριακή άνοδο, εν μέσω αισιοδοξίας για τις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ - Κίνας.
Δημοσίευμα της «Wall Street Journal» επίσης ότι η Κίνα συμφώνησε να ανοίξει τον κλάδο του cloud computing σε ξένες εταιρείες.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Steven Mnuchin, δήλωσε χθες στο CNBC ότι Ουάσινγκτον και Πεκίνο «έχουν σχεδόν συμφωνήσει σε έναν μηχανισμό επιβολής» για όποτε βρεθεί μια συμφωνία.
Εν τω μεταξύ, ορισμένα ισχυρά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία δεν δείχνουν να προσφέρουν σημαντική ώθηση στις αμερικανικές μετοχές.
Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ διολίσθησαν την περασμένη εβδομάδα σε χαμηλό 49,5 ετών, καταγράφοντας μείωση για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα, σε μια ένδειξη ότι η αμερικανική αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή, μετριάζοντας τις ανησυχίες για μια επιβράδυνση της οικονομίας.
Συγκεκριμένα, οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκαν κατά 8.000 την εβδομάδα έως την 6η Απριλίου 2019, στις 196.000 -το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 1969.
Παράλληλα, ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Μάρτιο με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων πέντε μηνών, καταγράφοντας, παράλληλα, αύξηση μεγαλύτερη από την αναμενόμενη.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού (ΡΡΙ) αυξήθηκε κατά 0,6% τον Μάρτιο -η μεγαλύτερη αύξηση από τα τέλη Οκτωβρίου- ενώ στους δώδεκα μήνες μέχρι τον Μάρτιο, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 2,2%.

Οριακά κέρδη στις ευρωαγορές, εν μέσω προόδου στο Brexit 


Με οριακά κέρδη έκλεισαν, εν τω μεταξύ, τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, «σβήνοντας» τις απώλειες που σημείωναν νωρίτερα, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε χθες να παραχωρήσει στη Βρετανία μια παράταση έξι μηνών για το Brexit.
Ύστερα από πολύωρες διαπραγματεύσεις, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να δώσουν στη Βρετανία εξάμηνη παράταση έως τις 31 Οκτωβρίου προκειμένου να προετοιμαστεί για μια αποχώρηση από την ΕΕ με συμφωνία.
Τα κέρδη των ευρωπαϊκών μετοχών παρέμειναν, ωστόσο, περιορισμένα, εν μέσω ανησυχιών για την παγκόσμια ανάπτυξη, στον απόηχο των πρακτικών της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) και της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,06% κι έκλεισε στις 386,91 μονάδες, με τον κλάδο αυτοκινήτου να καταγράφει κέρδη 1,3%, ενώ οι πρώτες ύλες διολίσθησαν κατά 1,4%.
Με άνοδο άνω του 1% έκλεισαν οι μετοχές ταξιδιών και αναψυχής, λόγω των θετικών εξελίξεων στο Brexit.
Οι μετοχές των EasyJet, Tui και IAG έκλεισαν με κέρδη 8,4%, 8,6% και 5,9% αντίστοιχα.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX ενισχύθηκε κατά 0,25% κι έκλεισε στις 11.935,20 μονάδες.
Η μετοχή της Deutsche Bank σημείωσε άνοδο 2,9% ύστερα από δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας που ανέφερε ότι ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Christian Sewing, δήλωσε στον ομόλογό του στην Commerzbank ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να εξετάσει το ενδεχόμενο συγχώνευσης.
Η μετοχή της Commerzbank κατέγραψε κέρδη 3,1%.
Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημείωσε οριακή πτώση 0,03% στις 7.419,75 μονάδες, με την στερλίνα να υποχωρεί οριακά έναντι του δολαρίου.
Στο Παρίσι o CAC 40 έκλεισε με άνοδο 0,66% στις 5.485,72 μονάδες, κυρίως χάρη στη μετοχή της LVMH.
Η μετοχή της εταιρείας πολυτελών αγαθών έκλεισε με κέρδη άνω του 4,5%, στον απόηχο των ισχυρών πωλήσεων που ανακοίνωσε χθες για το πρώτο τρίμηνο του έτους.


Η LVMH ώθησε υψηλότερα τις μετοχές και άλλων εταιρειών πολυτελών αγαθών, με την Christian Dior στο +2,7%, τη Moncler στο +1,7% και την Burberry στο +1,1%.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε οριακή άνοδο 0,06% στις 21.684,84 μονάδες.
Τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Fed έδειξαν ότι οι περισσότεροι αξιωματούχοι της τράπεζας εκτιμούν ότι τα επιτόκια πρέπει να παραμείνουν αμετάβλητα για το υπόλοιπο έτος.
Ωστόσο, ορισμένοι αξιωματούχοι διευκρίνισαν ότι η πολιτική που θα ακολουθήσουν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα στοιχεία που θα προκύψουν για την αμερικανική οικονομία κατά τους επόμενους μήνες.
Όσον αφορά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αποφάσισαν να διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια, δηλώνοντας μάλιστα ότι σκοπεύουν να τα διατηρήσουν στα τρέχοντα επίπεδα «τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2019».

Πτώση στην Ασία

Με απώλειες έκλεισαν οι αγορές της Ασίας, με εξαίρεση την Ιαπωνία, στον απόηχο τόσο των πρακτικών της Fed όσο και της συνεδρίασης της ΕΚΤ.
Ειδικότερα, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα υποχώρησε κατά 1,60% στις 3.189,96 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο -2,65% και τις 10.158,40 μονάδες.
Νωρίτερα, η Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας δημοσίευσε τα στοιχεία που αφορούν τις τιμές καταναλωτή της χώρας για τον Μάρτιο του 2019, σύμφωνα με τα οποία ο ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 2,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, έναντι ετήσιας ανόδου 1,5% του Φεβρουαρίου του 2019.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε πτώση 0,93% στις 29.839,45 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε στο -0,55% και τις 10.808,77 μονάδες.
Αντίθετα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με οριακή άνοδο 0,11% στις 21.711,38 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος, στις 2.224,44 μονάδες.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS