Τελευταία Νέα
Οικονομία

Υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα - Πόσο ρεαλιστικά είναι για την Ελλάδα;

tags :
Υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα - Πόσο ρεαλιστικά είναι για την Ελλάδα;
Η Ελλάδα έχει επιτύχει και στο παρελθόν υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα
Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ «Δημοσιονομικό Παρατηρητήριο», οι προβλέψεις για την δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας είναι θετικές τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα.
Στην έκθεση  σημειώνεται  ότι η χώρα μας κατάφερε το προηγούμενο έτος να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,8% του ΑΕΠ, ενώ για το 2019, το τοποθετεί στο 3,5% του ΑΕΠ και σε αυτό το επίπεδο θα παραμείνει έως και το 2022.
Ενω από το 2023 το πρωτογενές πλεόνασμα φθίνει στο 3% και το 2024 στο 2,8%.
Τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα οποία έχει δεσμευθεί η χώρα, έναντι των πιστωτών της έχουν γίνει αρκετές φορές μήλον της έριδος μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ενώ και από τις δυο πλευρές έχει ανοίξει άλλες τόσες φορές η συζήτηση πως μπορεί και πρέπει  να γίνει διαπραγμάτευση για τα  υψηλά πλεονάσματα με τους θεσμούς.

Η δέσμευση για τα υψηλά πλεονάσματα

Μέχρι το 2022, η Ελλάδα θα πρέπει  να πετυχαίνει πλεονάσματα της τάξεως του 3,5%, ενώ στη συνέχεια μέχρι και το 2060 θα πρέπει να πετυχαίνει πλεονάσματα της τάξεως του 2,2%.
Άλλωστε αυτά τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα είναι και ο βασικότερος πυλώνας για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Έχουν υπάρξει ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν στη  Ευρώπη;

Μια χώρα  η οποία έχει υψηλό ποσοστό χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ της, οφείλει  και χρειάζεται να πετυχαίνει μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα για μια μεγάλη περίοδο ώστε ο λόγος χρέος προς ΑΕΠ να μην διευρυνθεί.
Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα της ΕΚΤ για χώρες που έχουν πετύχει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, η χώρα της Ευρώπης η οποία κρατάει τα ηνία στα υψηλά  πρωτογενή πλεονάσματα είναι η Φιλανδία, η οποία εμφάνισε πρωτογενές πλεόνασμα 5,6% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο, από το 1988 έως και το 2003.
Με ανώτερο επίπεδο αυτό του 8% που επιτεύχθηκε το έτος 2000.
Στην συνέχεια ακολουθεί το Βέλγιο και η Ιρλανδία.
Με το βελγικό πλεόνασμα να βρίσκεται κατά μέσο ορό στο 5,4% του ΑΕΠ από το 1993-2004, η Ιρλανδία πέτυχε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 5,3% από το 1988 έως και το 2000 δηλαδή για 12 χρόνια, με μέγιστο πρωτογενές πλεόνασμα στο 7,1% του ΑΕΠ για το έτος 1994.  

Τα κακά παιδιά του Νότου

Οι δυο χώρες που έχουν απασχολήσει τα τελευταία χρόνια την Ευρώπη με τα δημοσιονομικά τους,η Ελλάδα και η Ιταλία, οι δυο χώρες δηλαδή με τα υψηλότερα ποσοστά χρέους στην Ευρώπη, είχαν πετύχει ξανά μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα.
Από το 1994 έως και το 1999, η Ελλάδα εμφανίζει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 4,5% του ΑΕΠ.
Με μέγιστο το 5,1% για τα έτη 1998 και 1999.
Ενώ η Ρώμη εμφάνισε για μια πενταετία από το 1995 έως και το 2000 πλεονάσματα της τάξεως του 5,5%.
Και στις δυο χώρες τα πρωτογενή πλεονάσματα επιτευχθήκαν λίγο πριν την ένταξη τους στην Ευρωζώνη, λόγω των κριτηρίων που υπήρχαν για την είσοδο τους.
Ένας κούκος βέβαια δεν φέρνει την άνοιξη λέει η παροιμία, έτσι και στην περίπτωση της Ελλάδας η πενταετία των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων μείωσε κατά 4,3 μονάδες το λόγο χρέους προς ΑΕΠ αλλά αυξήθηκε κατά 4,9 μονάδες την επόμενη πενταετία που ακολούθησε, δίνοντας το μήνυμα πως από μόνα τους τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα χωρίς την ταυτόχρονη πάταξη των ανισορροπιών δεν μπορούν να οδηγήσουν μια οικονομία στο σωστό δρόμο μακροπρόθεσμα.
Τα ιστορικά πάντως στοιχεία προβληματίζουν για το πόσο η Ελλάδα θα μπορεί να πετυχαίνει αυτά τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα επόμενα 40 χρόνια.
Πόσο ρεαλιστικό μπορεί να είναι το σενάριο αυτό εάν αναλογιστούμε πως  η μέγιστη διάρκεια υψηλών πλεονασμάτων  που έχει παρατηρηθεί στην Ευρώπη είναι τα 13 έτη.

Αθανασία Ακρίβου
akribouathanasia@gmail.com>
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης