Τελευταία Νέα
Διεθνή

IEA: Η αβεβαιότητα για την παγκόσμια ανάπτυξη θα επηρεάσει την αγορά πετρελαίου κατά τους επόμενους μήνες

IEA: Η αβεβαιότητα για την παγκόσμια ανάπτυξη θα επηρεάσει την αγορά πετρελαίου κατά τους επόμενους μήνες
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας τόνισε ότι η ζήτηση αποτέλεσε έναν «πολύ σημαντικό» παράγοντα για την εξισορρόπηση της αγοράς πετρελαίου
Στο γεγονός ότι οι ισορροπίες στην αγορά πετρελαίου έχουν αλλάξει κατά τους τελευταίους μήνες αναφέρθηκε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, μέσω της μηνιαίας έκθεσης που δημοσίευσε σήμερα Πέμπτη (11/4).
Ειδικότερα, ο ΙΕΑ δήλωσε ότι οι αγορές πετρελαίου έχουν «γυρίσει» κατά το τρέχον έτος χάρη στις περικοπές στην παραγωγή του ΟΠΕΚ και στις κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν και της Βενεζουέλας, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «η ζήτηση απέναντι στο πετρέλαιο έχει έρθει αντιμέτωπη με μία εξαιρετικά αβέβαιη πορεία το 2019».
«Η τεράστια αύξηση στην παραγωγή πετρελαίου που είδαμε στο δεύτερο εξάμηνο του 2018 έχει αντιστραφεί μετά την εφαρμογή της νέας Συμφωνίας της Βιέννης και την αυξανόμενη αποτελεσματικότητα τω κυρώσεων κατά του Ιράν και της Βενεζουέλας», ανέφερε στην έρευνά του ο Οργανισμός, προσθέτοντας ότι αυτή η εξέλιξη έχει οδηγήσει σε μία «δραματική αύξηση στις τιμές» το τρέχον έτος.
Παράλληλα, ο IEA τόνισε ότι η ζήτηση αποτέλεσε ένα «πολύ σημαντικό» κομμάτι για το παζλ της εξισορρόπησης στην αγορά πετρελαίου, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «η αβεβαιότητα γύρω από την παγκόσμια οικονομία ήταν πολύ έντονη ώστε να επιτρέψει την αλλαγή των προβλέψεων».
«Όσον αφορά το 2019, μεταξύ της κοινότητας των αναλυτών υπάρχη μία εξαιρετικά μεγάλη απόκλιση απόψεων ως προς το πόσο ισχυρή θα είναι η ανάπτυξη», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, διατηρώντας παράλληλα αμετάβλητες τις εκτιμήσεις για τη ζήτηση το τρέχον έτος, η οποία θα στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό από την κατανάλωση στην Κίνα και την Ινδία.
«Διατηρούμε τις προβλέψεις μας στα 1,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως, αλλά δεχόμαστε ότι υπάρχουν μικτά σημάδια σχετικά με την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και διαφορετικές απόψεις σχετικά με το πιθανό επίπεδο των τιμών του πετρελαίου», καταλήγει η έκθεση του IEA.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης