Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Danske Bank: Τα σενάρια για το Brexit – Πιο πιθανό να υπάρξει και νέα παράταση τον Οκτώβριο

Danske Bank: Τα σενάρια για το Brexit – Πιο πιθανό να υπάρξει και νέα παράταση τον Οκτώβριο
Στο 20% η πιθανότητα να περάσει η συμφωνία της May … αλλά και να διεξαχθεί ένα δεύτερο δημοψήφισμα
Την αβεβαιότητα που εξακολουθεί να παραμένει σχετικά με το Brexit παρά την χθεσινή απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών να δώσουν παράταση έως τις 31/10 στη Μ. Βρετανία προκειμένου να προετοιμαστεί και να οργανώσει την αποχώρηση της από την ΕΕ επισημαίνει σε έκθεση της η Danske Bank.
Η έκθεση αναφέρει ότι παρά το γεγονός ότι έως τον ερχόμενο Δεκέμβριο δεν μπορεί να κατατεθεί κάποια πρόταση μομφής κατά της Theresa May, είναι πολύ πιθανό οι Βρετανοί βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος να της ασκήσουν πιέσεις για να υποβάλλει την παραίτηση της από το πρωθυπουργικό αξίωμα.
Όπως αναφέρεται μια καλή ευκαιρία μπορεί να είναι είτε οι τοπικές εκλογές της 2ας Μαΐου είτε οι ευρωεκλογές της 23ης Μαΐου, αν και επισημαίνεται ότι ούτε η May σκοπεύει να παραιτηθεί ούτε υπάρχει κάποιος διάδοχος, δεδομένα που σημαίνουν ότι μια τέτοια εξέλιξη συνεπάγεται μεγάλη απώλεια σε χρόνο και ενέργεια.
 

«Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τι θα γίνει αλλά φαίνεται απίθανο η Βουλή των Κοινοτήτων να στηρίξει τη συμφωνία της Theresa May.
Παράλληλα δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια σημαντική εξέλιξη στις συνομιλίες Συντηρητικών – Εργατικών.
Συνεπώς είναι πιθανό οι Ευρωπαίοι ηγέτες να κληθούν για ακόμα μια φορά τον ερχόμενο Οκτώβριο να αποφασίσουν μια νέα παράταση του Brexit» τονίζει η Danske Bansk, υποστηρίζοντας πως αυτό είναι και το βασικό της σενάριο, αν και σημειώνει πως πολλά μπορούν να συμβούν έως τότε.
Όσον αφορά το σενάριο των πρόωρων εκλογών, η έκθεση υποστηρίζει ότι αν και οι πιθανότητες είναι μικρές, δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Κατά την Danske Bank, τα άλλα σενάρια είναι να περάσει η συμφωνία αποχώρησης της May ως έχει – με τη στήριξη του DUP και των Brexiteers υπό τον φόβο μιας παρατεταμένης αναβολής του Brexit), να συμπεριληφθεί στη συμφωνία της May η πρόβλεψη για μια μόνιμη τελωνειακή ένωση με την ΕΕ (σε περίπτωση που ευδοκιμήσουν οι συνομιλίες με τους Εργατικούς, αν και ενέχει ο κίνδυνος διάλυσης των κομμάτων) ή να υπάρξει ένα δεύτερο δημοψήφισμα, καθώς υπάρχει μια μικρή πλειοψηφία που τάσσεται υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.
Το σενάριο ενός Brexit χωρίς συμφωνία συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες υλοποίησης, καθώς σε αυτήν την κατεύθυνση φαίνεται να προσανατολίζονται τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και η ΕΕ υποστηρίζει η Danske Bank, αναφέροντας ωστόσο ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί και τελείως.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης