Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Βασικός οδηγός για τις ελληνικές τράπεζες ο ρυθμός μείωσης των NPLs - ΕΤΕ και Alpha Bank θα επωφεληθούν από τα σχέδια

tags :
Deutsche Bank: Βασικός οδηγός για τις ελληνικές τράπεζες ο ρυθμός μείωσης των NPLs - ΕΤΕ και Alpha Bank θα επωφεληθούν από τα σχέδια
Οι ελληνικές αρχές αναζητουν λύσεις για να επιταχυνθεί η μείωση των NPLs
Η Ελλάδα βρίσκεται σε αναζήτηση λύσεων προκειμένου να επιταχυνθεί η μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), με την Deutsche Bank να επισημαίνει ότι βασικός οδηγός για την αξιολόγηση του κλάδου θα είναι οι νέοι στόχοι που οι τράπεζες παρουσιάζουν και ο αντίκτυπος από τα νέα μέτρα για τη ταχύτερη μείωση του ποσοστού των NPLs.
Ειδικότερα, στην τελευταία 51σέλιδη ανάλυσή της υπό τον τίτλο "NPL Monitor: FY-18 edition" (Επισκόπηση μη εξυπηρετούμενων δανείων το 2018), που σας παρουσιάζει το bankingnews.gr, η Deutsche Bank υπενθυμίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν το 4ο τρίμηνο του 2018 τα ακαθάριστα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 4,3% με κάλυψη σταθερή στο 51%.

Ο κύριος όγκος της μείωσης προκλήθηκε με οργανικά μέτρα, καθώς τα χαρτοφυλάκια που πωλήθηκαν στο τρίμηνο ήταν ήδη εγεγραμμένα το τρίτο τρίμηνο.
Οι τράπεζες έχουν ήδη ανακοινώσει τους νέους στόχους για τη μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων το 2019-2021, προκειμένου να οδηγήσουν τους δείκτες κοντά στο υψηλότερο επίπεδο του μέσου όρου.
Συνολικά όμως, οι ελληνικές αρχές αναζητουν λύσεις για να επιταχυνθεί η μείωση των NPLs.
Οι περισσότερες ενέργειες γι' αυτό έγιναν τον Μάρτιο, όταν η κυβέρνηση και οι τράπεζες συμφώνησαν για τις αλλαγές στο νόμο περί προστασίας πρώτης κατοικίας, ο οποίος θα επιτρέψει τη μείωση του κινδύνου που προκύπτει στο χαρτοφυλάκιο στεγαστικών δανείων.
Οι αλλαγές στο νόμο Κατσέλη ήταν ακόμη πιο περιοριστικές μετά τη συμφωνία με τους πιστωτές της χώρας.
Επιπλέον, η Τράπεζα της Ελλάδος σχεδιάζει ένα πλαίσιο για την πιο αποφασιστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με τη χρήση κωδικών DTC.
Το σχέδιο εξακολουθεί να χρειάζεται την έγκριση του SSM και άλλων αρχών, αλλά θα πρέπει να επιτρέπεται η μείωση των καταγγελλόμενων μη εξυπηρετούμενων δανείων (χειρότερης ποιότητας) με τη μεταφορά κωδικών DTC, οι οποίες θα βοηθήσουν στην ταχύτερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Από αυτό το σχέδιο, όπως εκτιμά η Deutsche Bank η Alpha Bank και σε μικρότερο βαθμό η Εθνική Τράπεζα θα επωφεληθούν περισσότερο, χάρη στους υψηλότερους κεφαλαιακούς δείκτες τους (14% για την Alpha Βank και 12,7% για την Εθνική Τράπεζα) και το γεγονός ότι όλα τα μοντέλα είναι υπό τυποποιημένα, μειώνοντας τις επιπτώσεις στο κεφάλαιο από μεταβιβάσεις NPL.


Αλλαγές στο πλαίσιο ρυθμίσεων

Η κυβέρνηση και οι τράπεζες συμφώνησαν τον Φεβρουάριο την τροποποίηση του νόμου Κατσέλη, η οποία εγκρίθηκε από την ελληνική Βουλή.
Οι νέες ρυθμίσεις περιλαμβάνουν: i) μείωση της μέγιστης αξίας του υπό προστασία ακινήτου
ii) Ένα νέο όριο για την προστασία που απαιτεί το υπόλοιπο του δανείου να ανέρχεται έως 130.000 ευρώ ή λιγότερο
iii) Μείωση των κριτηρίων του ελάχιστου εισοδήματος.
Η τροποποίηση για την αφερεγγυότητα περιλαμβάνει όχι μόνο τα ενυπόθηκα δάνεια, αλλά και τα εταιρικά που εξασφαλίζονται από την κύρια κατοικία των οφειλετών, αν και αυτό έχει κάπως μειωμένο πεδίο εφαρμογής μετά από διαπραγμάτευση με τους πιστωτές.


Πλατφόρμα προκαταρκτικής εξέτασης

Ο νέος νόμος περιλαμβάνει αλλαγές σε ένα από τα βασικά ζητήματα που δεν διέθετε ο αρχικός νόμος Κατσέλη.
Η πιο σημαντική αλλαγή είναι γρήγορη απάντηση για τους πελάτες και ιδιαίτερα για τις τράπεζες.
Με άλλα λόγια οι αιτήσεις περιλαμβάνουν τώρα τη διαδικασία προ-διαλογής σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους με αποτέλεσμα την εξάλειψη των μη επιλέξιμων υποθέσεων, πριν οδηγηθούν στο δικαστήριο.
Αυτό ισχύει για όλες τις αιτήσεις προστασίας που εκκρεμούν στα δικαστήρια της χώρας, που εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 135 χιλ..
Επίσης, οι αιτούντες που απορρίπτονται κατά τη διαδικασία προκαταρκτικού ελέγχου θα πρέπει να υποβάλουν εκ νέου τις αιτήσεις τους για να περάσουν από διαδικασία ελέγχου.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι από τις 55.000 υποθέσεις που έχουν διεκπεραιωθεί από τα δικαστήρια, το 33% έχουν απορριφθεί δεδομένου ότι δεν ήταν σύμφωνες με τις νομικές απαιτήσεις.
Με άλλα λόγια, αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει στη μείωση των στρατηγικών αθετήσεων.
Μόλις ολοκληρωθεί το στάδιο της προεπιλογής, οι τράπεζες θα προσφέρουν μια λύση αναδιάρθρωσης στους πελάτες.
Αν ένας πελάτης προτιμά να προσφύγει στα δικαστήρια αντί της ρύθμισης που προτείνει η τράπεζα, τότε θα πρέπει να πληρώσει το 30% της δόσης του μέχρι την ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσης ενώπιον του δικαστηρίου.
Μόλις επιτευχθεί η συμφωνία του δικαστηρίου, ο οφειλέτης θα λάβει επιδότηση από την κυβέρνηση η οποία καλύπτει το 30% της δόσης.
Ωστόσο, εάν ο οφειλέτης αποτύχει να πληρώσει έως και τρεις δόσεις, θα χάσει την προστασία αυτή, ανοίγοντας το δρόμο για τον πλειστηριασμό του ακινήτου. 



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης