Τελευταία Νέα
Διεθνή

Villeroy: Η ΕΚΤ θα διατηρήσει χαλαρή τη νομισματική της πολιτική για όσο χρειαστεί

tags :
Villeroy: Η ΕΚΤ θα διατηρήσει χαλαρή τη νομισματική της πολιτική για όσο χρειαστεί
Η ΕΚΤ θα διατηρήσει τη νομισματική της πολιτική τόσο χαλαρή όσο χρειάζεται και για όσο χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο, δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας, Francois Villeroy de Galhau
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα διατηρήσει τη νομισματική της πολιτική τόσο χαλαρή όσο χρειάζεται και για όσο χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για τον πληθωρισμό, δήλωσε σήμερα (11/4/2019) ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας και μέλος της ΕΚΤ, Francois Villeroy de Galhau.
Μιλώντας σε εκδήλωση στην Ουάσινγκτον στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο Villeroy δήλωσε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης καταγράφει αυτή τη στιγμή επιβράδυνση, αλλά δεν θα βρεθεί σε ύφεση.
Αναφερόμενος στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ αυτή την εβδομάδα, δήλωσε:
«Επιβεβαιώσαμε τη νομισματική δέσμευσή μας ότι είμαστε έτοιμοι να διατηρήσουμε την πολιτική τόσο διευκολυντική όσο χρειάζεται και για όσο καιρό είναι απαραίτητο για την επίτευξη του στόχου μας για τον πληθωρισμό».
Επανέλαβε επίσης ότι η ΕΚΤ θα μελετήσει τη δυνατότητα εισαγωγής κλιμακωτών επιτοκίων καταθέσεων για τις τράπεζες, ώστε να περιοριστεί η αρνητική επίδραση που έχουν τα σημερινά αρνητικά επιτόκια στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Ο Villeroy δήλωσε ακόμη ότι η Ευρωζώνη δεν βρίσκεται στην κατάσταση της Ιαπωνίας, η οποία δυσκολεύεται πολύ να τονώσει τον πληθωρισμό, ενώ υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ δεν αντιμετωπίζει έλλειμμα εργαλείων για να επιταχύνει την αύξηση των τιμών.
«Δεν έχουμε έλλειψη “πυρομαχικών”», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Όπως εξήγησε, η Ευρωζώνη δεν βρίσκεται στην κατάσταση της Ιαπωνίας επειδή έχει μικρότερο χρέος, υψηλότερη ονομαστική ανάπτυξη και υψηλότερες προσδοκίες για τον πληθωρισμό.
Παράλληλα, ο Villeroy δήλωσε πως μια διασυνοριακή ενοποίηση των τραπεζών της Ευρωζώνης θα ήταν ευπρόσδεκτη, διότι θα συνέβαλε στην ενίσχυση της τραπεζικής ένωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην καλύτερη κατανομή των αποταμιεύσεων.
Ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας δήλωσε επίσης ότι οι επενδυτές δεν πρέπει να περιμένουν από τις τράπεζες της Ευρωζώνης να επιστρέψουν στα επίπεδα απόδοσης ιδίων κεφαλαίων πριν από την κρίση, καθώς αναγκάστηκαν να διπλασιάσουν τα κεφάλαιά τους, ώστε να είναι προετοιμασμένες για μια νέα κρίση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης