Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Πως κερδίζει τον ελληνοϊταλικό «πόλεμο» στο μάρμαρο η Ελλάδα – Αυξάνονται τιμές και ζήτηση

tags :
Πως κερδίζει τον ελληνοϊταλικό «πόλεμο» στο μάρμαρο η Ελλάδα – Αυξάνονται τιμές και ζήτηση
Ο εξαγωγικός προσανατολισμός συμβάλει στη βελτίωση της ρευστότητας καθώς το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων πραγματοποιείται με προκαταβολή του αντιτίμου
Εξαιρετικά θετικά ήταν τα λειτουργικά αποτελέσματα της Ικτίνος και δείχνουν πως το ελληνικό μάρμαρο εξακολουθεί να έχει υψηλή ζήτηση με αποτέλεσμα να αυξάνεται και η τιμή πώλησης, ειδικά έναντι στο ιταλικό.
Όπως αναφέρει η Ικτίνος στα ετήσια αποτελέσματα η αύξηση των πωλήσεων οφείλεται στην αυξανόμενη ζήτηση στο εξωτερικό για τα μάρμαρα ποιότητας (∆ολομιτικά – Βώλακας) καθώς και στο γεγονός ότι η αγορά ευνοεί τις ελληνικές εταιρείες έναντι των ανταγωνιστών της.
Τα ιταλικά μάρμαρα τύπου Carara έχουν περιορίσει την παραγωγή τους και ως εκ τούτου οι τιμές τους είναι τριπλάσιες ή και τετραπλάσιες των αντίστοιχων ελληνικών.
Η συγκυρία αυτή έχει στρέψει τη διεθνή χονδρική προς την Ελλάδα όπου υπάρχουν μάρμαρα ποιότητας, όπως ο λευκός βώλακας ή το Golden Spider το οποίο είναι μονοπωλιακό προϊόν της Ικτίνος, με αποτέλεσμα η εταιρεία αλλά και όλος ο κλάδος μαρμάρου να προχωρήσει σε αυξήσεις των τιμών πώλησης ογκομαρμάρου και όλων των προϊόντων επεξεργασίας.
Οι εξαγωγές αποτελούν το 95,40% του κύκλου εργασιών της χρήσης της Ικτίνος ενώ πλέον το ποσοστό των εξαγωγών έχει σταθεροποιηθεί σε ποσοστά άνω του 95% του κύκλου εργασιών.
Ο εξαγωγικός προσανατολισμός της εταιρείας συμβάλει σημαντικά στην βελτίωση της ρευστότητας της εταιρείας καθώς το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων πραγματοποιείται με προκαταβολή του αντιτίμου.
Η εταιρία εργάζεται για την εξεύρεση νέων εξαγωγικών χωρών καθώς και στην αύξηση των εξαγωγών σε χώρες που ήδη δραστηριοποιείται, προκειμένω να αυξήσει τις πωλήσεις αλλά και να επιτύχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διασπορά ώστε να περιορίσει την εξάρτησή της από συγκεκριμένες χώρες και πελάτες.
Το 2019 οι πωλήσεις αναμένεται να υπερβούν τα επίπεδα της χρήσης 2018.
Η Διοίκηση του ομίλου είναι αισιόδοξη ως προς την εξέλιξη των πωλήσεων καθώς τα μηνύματα από τις εμπορικές συμφωνίες που διαπραγματεύεται και από αυτές που ήδη έχουν κλείσει και βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.
Ο όμιλος είχε καθαρά κέρδη το 2018 16,6 εκατ. ευρώ, στα οποία ωστόσο περιλαμβάνονται έκτακτα αναφορικά με συναλλαγές στον κλάδο real estate και τα καθαρά χωρίς τα έκτακτα είναι περίπου στα 12,5 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται πως η εταιρεία έχει υποβάλλει επενδυτικό φάκελο με βάση τον αναπτυξιακό νόμο 4399/2016 συνολικής αξίας 6.913.000 ευρώ, που αφορά τον εκσυγχρονισμό του νέου εργοστασίου στη ΒΙΠΕ Δράμας, με σκοπό την αύξηση της παραγωγικής της ικανότητας και την βελτίωση του παραγόμενων προϊόντων, καθώς και την ανέγερση νέων γραφείων-έκθεσης.
Με την ολοκλήρωση της επένδυσης αναμένεται αύξηση των πωλήσεων στα 10.000.000 ευρώ σε ετήσια βάση.
Έχει ήδη ολοκληρωθεί το 90% της επένδυσης του νέου εργοστασίου και αναμένεται εντός του 2019 να ξεκινήσει η ανέγερση των νέων γραφείων-έκθεσης στη ΒΙΠΕ συνολικής έκτασης 1.600 τ.μ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης