Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ο Erdogan συνεργαζόταν στενά με το ISIS στη Συρία - Αποκαλυπτικές καταγγελίες από στελέχη του Ισλαμικού Κράτους

tags :
Ο Erdogan συνεργαζόταν στενά με το ISIS στη Συρία - Αποκαλυπτικές καταγγελίες από στελέχη του Ισλαμικού Κράτους
Ο Erdogan συνεργαζόταν στενά με το ISIS στη Συρία - Αποκαλυπτικές καταγγελίες από στελέχη του Ισλαμικού Κράτους
Σε μια εκρηκτική συνέντευξη, ένας πρώην διοικητής του ISIS ισχυρίστηκε ότι η τρομοκρατική ομάδα συνεργάστηκε εδώ και χρόνια απευθείας με τις τουρκικές κρατικές υπηρεσίες πληροφοριών σε τομείς «κοινού ενδιαφέροντος».
Η πηγή ανέφερε ότι ανώτεροι υπάλληλοι της τουρκικής κυβέρνησης είχαν πολλές συναντήσεις με εκπροσώπους του ISIS για το συντονισμό των δραστηριοτήτων και ότι αυτό συνεπάγεται επίσης την παροχή υποστήριξης και ασφαλούς καταφυγίου σε ξένους μαχητές στη χώρα.
Ο Πρόεδρος Erdogan «εργαζόταν με το ISIS» σύμφωνα με τους αντιπρόσωπους της αμερικανικής κυβέρνησης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, οι οποίοι πήραν συνέντευξη από τον πρώην υπάλληλο της ISIS.
Η σχέση εγείρει ερωτήματα σχετικά με το ρόλο της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση της Συρίας.
Η πηγή, η οποία υπηρέτησε για τρία χρόνια ως εμίρης του ISIS, Abu Mansour al Maghrebi, παραχώρησε τη συνέντευξη στην καθηγήτρια Anne Speckhard, διευθυντή του Διεθνούς Κέντρου για τη Μελέτη του Βίαιου Εξτρεμισμού (ICSVE) και έναν μακροχρόνιο σύμβουλο αντιτρομοκρατίας της κυβέρνησης των ΗΠΑ για το ΝΑΤΟ, τη CIA, το FBI, το Πεντάγωνο, καθώς και τον Δρ Ardian Shajkovci, τον διευθυντή έρευνας του ICSVE.
Παρόλο που δεν μπορούν να εξακριβωθούν όλοι οι ισχυρισμοί του Al-Maghrebi, οι περισσότεροι επιβεβαιώνονται από τους ισχυρισμούς άλλων καταγγελιών και πρώην υπαλλήλων του ISIS όπως ανέφεραν προηγουμένως η INSURGE.
Οι Speckhard και Shakovci περιέγραψαν τον Abu Mansour ως ένα είδος διπλωμάτη του ISIS στην Τουρκία με έδρα το Raqqa της Συρίας.
Αρχικά από το Μαρόκο, ο Abu Mansour ήταν ηλεκτρολόγος μηχανικός που πήγε στη Συρία το 2013 για να συμμετάσχει στο ISIS.
Η πρώτη δουλειά του στην τρομοκρατική ομάδα περιλάμβανε την αντιμετώπιση αλλοδαπών μαχητών που ήθελαν να έρθουν στην ISIS μέσω της Τουρκίας
Αυτό περιλάμβανε τη σύνδεση με ένα δίκτυο υπαλλήλων που πλήρωναν τον ISIS εντός της Τουρκίας, οι οποίοι θα κατευθύνουν μαχητές από την Κωνσταντινούπολη στις τουρκικές συνοριακές πόλεις του Gaziantep, της Antakya, της Sanliurfa κ.ο.κ.
Οι μαχητές του ISIS παρελαύνουν στους δρόμους της Raqqa της Συρίας σε μια εικόνα χωρίς ημερομηνία που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014
Ο Abu Mansour ταξίδεψε αργότερα στη Ράτκα το 2015 όπου διευκόλυνε την τουρκική ιατρική περίθαλψη των μαχητών της ISIS ύστερα από συναντήσεις υψηλού επιπέδου με τις κρατικές υπηρεσίες πληροφοριών της Τουρκίας.
Ο Abu Mansour ισχυρίστηκε ότι έλαβε τις παραγγελίες του απευθείας από τον Mohamed Hodoud, έναν εκπρόσωπο του Majlis al Shura του ISIS.
Ο Abu Mansour περιέγραψε ότι είχε πλήρη ατιμωρησία να ταξιδέψει μεταξύ της Συρίας και της Τουρκίας, οδηγώντας τον Speckhard να τον περιγράψει ως έναν Πρέσβη του ISIS.
«Πέρασα τα σύνορα και καθώς μου επέτρεψαν να τα περάσω», είπε. "[Στα σύνορα], οι Τούρκοι μου έστειλαν ένα αυτοκίνητο για να είμαι προστατευμένος.
Μια ομάδα από δύο έως τρία άτομα από την πλευρά μας ήταν μαζί μου.
Ήμουν υπεύθυνος για την ομάδα μας τις περισσότερες φορές».
Η συνέντευξη με τον Abu Mansour δημοσιεύθηκε στις 18 Μαρτίου του 2019 στην Homeland Security Today, το περιοδικό του κυβερνητικού και τεχνολογικού συμβουλίου συνασπισμών (GTSC) - μια εμπορική ένωση διευθυντικών στελεχών, συμπεριλαμβανομένων των πρώην κυβερνητικών αξιωματούχων των ΗΠΑ που εργάζονται στον τομέα της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.

Μια στρατηγική εταιρική σχέση

Ο Abu Mansour δήλωσε ότι η Τουρκία είδε το ISIS ως στρατηγικό εργαλείο για την επέκταση της επιρροής της στη βόρεια Συρία ως κέντρο για μια ανανεωμένη αυτοκρατορία.
Ο Αμπού Μανσούρ πρόσθεσε ότι αν και αυτό το όραμα συνηθίζεται να αποδίδεται στον Erdogan δεν ήταν απαραιτήτως κοινό σε όλη την τουρκική κυβέρνηση:
Το ISIS είδε τη συγκεκαλυμμένη συμμαχία με την Τουρκία ως «μεγάλο όφελος», καθώς «μπορούσαν να προστατεύσουν την πλάτη μας.
Περίπου 300 χιλιόμετρα από τα σύνορά μας είναι μαζί τους.
Η Τουρκία θεωρείται ένας δρόμος για μας για φάρμακα, τρόφιμα - τόσα πράγματα μπαίνουν στο όνομα της βοήθειας.
Οι πύλες ήταν ανοικτές».

Η ανοιχτή πύλη της Τουρκίας με το ISIS

Οι μαχητές του ISIS λάμβαναν συνήθως ιατρική περίθαλψη στα τουρκικά νοσοκομεία πέρα από τα σύνορα.
Η τουρκική κυβέρνηση παρέδωσε επίσης νερό στην τρομοκρατική ομάδα και της επέτρεψε να πουλήσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια πετρελαίου μέσω της Τουρκίας.
«Συζητήσαμε να στείλουμε τους μαχητές μας στα νοσοκομεία [στην Τουρκία]», δήλωσε ο Abu Mansour.
«Υπήρχε διευκόλυνση - δεν κοίταξαν τα διαβατήρια εκείνων που έρχονται για θεραπεία.
Ήταν πάντα μια ανοικτή πύλη. Εάν είχαμε ένα ασθενοφόρο θα μπορούσαμε να περάσουμε χωρίς αμφιβολία.
Θα μπορούσαμε να διασχίσουμε [στην Τουρκία].
Δεν ρωτούσαν για τις επίσημες ταυτότητες.
Απλά έπρεπε να τους ενημερώσουμε».
Η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών συμμετείχε στενά σε αυτή τη διαδικασία, ισχυρίστηκε:
Οι ιατρικοί λογαριασμοί πληρώνονταν  σε μεγάλο βαθμό από το ISIS, αλλά «ορισμένα τουρκικά δημόσια νοσοκομεία παρείχαν τις υπηρεσίες τους στους μαχητές δωρεάν.
Δεν ήταν μόνο για τους μαχητές μας, αλλά και για τα θύματα βομβιστικών επιθέσεων.
Δεν ξέρω πόσοι έλαβαν θεραπεία στην Τουρκία, αλλά ήταν ρουτίνα ...
Ξέρω απλώς αυτή τη συμφωνία να ανοίξω τις πύλες για τους τραυματίες μας και ότι είχαν σταλεί ασθενοφόρα για αυτούς.
Ήταν μια συμφωνία «από κράτος σε κράτος» σχετικά με τους τραυματίες μας.
Διαπραγματεύτηκα αυτές τις συμφωνίες.
Για τους τραυματισμένους, για φάρμακα και άλλες προμήθειες, και διαπραγματεύτηκα και για το νερό, από τον Ευφράτη».
Το νερό που παραδόθηκε από την Τουρκία επέτρεψε στο ISIS να εκμεταλλεύεται και ακόμη και να παράγει ηλεκτρική ενέργεια από τα φράγματα.
 Η συμφωνία ISIS με την Τουρκία για το νερό «χρειάστηκε πολύ χρόνο για να ολοκληρωθεί», σύμφωνα με τον Abu Mansour.
Σε αντάλλαγμα, το ISIS έδωσε στην Τουρκία εγγυήσεις ότι η χώρα θα είναι «ασφαλής και σταθερή» από επίθεση του ISIS.
Ο Abu Mansour ισχυρίστηκε περαιτέρω ότι η Τουρκία ήταν ο κύριος αγωγός για τις πωλήσεις πετρελαίου από το ISIS.
«Το μεγαλύτερο μέρος του συριακού πετρελαίου έφτανε στην Τουρκία και ελάχιστο πετρέλαιο διοχετευόταν στο καθεστώς Assad».
Οι πωλήσεις πετρελαίου μέσω της Τουρκίας, επιβεβαίωσε ο Abu Mansour, βοήθησαν στη χρηματοδότηση του εξοπλισμού του ISIS.
«Στη Συρία το πετρέλαιο ήταν αρκετό για να πληρώσει για τα όπλα και όλα όσα χρειαζόμασταν», είπε.
«Τα έσοδά μας από πετρέλαιο ήταν πάνω από 14 εκατομμύρια δολάρια το μήνα και τα μισά από αυτά τα χρήματα ήταν αρκετά για να πληρωθούν οι δαπάνες για τα όπλα μας».
Οι ισχυρισμοί αυτοί δίνουν βάση σε μια προηγούμενη έρευνα της INSURGE για τις πωλήσεις πετρελαίου από τον ISIS, η οποία έθεσε ερωτήματα όχι μόνο για τη συνενοχή του τουρκικού κράτους, αλλά και για ορισμένες ιρακινές κουρδικές και δυτικές εταιρείες.
Ωστόσο, ο Abu Mansour αρνήθηκε ότι το ISIS έλαβε όπλα ή χρηματοδότηση απευθείας από την Τουρκία.
Αντ 'αυτού, ισχυρίστηκε ότι τα όπλα λαμβάνονται συνήθως από το ISIS από πηγές μέσα σε ένοπλες ομάδες αντιπολίτευσης.
«Ο αντιπολιτευόμενος συριακός λαός μας έδωσε όπλα. πολλές μαφίες και ομάδες μοιράστηκαν όπλα σε εμάς».

Μια γνωστή ιστορία

Οι ισχυρισμοί του Abu Mansour σχετικά με την άμεση υποστήριξη της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών στο ISIS επιβεβαιώνονται από άλλες πηγές.
Οι τρομοκρατικές επιθέσεις του ISIS στην Τουρκία ενορχηστρωμένες από τούρκους πράκτορες της MIT;
Ίσως το πιο αμφιλεγόμενο αίτημα του Abu Mansour είναι ότι οι επιθέσεις ISIS στην Τουρκία - στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, στο νυχτερινό κέντρο της Reina και στους δρόμους της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης - δεν ανήκαν στα ίδια τα συμφέροντα του ISIS, αλλά πιθανότατα πραγματοποιήθηκαν με εντολές των Τούρκων αξιωματικών που είχαν διεισδύσει στο ISIS.
“Αυτές οι εντολές για αυτές τις επιθέσεις στην Τουρκία προέρχονταν από εκείνους τους ανθρώπους της MIT στο Dawlah αλλά όχι από την πολιτική μας πλευρά. Δεν ήθελαν να καταστρέψουν τον Erdogan, απλώς να αλλάξουν το δρόμο του στο ζήτημα του συριακού ζητήματος.
Ήθελε να χρησιμοποιήσει το στρατό του για να επιτεθεί στη Συρία και να επιτεθεί στον Dawlah.
Η επίθεση στο αεροδρόμιο κάνει μια καλή δικαιολογία για να επιτεθεί στη Συρία».

Το διπλό παιχνίδι

Βεβαίως, δεν υπάρχει τρόπος να επαληθευτούν οι καταγγελίες του Abu Mansour ενάντια στις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών, αλλά επιβεβαιώνονται εν μέρει από τους ισχυρισμούς άλλου πρώην διοικητή του ISIS, Savas Yildas, ο οποίος συνελήφθη από το YPG κατά τη διάρκεια της επίθεσης του ISIS στην κουρδική επαρχία Gire Spi (Tel Abyiad) στη Συρία.
Ο Abu Mansour πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του στις φυλακές του YPG, είχε ακούσει ότι «η τουρκική κυβέρνηση, αφού ήταν στην Ρακκά, πήρε 40 άτομα έξω από τα τουρκικά γραφεία ασφαλείας».
Οι νέες αποκαλύψεις έρχονται σε αντίθεση με τα χρόνια μιας αφήγησης που απεικόνιζε το ISIS ως ένα ξέσπασμα της αυθόρμητης κίνησης χωρίς σημαντική κρατική στήριξη.
Η Τουρκία δεν είναι το μοναδικό κράτος που οι δυτικοί οργανισμοί πληροφοριών γνώριζαν ότι χρηματοδότησε το ISIS - άλλοι περιλαμβάνουν τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ.

www.bankingews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης