Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Strategic Culture: Η Κίνα αυξάνει την επιρροή της στην Καραϊβική και απειλεί τις ΗΠΑ

tags :
Strategic Culture: Η Κίνα αυξάνει την επιρροή της στην Καραϊβική και απειλεί τις ΗΠΑ
Strategic Culture: Η Κίνα αυξάνει την επιρροή της στην Καραϊβική και απειλεί τις ΗΠΑ
Strategic Culture: Η Κίνα αυξάνει την επιρροή της στην Καραϊβική και απειλεί τις ΗΠΑ

Σε όλη την Καραϊβική, η επιρροή της Κίνας αναπτύσσεται ταχύτατα, το εμπόριο και οι επενδύσεις έχουν καταστήσει το Πεκίνο παγκόσμια υπερδύναμη αναφέρει σε ανάλυσή του το think tank Strategic Culture Foundation.
Τα κινέζικα κίνητρα δεν είναι μόνο εμπορικά.
Αρχίζουμε στο νησί New Providence, στις Μπαχάμες.
Η Τράπεζα Εξαγωγών-Εισαγωγών της Κίνας το 2011 επεκτείνει δάνειο κατασκευής ύψους 2,45 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το θέρετρο Baha Mar, κοντά στην πρωτεύουσα του Nassau.
Το έργο, από την αρχή προβληματικό, είναι το μεγαλύτερο και πιο ακριβό στην Καραϊβική.
Το μέγεθος του έργου είναι μια περιέργεια και η μεγάλη δέσμευση της Κίνας προς την Καραϊβική είναι, από οικονομική άποψη, ενδιαφέρουσα.
Όπως επισημαίνει ο Evan Ellis του Army War College των ΗΠΑ, η Κίνα, κατά κεφαλήν, έχει περισσότερα κεφάλαια που επενδύονται στην Καραϊβική απ 'ό, τι στην υπόλοιπη Λατινική Αμερική.
Αυτό είναι αξιοσημείωτο διότι η Καραϊβική έχει, σε σύγκριση με την υπόλοιπη περιοχή, πολύ λιγότερους φυσικούς πόρους και μόνο μια μικρή αγορά για κινεζικά προϊόντα. Ό
Έτσι, ποιο είναι το κίνητρο της Κίνας;
Μια άλλη μεγάλη επένδυση στις Μπαχάμες παρέχει μια ιδέα.
Περίπου 55 μίλια ανατολικά της Palm Beach, στο νησί Grand Bahama, μια επιχείρηση με έδρα το Χονγκ Κονγκ ξοδεύει περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια εγκατάσταση εμπορευματοκιβωτίων βαθέων υδάτων, το Freeport Container Port.
Το εμπορικό σκεπτικό είναι ότι το Freeport θα μπορέσει να επωφεληθεί από την κυκλοφορία του πρόσφατα διευρυνόμενου καναλιού του Παναμά, αλλά η ανησυχία είναι ότι το λιμάνι θα γίνει μια άλλη παγίδα χρέους, όπως το λιμάνι  Hambantota στη Σρι Λάνκα.
Η Κίνα τον Δεκέμβριο του 2017 ανέλαβε τον έλεγχο του λιμανιού Hambantota, αρπάζοντας το 70% των μετοχών και υπογράφοντας μίσθωση 99 ετών μετά την αποτυχία του σχεδίου αυτού να αποπληρώσει τα δάνεια υψηλού επιτοκίου που χορήγησε η Κίνα. Η εξαγορά της Κίνας ήταν αναπόφευκτη, διότι η Hambantota παρερμηνεύτηκε από το get-go.
Υπάρχουν ανησυχίες ότι η Hambantota θα γίνει τελικά μια κινεζική ναυτική βάση.
Οι ναύαρχοι της Κίνας έχουν μακρύς ματιά στη Σρι Λάνκα για τη στρατηγική της θέση.
Τόσο τον Σεπτέμβριο όσο και τον Οκτώβριο του 2014, η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα επέτρεψε σε ένα κινεζικό υποβρύχιο να αποβιβαστεί στο διεθνές εμπορευματοκιβώτιο του Κολόμπο με χρηματοδότηση από την Κίνα.
Θα πρέπει το Πεντάγωνο να αντιμετωπίσει τα κινεζικά πολεμικά πλοία στο Freeport;
Ο κινεζικός στρατός βρίσκεται ήδη στην Καραϊβική, στην Κούβα.
Σύμφωνα με μια έκθεση προσωπικού του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομίας και Προστασίας των Ηνωμένων Πολιτειών του Οκτωβρίου του 2018, η Κίνα διατηρεί φυσική παρουσία στις υπηρεσίες πληροφοριών της σοβιετικής εποχής στις περιοχές Lourdes, Bejucal και Santiago de Cuba, προφανώς για τη συλλογή πληροφοριών από τις ΗΠΑ
Από αυτές τις τοποθεσίες, η Bejucal, νότια της Αβάνας, προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία.
Η δορυφορική απεικόνιση δείχνει ένα νέο radome που προστατεύει το ραντάρ εκεί, και η εγκατάσταση θα μπορούσε να είναι και η Κίνα.
Η Κίνα, τελικά, βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό στο Bejucal.
Ο Marco Rubio, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής από τη Φλώριδα, το 2016 ανέφερε δημοσίως "αυτό το κινεζικό σταθμό ακρόασης στο Bejucal".
Ο Ellis, σε ένα podcast με την Bonnie Glaser του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, σημείωσε ότι το Πεκίνο βλέπει την Καραϊβική Θάλασσα με τον ίδιο τρόπο που αντιλαμβάνεται τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Η αξιολόγηση αυτή προχωρά σε μεγάλο βαθμό στην εξήγηση της κατά τα άλλα ασυνήθιστης εστίασης της Κίνας στα 13 νησιωτικά κράτη και σε 17 «εξαρτώμενα εδάφη» - που κάποτε ήταν γνωστά ως «αποικίες» - στην περιοχή.
Αυτή η εστίαση, επίσης, πηγαίνει σε κάποιο βαθμό στην κατανόηση της τύχης του Haigang Yin, του chargé d'affaires της Κίνας στις Μπαχάμες, τον περασμένο μήνα.
Μέρες πριν από τη συνάντηση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ με τους πέντε ηγέτες της Καραϊβικής - συμπεριλαμβανομένων των Μπαχάμας - στο Mar-a-Lago, ο Haigang Yin κατηγόρησε τις Η.Π.Α. ότι προσπαθούν να «διαλύσουν την αλληλεγγύη και τη συνεργασία μεταξύ Κίνας και άλλων αναπτυσσόμενων χωρών».
Η κινεζική αλαζονεία έχει γίνει εκπληκτική. Παρά τις προσπάθειες του Πεκίνου, το Trump συναντήθηκε με τους ηγέτες της Καραϊβικής.
Ωστόσο, η εντατική δέσμευση της Ουάσιγκτον με την περιοχή εξακολουθεί να είναι ανεπαρκής για την αντιμετώπιση των κινεζικών προκλήσεων.
Όπως δήλωσε ο Trish Regan στο Fox Business, ο πρόεδρος της Fox Business δήλωσε στις 5 Απριλίου ότι "από τότε που η Κρίση των Πυραύλων της Κούβας το 1962 είχαμε έναν τέτοιο εχθρό στο δικό μας ημισφαίριο".
Μέχρι τώρα, η Αμερική έχει εγκαταλείψει ως επί το πλείστον μόνο την Καραϊβική.
Όπως συχνά λέγεται, η Καραϊβική είναι "πολύ δημοκρατική και όχι αρκετά φτωχή" για να προσελκύσει την προσοχή των ΗΠΑ.
Είναι, ωστόσο, σωστά αποκαλούμενο "τρίτο σύνορο" της Αμερικής και "μαλακό υπογάστριο".

Η Κίνα αυξάνεται στην Καραϊβική

Για παράδειγμα, πέντε χώρες - το Τρινιντάντ και Τομπάγκο, η Γρενάδα, η Δομινίκα, η Αντίγκουα, τα Μπαρμπέιντος και η Δομινικανή Δημοκρατία - προσχώρησαν στην φιλόδοξη πρωτοβουλία Belt and Road του Πεκίνου, ένα σχέδιο υποδομής που αποσκοπεί στη σύνδεση παγκόσμιων εμπορικών δρόμων με την Κίνα.
Καθώς το Πεκίνο προωθεί την πρωτοβουλία στην περιοχή, υπάρχουν ανησυχίες ότι περισσότερες χώρες θα "παγιδευτούν", όπως η Σρι Λάνκα.
Ο διαχειριστής της USAID, Mark Greenis, έχει το δικαίωμα να χαρακτηρίζει τα δάνεια του Πεκίνου ως δανειολήπτες της Καραϊβικής ως «αρπακτική χρηματοδότηση».
Ωστόσο, οι αμερικανικές προειδοποιήσεις δεν σημαίνουν πολλά εάν οι Η.Π.Α. δεν προσφέρουν εναλλακτικές λύσεις, όπως είπε η Roland Call Margaret Myers του διαμερικανικού διαλόγου.

www.bankingews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης