Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Βγαίνουν από τα συρτάρια επενδυτικά σχέδια 600 εκατ. ξεμπλοκάρουν μετά από δεκαετίες

tags :
Βγαίνουν από τα συρτάρια επενδυτικά σχέδια 600 εκατ. ξεμπλοκάρουν μετά από δεκαετίες
Η αναζοπύρωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για την αγορά ακινήτων, αποτελεί την ιδανική ευκαιρία για την αναζήτηση αγοράστή για τα project που δρομολογούνται. 
Από τα συρτάρια βγαίνουν τα σχέδια αξιοποίησης μεγάλων ακινήτων, τα οποία είχαν μείνει στα συρτάρια λόγω έλειψης επενδυτικού ενδιαφέροντος, κεφαλαίων αλλά και άλλων γραφειοκρατικών εμποδίων.
Η αναζοπύρωση άλλωστε του επενδυτικού ενδιαφέροντος για την αγορά ακινήτων, αποτελεί την ιδανική ευκαιρία για την αναζήτηση αγοράστή για τα project που δρομολογούνται.
Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Κεραμεία Αλλατίνη όπου αναβιώνει το σχέδιο αξιοποίησης του παλαιού Κεραμουργείου (συνολικής έκτασης 83 στρ.) που βρίσκεται στον συνοικισμό Χαριλάου του Δήμου Θεσσαλονίκης και είναι το μοναδικό ενιαίο ιδιωτικό ακίνητο τόσο μεγάλης έκτασης στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Η ιστορία του εν λόγω ακινήτου είναι μεγάλη, καθώς τη δεκαετία του 1990 για παράδειγμα είχε ακουσγτεί ότι θα χτιζόταν εκεί το υπό ίδρυση τότε καζίνο της Θεσσαλονίκης.
Το εν λόγω ακίνητο θεωρείται φιλέτο λόγω της γειτνιάσεως αυτού με την οδική αρτηρία της Νέας Εγνατίας που οδηγεί στη Χαλκιδική και διασταυρώνεται με την περιφερειακή οδό του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, της δυνατότητας απευθείας πρόσβασης των κατοίκων της Νοτιοανατολικής Θεσσαλονίκης και κυρίως λόγω της γειτνίασης του οικοπέδου με τον οριστικά χωροθετηθέντα πρώτο επιβατικό σταθμό πόλης του μετρό Θεσσαλονίκης και της προβλεπόμενης δημιουργίας 1.500 θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων
Σύμφωνα με την διοίκηση της εταιρείας ήδη υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για αξιοποίηση του οικοπέδου με στόχο την δημιουργία μεγάλου εμπορικού και ψυχαγωγικού κέντρου σε ένα υπέρ-τοπικού χαρακτήρα επιχειρηματικό χώρο.
Ένα ακόμη project που βγαίνει από τα συρτάρια είναι το Πάρκο Αιγαίου στο ακίνητο της πρώην βιομηχανίας ΧΡΩΠΕΙ, στο Νέο Φάληρο από την Ακροπόλ Χαραγκιώνης σε συνεργασία με τη βρετανο-πορτογαλική πολυεθνική Sonae Sierra.
Το εν λόγω ακίνητο είναι 45.000 τ.μ. εντός σχεδίου πόλεως, με συντελεστή δόμησης 3.
Το εμπορικό - ψυχαγωγικό κέντρο που σχεδιάζεται θα έχει μισθώσιμη επιφάνεια της τάξεως των 50.000 με 55.000 τ.μ. ενώ ένα σημαντικό μέρος του οικοπέδου θα μετατραπεί σε πάρκο πρασίνου.
Οι δύο εταιρείες σχεδιάζουν να απευθυνθούν στον οργανισμό Enterprise Greece για την υλοποίηση του έργου, αρχικού προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, προκειμένου να ενταχθεό σε διαδικασία fast track.
Προς αξιοποίηση τέλος βαδίζει και η μακροβιότερη επένδυση στην ελληνική αγορά, αυτή της βρετανικής εταιρεία Minoan Group Plc σε έκταση 25.000 στρεμμάτων στον Όρμο Φανερωμένης στη Σητεία της Κρήτης, καθώς ήηδη υπάρχουν προχωρημένες συζητήσεις με επενδυτές.
Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για επένδυση 268 εκατ. ευρώ έχει ενταχθεί στις διαδικασίες του νόμου περί fast track.
Η εν λόγω έκταση μισθώθηκε από τη Μinoan (τότε Loyalward) από την ιδιοκτήτρια Μονή Τοπλού, στα μέσα της δεκαετίας του ’90 και εξαιτίας των πολυετών καθυστερήσεων, η εν λόγω σύμβαση αναθεωρήθηκε.
Η κάλυψη του οικοπέδου δεν θα ξεπεράσει το 0,5% της έκτασης, ήτοι 108.000 τ.μ., στα οποία θα αναπτυχθούν ξενοδοχεία και τουριστικές κατοικίες.
Συνολικά προβλέπεται η ανάπτυξη υποδομών φιλοξενίας συνολικής δυναμικότητας 1.936 κλινών και ενός γηπέδου γκολφ 18 οπών.

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης