Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Ιταλία και Γερμανία θα συμπαρασύρουν τις ευρωαγορές - Ρίσκο λόγω Brexit και ευρωεκλογών

Capital Economics: Ιταλία και Γερμανία θα συμπαρασύρουν τις ευρωαγορές - Ρίσκο λόγω Brexit και ευρωεκλογών
Οι αναλυτές της Capital Economics εκτιμούν ότι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την οικονομία της Ευρωζώνης απορρέουν από την αβεβαιότητα σχετικά με το Brexit και τις ευρωεκλογές
Η υποαπόδοση των μετοχών σε Ιταλία και Γερμανία το 2019 θα συμπαρασύρει στην πτώση και τις υπόλοιπες μετοχές της Ευρωζώνης, προειδοποιεί η Capital Economics σε ανάλυσή της με ημερομηνία 12 Απριλίου 2019.
Οι αναλυτές της Capital Economics εκτιμούν ότι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την οικονομία της Ευρωζώνης απορρέουν από την αβεβαιότητα σχετικά με το Brexit και τις ευρωεκλογές της 26ης Μαϊου 2019.
Η υποαπόδοση των γερμανικών μετοχών το 2018 αποδόθηκε σε μια σειρά από παράγοντες, μεταξύ των οποίων οι αυξανόμενες εμπορικές εντάσεις, η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα και οι πιέσεις στον κλάδο των κατασκευαστών αυτοκινήτου, σημειώνουν οι αναλυτές.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η ανησυχία για τα παραπάνω έχει υποχωρήσει, ο δείκτης MSCI της Γερμανίας εξακολουθεί να δέχεται πιέσεις.
Σύμφωνα με την Capital Economics, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στο γερμανικό χρηματιστήριο συμμετέχουν πολυεθνικές εταιρείες, οι οποίες επηρεάζονται από την ανησυχία για την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Την ίδια ώρα, η ζήτηση για τα γερμανικά προϊόντα έχει καταγράψει ραγδαία πτώση, καθώς η παγκόσμια οικονομία χάνει το momentum.
Αυτό είναι ένα στοιχείο που εξηγεί και τη μεγαλύτερη πτώση των νέων παραγγελιών για εξαγωγές στη Γερμανία, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη.



Ανησυχία για τη βιωσιμότητα του ιταλικού χρέους

Η χώρα η οποία αναμένεται να καταγράφει χειρότερη απόδοση από τη Γερμανία, είναι η Ιταλία.
Η ιταλική οικονομία θα παραμείνει σε ύφεση το 2019, το έλλειμμα αναμένεται να διευρυνθεί και ως εκ τούτου θα αυξηθεί η ανησυχία για τη βιωσιμότητα του ιταλικού χρέους, προειδοποιεί η Capital Economics.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ιταλία, αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά και τις ισπανικές μετοχές.



Αυξημένο ρίσκο λόγω Brexit και Ευρωεκλογών

Οι αναλυτές εντοπίζουν δύο πηγές ανησυχίας, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν τις μετοχές σε ακόμη μεγαλύτερη πτώση.
Πρόκειται για το Brexit και τις ευρωεκλογές της 26ης Μαϊου 2019.
Όσον αφορά την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το "no-deal" δεν φαίνεται πλέον τόσο πιθανό, αν συνέβαινε, οι ιρλανδικές μετοχές πιθανότατα θα υποχωρούσαν ραγδαία.
Αυτό οφείλεται στην εξάρτηση της Ιρλανδίας από το Ηνωμένο Βασίλειο και στο γεγονός ότι οι μετοχές στην Ιρλανδία είναι απίθανο να ενισχυθούν από ένα ασθενέστερο νόμισμα, σε αντίθεση με τις μετοχές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πράγματι, ο δείκτης MSCI Ireland  υποχώρησε ραγδαία μετά το δημοψήφισμα για το Brexit και χρειάστηκαν πάνω από πέντε μήνες για την ανάκαμψή του.
Η δεύτερη πηγή ανησυχίας είναι οι ευρωπαϊκές εκλογές τον Μάιο.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα λαϊκίστικα κόμματα είναι πιθανό να ενισχυθούν.
Μια ισχυρή επίδοση θα μπορούσε να ενισχύσει το αντιευρωπαϊκό αίσθημα,  με αρνητικές επιπτώσεις για τις μετοχές στην ευρωζώνη και ιδιαίτερα στην Ιταλία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης