Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιράν: Τι σημαίνει για την οικονομία η απόφαση Trump να χαρακτηρίσει τρομοκράτες τους Φρουρούς της Επανάστασης

Ιράν: Τι σημαίνει για την οικονομία η απόφαση Trump να χαρακτηρίσει τρομοκράτες τους Φρουρούς της Επανάστασης
Οι δυτικές εταιρείες έχουν περιορίσει σημαντικά τη δραστηριότητά τους στον Ιράν μετά την επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων
Μικρή θα είναι η επίδραση στην οικονομία του Ιράν από την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump να εντάξει τους Φρουρούς της Επανάστασης στη λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις.
Όπως εξηγεί στο CNBC ο Sanam Vakil, καθηγητής στο Johns Hopkins, η επίδραση αυτής της απόφασης στην οικονομία θα είναι περιορισμένη.
Και αυτό γιατί ήδη οι δυτικές εταιρείες έχουν περιορίσει σημαντικά τη δραστηριότητά τους στον Ιράν μετά την επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων.
Η οικονομία του Ιράν συρρικνώθηκε με ρυθμό 1,5% το 2018, ενώ για το 2019 αναμένεται επιδείνωση στο -3,6% το 2019, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, από ανάπτυξη 3,8% το 2017, πριν την επιβολή των κυρώσεων.
Η απόφαση Trump να χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση τους Φρουρούς της Επανάστασης δεν έχει προηγούμενο, καθώς είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση το στρατό ενός άλλου κράτους.
Βάσει των όσων έχουν γίνει γνωστά η κίνηση αυτή των ΗΠΑ θα ισχύσει από τις 15 Απριλίου.
Όπως ήταν αναμενόμενο, υπήρξε άμεση αντίδραση από το Ιράν, του οποίου το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας κατά συνεδρίαση του ανταπέδωσε χαρακτηρίζοντας και αυτό τον αμερικανικό στρατό ως «τρομοκρατική οργάνωση».
«Οι στρατιωτικές βάσεις των  ΗΠΑ και οι στρατιωτικές τους δυνάμεις στην περιοχή θα θεωρούνται βάσεις και δυνάμεις τρομοκρατών και θα αντιμετωπίζονται με ανάλογο τρόπο» υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Abbas Araqchi.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης