Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στο στόχαστρο των θεσμών το Μεσοπρόθεσμο και ο «δημοσιονομικός χώρος»

tags :
Στο στόχαστρο των θεσμών το Μεσοπρόθεσμο και ο «δημοσιονομικός χώρος»
Το Μεσοπρόθεσμο θα είναι το νούμερο ένα στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων κατά την άφιξη των θεσμών στην Αθήνα
Οι θεσμοί μπορεί να ανέβαλαν την προγραμματισμένη επίσκεψη τους, τον Απρίλιο παρόλα αυτά σε λιγότερο από ένα μήνα, στις 6 Μάιου θα βρίσκονται στην Αθήνα για την τρίτη αξιολόγηση στα πλαίσια της Ενισχυμένης Εποπτείας.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εννοείται πως το βασικό θέμα συζήτησης θα είναι το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2020-2023 και συγκεκριμένα η αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου που θα προβλέπει το μεσοπρόθεσμο.
Σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο του 2019-2022, υπάρχει η εκτίμηση πως η ελληνική οικονομία θα πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα 3,96% του ΑΕΠ για το 2019, στο 4,15% το 2020 και στο 4,53% το 2021.
Ενώ το 2022 θα επιτευχθεί πλεόνασμα της τάξεως του 5,19% του ΑΕΠ.
Ο αντίστοιχος δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται, δηλαδή η διαφορά από το υπερβάλλον πρωτογενές πλεόνασμα του πλεονάσματος στόχου έχει εκτιμηθεί στα 700 εκατ. για το 2019, στα 1,28 δισεκ. το 2020,στα 2,112 δισεκ. το 2021 και στα 3,582 δισεκ. το 2022.
Το σύνολο του δημοσιονικού χώρου που εξασφαλίζεται βάσει του προηγούμενου μεσοπρόθεσμου ανέρχεται στα 7,694 δισεκ.
Τώρα στο καινούριο Μεσοπρόθεσμο έρχεται να προστεθεί και ο δημοσιονομικός χώρος που θα προκύψει και το έτος 2023 , αφού το έτος αυτό η χώρα οφείλει να πετύχει χαμηλότερο πλεόνασμα της τάξεως του 2,2% του ΑΕΠ.
 

Η χρήση του Δημοσιονομικού χώρου είναι αυτή που θα αποτελέσει και το κεντρικό σημείο συζήτησης

Η κυβέρνηση μπορεί να σχεδιάζει να αξιοποιήσει το δημοσιονομικό χώρο αυτό σε φοροελαφρύνσεις όπως για παράδειγμα η ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου και σε  κοινωνικές δαπάνες αλλά κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να βρίσκει σύμφωνους τους θεσμούς.
Βασικό αίτημα των θεσμών είναι στο νέο Μεσοπρόθεσμο, η Ελλάδα να συνεχίσει στην ίδια δημοσιονομική τροχιά, χωρίς η ελληνική οικονομία να επιφυλάσσει στο μέλλον άσχημες εκπλήξεις.
Ειδικά για τις ενδεχόμενες δικαστικές αποφάσεις που προβλέπουν καταβολή των αναδρομικών, οι θεσμοί και στην δεύτερη αξιολόγηση τόνισαν την ανησυχία τους για το μεσοπρόθεσμο κίνδυνο που ελλοχεύεται.
Ενώ και το ΔΝΤ πιστεύει πως η δημοσιονομική βόμβα των αναδρομικών θα μπορούσε να κοστίσει στον ελληνικό προϋπολογισμό περί τα 9,5 δισεκ.
Όπως είναι λογικό αυτό που θα ζητήσουν οι θεσμοί είναι ο δημοσιονομικός χώρος των επομένων ετών να δημιουργήσει ένα μαξιλάρι  ασφάλειας για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής βόμβας των αναδρομικών που θα μπορούσε να εκτροχιάσει τον ελληνικό προϋπολογισμό.
Η επενδυτική εικόνα της χώρας είναι ακόμη εύθραυστη και σε καμία περίπτωση κάνεις δεν θα ήθελε να αλλάξει την θετική εικόνα που έχει δημιουργηθεί στην επενδυτική κοινότητα, με τα ελληνικά ομόλογα να συνεχίζουν να βρίσκονται σε συνεχή ιστορικά χαμηλά.

Αθανασία Ακρίβου
akribouathanasia@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης