Τελευταία Νέα
Οικονομία

Thomsen (ΔΝΤ): Ευπρόσδεκτη εξέλιξη η πρόωρη αποπληρωμή από την Ελλάδα - Αναγκαία η μείωση των NPLs για τις ελληνικές τράπεζες

tags :
Thomsen (ΔΝΤ): Ευπρόσδεκτη εξέλιξη η πρόωρη αποπληρωμή από την Ελλάδα - Αναγκαία η μείωση των NPLs για τις ελληνικές τράπεζες
Το ΔΝΤ δεν έχει αρκετά στοιχεία για τις ελληνικές τράπεζες ώστε να γνωρίζει τις κεφαλαιακές τους ανάγκες, υποστήριξε ο κ. Thomsen.
Ως ιδιαίτερα θετικό χαρακτήρισε το ενδεχόμενο της πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ από την Ελλάδα, ο  Paul Thomsen, επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη, τονίζοντας ότι «σαφέστατα αυτό αποτελεί μία πολύ καλή είδηση και φυσικά είναι καλοδεχούμενη».
Σύμφωνα με τον κ. Thomsen η Ελλάδα έχει πραγματικά εντυπωσιάσει με όσα πέτυχε αναφορικά με τη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα δεν πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.
«Οι μεταρρυθμίσεις τόσο στο συνταξιοδοτικό σύστημα όσο και στο φορολογικό είναι απαραίτητες, όχι μόνο για να επιτύχει η Ελλάδα τους στόχου που έχουν τεθεί για τα δημοσιονομικά μεγέθη, στόχους που θεωρο9ύμε ιδιαίτερα φιλόδοξους.
Ο βασικός στόχος είναι να υπάρξει αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, να απελευθερωθούν πόροι, να υπάρξει εκσυγχρονισμός της οικονομίας.
Θεωρούμε ότι η Ελλάδα έχει κάνει εντυπωσιακή δουλειά αναφορικά με τη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να συνεχιστούν».

Οι ελληνικές τράπεζες και τα NPLs

Όπως ήταν φυσικό ο κ. Thomsen ερωτήθηκε για το θέμα των ελληνικών τραπεζών και τις απόψεις που έχει εκφράσει στο παρελθόν το Ταμείο, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει άμεση ανάγκη για ανακεφαλαιοποίηση.
Στην ουσία το στέλεχος του ΔΝΤ δεν «πήρε πίσω» αυτές τις απόψεις, αλλά «έκρυψε» αυτό που πραγματικά πιστεύει το Ταμείο καθώς όπως υποστήριξε δεν έχει τις κατάλληλες πληροφορίες ώστε να μιλήσει για την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών.
Ο κ. Thomsen υποστήριξε ότι από τη στιγμή που το Ταμείο δεν έχει πρόγραμμα με την Ελλάδα και ο ρόλος του στη μεταμνημονιακή εποπτεία είναι απλά συμβουλευτικός, αυτό σημαίνει ότι δεν συμμετέχει –όπως οι άλλοι θεσμοί- στις συζητήσεις που γίνονται ούτε διαθέτει επικαιροποιημένα στοιχεία.
Αυτό, πάντως, που συνεχίζει να ανησυχεί το ΔΝΤ είναι το υψηλό επίπεδο των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (NPLs) που υπάρχουν στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη για μείωσή τους, παρά το γεγονός ότι και σε αυτό τον τομέα έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος.
«Δεν έχουμε γνώση για κάποια ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα, και αυτό ισχύει και για το τραπεζικό σύστημα, από τη στιγμή που δεν έχουμε πρόγραμμα με τη χώρα.
Ως εκ τούτου δεν μπορώ να μιλήσω για την ανάγκη ή όχι αύξησης των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών.
Αυτό που γνωρίζω είναι ότι υπάρχει πολύ υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων, το οποίο σαφώς πρέπει να μειωθεί ούτως ώστε ο τραπεζικός τομέας να μπορέσει να επιτελέσει τον πραγματικό του ρόλο που είναι η χρηματοδότηση της οικονομίας».

Η χαλάρωση στην Ευρωζώνη

Αναφερόμενος στο σύνολο της Ευρωζώνης ο κ. Thomsen χαρακτήρισε ως μη αναμενόμενο το επίπεδο χαλάρωσης της ανάπτυξης, ενώ προσέθεσε την ανάγκη όχι μόνο μείωσης των ελλειμμάτων αλλά και χρήσης –σε όσες χώρες υπάρχει- του δημοσιονομικού χώρου ώστε να στηριχθεί η οικονομική δραστηριότητα.
Τόνισε χαρακτηριστικά ότι «Οι χώρες οι οποίες έχουν δημοσιονομικά προβλήματα θα πρέπει να εφαρμόσουν τις κατάλληλες πολιτικές ώστε να μειώσουν χρέος και έλλειμμα, αλλά με τέτοιο τρόπο ώστε να μην πλήξουν την ανάπτυξη.
Αρκετές από τις χώρες αυτές δεν έχουν εφαρμόσει ορθές πολιτικές ή καθυστερούν στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων οι οποίες μπορούν να τις βοηθήσουν να εξισορροπήσουν τα δημοσιονομικά τους μεγέθη.
Φυσικά υπάρχουν και οι χώρες οι οποίες διαθέτουν δημοσιονομικό χώρο, με υψηλά πλεονάσματα, τον οποίο οφείλουν να χρησιμοποιήσουν προκειμένου να στηρίξουν την ανάπτυξη.
Κλασσικό παράδειγμα χώρας με υψηλό δημοσιονομικό χώρο είναι η Γερμανία, ενώ σαφώς χώρες που έχουν προβλήματα με το χρέος τους είναι οι Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία».
Οι εμπορικές εντάσεις και η αβεβαιότητα αναφορικά με το Brexit είναι μεταξύ των μεγαλύτερων κινδύνων για την ευρωζώνη, σημείωσε ο κ. Thomsen.
Επεσήμανε ότι η χαλάρωση στην ανάπτυξη είναι πιο εμφανής σε Γερμανία και Ιταλία, με την τελευταία να καταγράφει σχεδόν μηδενική αύξηση του ΑΕΠ.
Συνολικά για την ευρωζώνη αναμένεται ανάπτυξη μόνο 1,3% του ΑΕΠ το 2019 και 1,5% του ΑΕΠ το 2020.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης