Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Οι ιρλανδικές τράπεζες θα πετύχουν τον στόχο για NPΕs στο 5%, το 2019

Fitch: Οι ιρλανδικές τράπεζες θα πετύχουν τον στόχο για NPΕs στο 5%, το 2019
Οι ιρλανδικές τράπεζες θα πετύχουν τον στόχο για NPΕs στο 5%, εκτιμά η Fitch
Οι τράπεζες της Ιρλανδίας θα καταφέρουν να επιτύχουν τον στόχο για μείωση των αποθεμάτων μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs) στο μόλις 5% (επί του συνόλου των ακαθάριστων δανείων) εντός του 2019, εκτιμά σε ανάλυσή της η Fitch Ratings -ο στόχος ευθυγραμμίζεται με τις προσδοκίες της ΕΚΤ.
Όπως σημειώνει ο αμερικανικός οίκος, η συνεχόμενη μείωση των NPEs, η βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού και η μείωση του φόρτου κεφαλαίου, είναι σημαντική για τις αξιολογήσεις των ιρλανδικών τραπεζών και θα μπορούσε εν τέλει να οδηγήσει σε αναβαθμίσεις πιστοληπτικής ικανότητας.
Οι πωλήσεις NPEs σε συνδυασμό με τη σημαντική αναδιάρθρωση στεγαστικών δανείων, συνέβαλαν στη μείωση των NPEs από το 2013.
«Οι πωλήσεις συνεχίζονται με ταχύ ρυθμό, αντικατοπτρίζοντας ότι η ζήτηση των επενδυτών παραμένει ισχυρή.
Οι πωλήσεις διεξάγονται με όρους κεφαλαιακής επιβάρυνσης για τις τράπεζες, με περιορισμένες πρόσθετες προβλέψεις κατά την πώληση και με μειωμένα σταθμισμένα περιουσιακά στοιχεία που οδηγούν σε καθαρό θετικό αντίκτυπο κεφαλαίου.

Image

Τον περασμένο μήνα, η Fitch ανέφερε πως το momentum των ιρλανδικών τραπεζών θα επιβραδυνθεί σε περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών.
Επισημαίνεται πως οι AIB Group, Bank of Ireland και Ulster Bank Ireland αξιολογούνται με «ΒΒΒ» (θετικό outlook), «ΒΒΒ» (σταθερό outlook) και «Α-» (υπό επιτήρηση για υποβάθμιση).
Όπως σημείωνε ο αμερικανικός οίκος, σε περίπτωση ενός άτακτου Brexit θα επιβραδυνθεί η παροχή δανεισμού από τις ιρλανδικές τράπεζες, δεν θα πραγματοποιηθούν πιθανότητα οι στόχοι για τα έσοδα, ενώ θα εμποδιστούν τα σχέδιά τους για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
«Αυτό θα μπορούσε να επιβραδύνει την πιστωτική ποιότητα του τραπεζικού κλάδου, αλλά υποβαθμίσεις θα ήταν απίθανες, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, καθώς υπάρχει κάποια ανοχή στα σημερινά επίπεδα αξιολόγησης για ένα οικονομικό περιβάλλον λιγότερο ευνοϊκό.
Οι ιρλανδικές τράπεζες είναι αρκετά καλά τοποθετημένες ώστε να απορροφήσουν τον αντίκτυπο της ασθενέστερης εγχώριας ανάπτυξης, σε περίπτωση μη συμφωνίας για το Brexit, δεδομένων των γενικά βελτιωμένων θεμελιωδών τους μεγεθών.
Οι αξιολογήσεις των μεγάλων ιρλανδικών τραπεζών επωφελήθηκαν από την ταχεία βελτίωση των βασικών μεγεθών τα τελευταία χρόνια: μείωση των αποθεμάτων NPLs, επιστροφή στην κανονική χρηματοδότηση, επαρκή κερδοφορία.
Πιστεύουμε ότι μια μη-συμφωνία για το Brexit θα οδηγήσει σε ουσιαστικά ασθενέστερη ανάπτυξη της Ιρλανδίας το 2019 και το 2020.
Αναμένουμε, επίσης, η ανεργία, αντί να μειωθεί, να παραμείνει σταθερή σε γενικές γραμμές», σημειώνεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης