Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κουβέλης: Η Ελλάδα, παραδοσιακή και αναμφισβήτητη ναυτιλιακή δύναμη, προσαρμόζεται στις νέες προοπτικές

Κουβέλης: Η Ελλάδα, παραδοσιακή και αναμφισβήτητη ναυτιλιακή δύναμη, προσαρμόζεται στις νέες προοπτικές
"H Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι σαφώς αναβαθμισμένη", τόνισε ο Φ. Κουβέλης
«Το Υπουργείο Ναυτιλίας προσβλέπει στην περαιτέρω ανάπτυξη ουσιαστικών σχέσεων τριμερούς συνεργασίας στον τομέα των θαλασσίων μεταφορών με την Κύπρο και την Αίγυπτο, με στόχο τη διασφάλιση ενός δυναμικού, φιλικού και κοινωνικά ανταποδοτικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος για όλο το εύρος των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων», τόνισε ο Φ. Κουβέλης μιλώντας στο Συνέδριο «Μεσόγειος η δική μας θάλασσα, η δική μας πατρίδα».
Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στο συνέδριο με θέμα  «Οπτικοακουστικά μέσα, Τουρισμός, Ναυτιλία» που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, υπογράμμισε ότι η Ανατολική Μεσόγειος είχε ανέκαθεν μια ξεχωριστή σημασία στο χώρο των θαλάσσιων μεταφορών ως σταυροδρόμι ανάμεσα σε Ασία Αφρική και Ευρώπη, αλλά και ότι η θέση της Ελλάδας είναι σαφώς αναβαθμισμένη.
«Η Ελλάδα, παραδοσιακή και αναμφισβήτητη ναυτιλιακή δύναμη, προσαρμόζεται στις νέες προοπτικές.
Εκσυγχρονίζει το θεσμικό της πλαίσιο, μειώνει τη γραφειοκρατία και αντιμετωπίζει γενικώς τις προκλήσεις.
Για παράδειγμα με τη νέα νομοθεσία για το Ballast Water Management επιχειρεί να προστατεύσει κάποιες από τις επιπτώσεις που έχει η διεύρυνση του Σουέζ στον θαλάσσιο πλούτο», είπε ο υπουργός.
Ανέφερε ότι «η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι σαφώς αναβαθμισμένη, λόγω της ιδιαίτερης θέσης που έχουν τα λιμάνια μας στη διακίνηση πάσης φύσεως αγαθών.
Λειτουργεί η ναυτιλιακή θυρίδα, ενώ το ελληνικό ναυτιλιακό πλέγμα είναι έτοιμο για παροχή πάσης φύσεως υπηρεσιών, που έχουν να κάνουν από τη ναυπηγοεπισκευή ως τα Logistics.
Καταβάλλεται εργώδης προσπάθεια για την αναζωογόνηση των μεγάλων ελληνικών ναυπηγείων, σε Ελευσίνα, Σκαραμαγκά και Νεώριο.
Και είναι γνωστή η ποιότητα των ελληνικών ναυτιλιακών εξαρτημάτων και υλικού ναυτιλιακού εξοπλισμού.
Κομβικό σημείο στη διακίνηση αγαθών και υπηρεσιών αποτελεί ο νέος νόμος για την αξιοποίηση των δέκα περιφερειακών λιμανιών της χώρας Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Βόλου, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Ραφήνας, Ελευσίνας, Λαυρίου, Κέρκυρας και Πάτρας.
Το μοντέλο που εφαρμόζουμε για τα δέκα περιφερειακά λιμάνια είναι τα μοντέλο ανάπτυξης που ισχύει για το 86% των ευρωπαϊκών λιμανιών. Στο εξής θα παραχωρούνται συγκεκριμένες λιμενικές δραστηριότητες ή και εγκαταστάσεις, σε εξειδικευμένους ενδιαφερόμενους επενδυτές, με διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό».
Υπογράμμισε ότι κεντρικά σημεία στην νέα αυτή λιμενική πολιτική είναι η προστιθέμενη αξία στην ανάπτυξη των παραλιμένιων περιοχών, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με απόλυτο σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα, αλλά και στην προστασία του θαλάσσιου και του ευρύτερου περιβάλλοντος.
Σε αυτή τη βάση, τόνισε ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής εργάζεται συστηματικά και προωθεί δράσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη των λιμανιών της Πάτρας, της Ηγουμενίτσας και της Πρέβεζας, γιατί αποτελούν πύλες προς τη Δυτική Ευρώπη.
Μεταξύ άλλων, ο  κ. Κουβέλης υπογράμμισε πως η επένδυση στην ποιοτική ναυτιλία και σε νέους τύπους πλοίων αποτελεί την καλύτερη δυνατή επιλογή, προσθέτοντας πως «την επιλογή αυτή ακολουθεί σταθερά η ναυτιλία των Ελλήνων, η οποία κατόρθωσε να διατηρήσει τη πρωτοκαθεδρία της παγκοσμίως καθιστώντας παράλληλα τη χώρα μας ως ένα από τα σημαντικότερα κέντρα πλοιοδιαχείρισης παγκοσμίως, με προφανή οφέλη για την εθνική οικονομία, την απασχόληση αλλά και τη στήριξη του ευρύτερου ναυτιλιακού πλέγματος».
Σημειώνεται ότι στο συνέδριο τονίστηκε η σημασία της στενής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο, ενώ στόχος του ήταν μεταξύ άλλων η περεταίρω ενδυνάμωση των σχέσεων των τριών χωρών, η δικτύωση επαγγελματιών από τους χώρους των Οπτικοακουστικών, του Τουρισμού και της Ναυτιλίας.

Τι ανέφεραν  Παππάς - Κουντουρά- Κρέτσος

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης,  Ν. Παππάς απηύθυνε θερμές ευχαριστίες εκ μέρους της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα για να τονίσει ότι Αίγυπτος, Κύπρος και Ελλάδα συνθέτουν έναν κοινό ιστορικό και γεωγραφικό χώρο με εμπορικούς και πολιτισμικούς δεσμούς πολλών αιώνων.
Όπως είπε ο κ. Παππάς, «οι χώρες μας συνεργάζονται και αναβαθμίζουν τις υποδομές τους τόσο ως κόμβοι καινοτομίας, όσο και ως κόμβοι ενέργειας και μεταφορών», ενώ για το μέλλον ανέφερε ότι σχεδιάζονται προγράμματα κατάρτισης μέσω κοινοπραξιών από τη βιομηχανία, τον ακαδημαϊκό χώρο, αλλά και κυβερνητικούς φορείς, ενώ ενθαρρύνονται συνέργειες μεταξύ μεμονωμένων τομέων σε συγκεκριμένους κλάδους τεχνολογιών, πληροφορικής και επικοινωνιών με τη δημιουργία δικτύων.
«Η ανάπτυξη τριμερών σχέσεων είναι μια στρατηγική επιλογή για την ανάδειξη του ρόλου των χωρών ως ισχυρών πόλων έλξης των παγκόσμιων τουριστικών ροών σε ειδικές μορφές τουρισμού όπως ο πολιτιστικός, ο καταδυτικός, ο προσκυνηματικός, ο ιατρικός, ο οικοτουρισμός, ο τουρισμός κρουαζιέρας» πρόσθεσε και ανέφερε ότι «το 40% της παγκόσμιας ενέργειας διακινείται από τις δικές μας θάλασσες».
Από την πλευρά της, η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, έκανε αναφορά στα παγκόσμια βραβεία που έχει αποσπάσει η Ελλάδα για τις επιδόσεις της στον κλάδο του τουρισμού και σημείωσε πως «αυτή είναι η μόνη κυβέρνηση που αναγνώρισε την άξια του τουρισμού».
Η κ. Κουντουρά υπογράμμισε πως  «με όραμα και πολιτική βούληση φέραμε θεματικά αποτελέσματα» και πρόσθεσε ότι «η στρατηγική μας βασίστηκε σε συνεργασίες τόσο με τον ιδιωτικό τομέα όσο και με τα συναρμόδια υπουργεία αλλά και στις σχέσεις με χώρες που μας συνδέει μεγάλη φιλία».
Το αποτέλεσμα μας δικαίωσε.
Διευρύνθηκε η θερινή περίοδος και ενισχύθηκε η χειμερινή.
Παράλληλα δημιουργήσαμε θεματικά προϊόντα, ανοίξαμε νέες αγορές», τόνισε η κ. Κουντουρά.
Σε.ό,τι αφορά τα οπτικοακουστικά μέσα, ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρης Κρέτσος ανέφερε ότι ο τομέας αναπτύσσεται συνεχώς και γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστικός και συμπλήρωσε «κλάδος αυτός δεν είναι μόνο λεφτά.
Βοηθάει στη διάσωση της γλώσσας, την ανάδειξη του πολιτισμού, είναι σφυρηλάτηση των σχέσεων ανάμεσα στους λαούς.
Δίνουμε βήμα σε νέους δημιουργούς για να μπορέσει να ταξιδέψει καλύτερα και πιο ηχηρά το μήνυμα της αλληλεγγύης και της ειρήνης».
Επιπλέον, ο κ. Κρέτσος έκανε αναφορά στα πλεονεκτήματα που προσφέρει η χώρα μας ως επένδυση στη βιομηχανία του κινηματογράφου, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «πέρα από τα χρηματοοικονομικά κίνητρα, η Ελλάδα προσφέρει και κάποια αντικειμενικά πλεονεκτήματα όπως είναι η ποικιλομορφία του περιβάλλοντος, η πληθώρα των ιστορικών μνημείων διαφορετικών πολιτισμών, η μικρή απόσταση από το βουνό στη θάλασσα, η υψηλή κατάρτιση του έμψυχου δυναμικού που μπορεί να στηρίξει τέτοιες παραγωγές».
Ο υφυπουργός Τουρισμού της Κύπρου , Σάββας Περδίος, αναφέρθηκε σε στατιστικά στοιχεία που αναδεικνύουν τη σημασία του τουρισμού.
Η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου  τόνισε ότι η Μεσόγειος αποτελεί συνδετικό κρίκο τριών ηπείρων καθώς και τη σημαντικότερη περιφερειακή θάλασσα του πλανήτη, ενώ στους προαιώνιους κοινούς δεσμούς των τριών χωρών αναφέρθηκε η βουλευτής,  Χαρά Καφαντάρη μεταφέροντας τον χαιρετισμό του προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση.
Τέλος,  το θερμό χειροκρότημα επίσημων και συνέδρων προκάλεσε ο χαιρετισμός του πάπα και πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρου Β΄, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι «η Μεσόγειος δεν είναι νεκροταφείο ψυχών αλλά θάλασσα ειρήνης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης