Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σύνοδος ΔΝΤ – Παγκόσμιας Τράπεζας: Έτοιμοι να ενεργήσουμε άμεσα για την ενίσχυση της ανάπτυξης – Οι κίνδυνοι παραμένουν

Σύνοδος ΔΝΤ – Παγκόσμιας Τράπεζας: Έτοιμοι να ενεργήσουμε άμεσα για την ενίσχυση της ανάπτυξης – Οι κίνδυνοι παραμένουν
Κίνδυνοι για την παγκόσμια ανάτπυξη συνιστούν οι εμπορικές εντάσεις, η πολιτική αβεβαιότητα και οι γεωπολιτικοί κινδύνοι
Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες δηλώνουν έτοιμοι να «ενεργήσουν άμεσα» για να προωθήσουν την ανάπτυξη σε μια παγκόσμια οικονομία που αντιμετωπίζει κινδύνους επιβράδυνσης, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών εντάσεων, σύμφωνα με το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος της ετήσιας συνόδου ΔΝΤ – Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον (12-14 Απριλίου 2019).
Παρόλο που η ανάπτυξη αναμένεται να σταθεροποιηθεί το 2020, «οι κίνδυνοι παραμένουν», σύμφωνα με το σχέδιο δήλωσης.
Οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν τις «εμπορικές εντάσεις, την πολιτική αβεβαιότητα, τους γεωπολιτικούς κινδύνους και την αιφνίδια και απότομη σύσφιξη της χρηματοπιστωτικών πολιτικών  με φόντο τον περιορισμένο πολιτικό χώρο, τα ιστορικά υψηλά επίπεδα χρέους και τις αυξημένες χρηματοοικονομικές αδυναμίες», σύμφωνα με τη δήλωση, που δημοσιεύει το Bloomberg.
«Για να προστατεύσουμε την ανάπτυξη, θα συνεχίσουμε να αμβλύνουμε τους κινδύνους, να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα και αν χρειαστεί, να δράσουμε άμεσα για να προωθήσουμε την ανάπτυξη προς όφελος όλων», σημειώνεται στην κοινή δήλωση.
Ζητείται από τις κεντρικές τράπεζες να κοινοποιήσουν τις αποφάσεις πολιτικής τους και να ενεργούν κατά τρόπο «εξαρτώμενο από τα δεδομένα», σύμφωνα με το σχέδιο, το οποίο επαναλαμβάνει επίσης τη δέσμευση των κρατών να απέχουν από «ανταγωνιστικές υποτιμήσεις» των νομισμάτων τους.
Το ανακοινωθέν προτρέπει τις χώρες να επιλύσουν τις εμπορικές εντάσεις, επισημαίνοντας ότι «το ελεύθερο, δίκαιο και αμοιβαία επωφελές εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών και οι επενδύσεις αποτελούν βασικούς κινητήριους μοχλούς ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας».
Το ΔΝΤ μείωσε την πρόβλεψή του για παγκόσμια ανάπτυξη στο χαμηλότερο σημείο από την οικονομική κρίση, καθώς οι προοπτικές έχουν υποχωρήσει στις περισσότερες μεγάλες προηγμένες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, προειδοποίησε τους υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε μια «λεπτή στιγμή», προτρέποντάς τους να αποφύγουν «αυτοτραυματισμούς», όπως οι δασμοί και τα αντίποινα.
 
Lipton: Υπάρχουν κίνδυνοι, να είμαστε προσεκτικοί

Νωρίτερα αυστηρή προειδοποίηση στις κυβερνήσεις να μην προβούν σε περαιτέρω ενέργειες, που θα επιδεινώσουν την κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία απηύθυνε ο πρώτος αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, David Lipton.
«Οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να αναποδογυρίσουν τη βάρκα με εμπορικούς πολέμους και άλλες προστριβές σε μία εποχή που ήδη η παγκόσμια οικονομία ταξιδεύει σε φουρτουνιασμένα νερά», είπε χαρακτηριστικά ο Lipton μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg.  
«Βλέπουμε κινδύνους και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί.
Με τις εμπορικές εντάσεις και χωρίς να γνωρίζουμε την εξέλιξη της νομισματικής πολιτικής και την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας, ήρθε η ώρα να βεβαιωθούμε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν θα κάνουν κακό», σημείωσε το ανώτατο στέλεχος του ΔΝΤ.
Ο Lipton κάλεσε τις ΗΠΑ και τα άλλα κράτη να επιλύσουν τις εμπορικές τους διαφωνίες, επαναλαμβάνοντας τις σχετικές συστάσεις, που απευθύνει το ΔΝΤ από το 2018, οπότε και ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump άρχισε την επιβολή δασμών.
«Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι μια άλλη ύφεση», δήλωσε ο Lipton, στο περιθώριο των εαρινών συναντήσεων του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον.
Το φάσμα λανθασμένων πολιτικών απειλεί την παγκόσμια οικονομία εν μέσω αντιδράσεων, που έπληξαν το ελεύθερο εμπόριο και τροφοδότησαν την άνοδο λαϊκίστικων κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο, εκτιμά το Bloomberg.
Υπενθυμίζεται πως το ΔΝΤ υποβάθμισε τις προοπτικές για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2019 στο χαμηλότερο σημείο εδώ και μία δεκαετία, από την περίοδο της οικονομικής κρίσης, καθώς οι συνθήκες έχουν επιδεινωθεί στις περισσότερες μεγάλες προηγμένες οικονομίες.
Οι ΗΠΑ και η Κίνα βρίσκονται σε εντατικές διαπραγματεύσεις με στόχο τον τερματισμό του εμπορικού πολέμου διάρκειας εννέα μηνών αλλά την ίδια ώρα υπάρχει ζωηρός κίνδυνος να εκδηλωθούν νέα μέτωπα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλλει δασμούς 10,2 δισεκατομμυρίων ευρώ σε αμερικανικά προϊόντα σε αντίποινα, ανάλογης κίνησης των ΗΠΑ με αφορμή τη Boeing.
Ερωτηθείς για τις διατλαντικές εμπορικές εντάσεις, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Pierre Moscovici δήλωσε ότι είναι ώρα η ΕΕ και οι ΗΠΑ να χαμηλώσουν τους τόνους και να αποφύγουν τον εμπορικό πόλεμο.
«Είναι παράλογο για τις ΗΠΑ να θεωρούν την ΕΕ απειλή όπως η Κίνα», ανέφερε στο Bloomberg.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης