Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Ενδυναμώνει η συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου - Ιορδανίας την ειρήνη και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο

Τσίπρας: Ενδυναμώνει η συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου - Ιορδανίας την ειρήνη και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο
Στη 2η Τριμερή Σύνοδο Κορυφή που πραγματοποιείται στο Αμμάν, εκτός από τον Α. Τσίπρα, συμμετέχουν ο προέδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδης και ο βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα Β΄

(upd) Ενδυναμώνει τη στρατηγική για την προοπτική της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο η συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας, ανέφερε ο πρωθυπουργός,  Α. Τσίπρας,  κατά την έναρξη των εργασιών της 2ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής των τριών χωρών.
Ο κ. Τσίπρας, από το Αμμάν της Ιορδανίας όπου βρίσκεται, έκανε αναφορά στον σταθεροποιητικό ρόλο της Ιορδανίας στην περιοχή.
Για την Ελλάδα και την Κύπρο τόνισε ότι είναι οι πλησιέστερες χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μπορούν να βοηθήσουν, συμπληρώνοντας ότι αποτελούν πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη κοινής αντιμετώπισης του προσφυγικού, καλώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και να δώσει στήριξη στον λαό της Συρίας, αλλά και την ανάγκη να διατηρηθεί το στάτους κβο των Αγίων Τόπων στην Ιερουσαλήμ και να προστατευθούν και οι Χριστιανοί και οι Μουσουλμάνοι.
Στη 2η Τριμερή Σύνοδο Κορυφή που πραγματοποιείται στο Αμμάν, εκτός από τον Α. Τσίπρα, συμμετείχαν  ο προέδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδης και ο βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα Β΄.
Στο επίκεντρο αυτής  βρέθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το Μεσανατολικό, η κατάσταση στη  Συρία, και το προσφυγικό, το Κυπριακό και οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ιορδανία, ενώ υπογράφηκαν και δύο τριμερή μνημόνια συνεργασίας στους τομείς της εκπαίδευσης και της προώθησης επενδύσεων.

Τι ανέφεραν Αναστασιάδης - Βασιλιάς Αμπντάλα Β΄

Τη δέσμευση για την από κοινού συνεργασία προς την επίτευξη ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή εξέφρασε από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδης.
Ο ίδιος σημείωσε ότι η Τριμερής Σύνοδος αντανακλά τη σημασία που αποδίδουν οι τρεις χώρες στην εμβάθυνση της συνεργασίας τους προς όφελος των λαών τους και της ευρύτερης περιοχής.
Κοινή, όπως ανέφερε, είναι η πεποίθηση για επίτευξη πολιτικών λύσεων στη βάση του διεθνούς δικαίου, σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, ανεξαρτησίας των κρατών.
Μάλιστα, οι τρεις χώρες, όπως επισήμανε,  έχουν κοινές θέσεις για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών- προσφυγικών ροών, ενώ διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος θα εξακολουθήσει να εργάζεται με τους Ευρωπαίους εταίρους της, προκειμένου η Ιορδανία να στηριχθεί σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της προσφυγικής κρίσης, καθώς και για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ ΕΕ - Ιορδανίας.
Τέλος, ο κ. Αναστασιάδης ευχαρίστησε την Ιορδανία για τη στάση αρχών που κρατά στο Κυπριακό.
Από την πλευρά του, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄ καλωσόρισε τον κ. Τσίπρα και τον κ. Αναστασιάδη και έκανε αναφορά στους στενούς δεσμούς που συνδέουν τις τρεις χώρες, αλλά και στους κοινούς στόχους για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Στο παλάτι του βασιλιά Αμπντάλα Β΄ ο Τσίπρας

Ο πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας έφτασε στις 11:50 στο παλάτι του βασιλιά Αμπντάλα Β' και η υποδοχή του έγινε με όλες τις προβλεπόμενες τιμές.

Άγημα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ιορδανίας απέδωσε τιμές και ο βασιλιάς τον υποδέχθηκε με μια θερμή χειραψία, ενώ οι δυο τους φωτογραφήθηκαν μπροστά από τις σημαίες της Ιορδανίας και της Ελλάδας και ακολούθησε η κατ' ιδίαν συνάντηση τους.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, ο έλληνας πρωθυπουργός εξήρε τη συμβολή της Ιορδανίας και  του βασιλιά στην αντιμετώπιση περιφερειακών προβλημάτων, ενώ έκανε αναφορά και στους ιστορικούς δεσμούς της Ελλάδας με την Ιορδανία, αλλά και στις νέες ευκαιρίες οικονομικής συνεργασίας που ανοίγονται ιδιαίτερα στον κλάδο των κατασκευών.
Για την Ελλάδα, επισήμανε το σημαντικό της ρόλο καθώς αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην ασφαλή μεταφορά ενεργειακών πόρων από την Ανατολική Μεσόγειο προς την ΕΕ , ενώ σημείωσε ότι μπορεί να διαδραματίσει τον ρόλο "γέφυρας" μεταξύ ΕΕ και Ιορδανίας.


Σημειώνεται ότι τον κ. Τσίπρα συνοδεύουν στο Αμμάν ο υπουργός Εξωτερικών,  Γ. Κατρούγκαλος και οι υφυπουργοί Οικονομίας,  Στ. Γιαννακίδης και Ψηφιακής Πολιτικής,  Λ. Κρέτσος.

Προηγήθηκε νωρίτερα η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών, με τη συμμετοχή από την ελληνική πλευρά του Γ. Κατρούγκαλου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης