Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η Ρωσία προειδοποιεί: Η Νέα Τάξη Πραγμάτων πεθαίνει, οι ΗΠΑ χάνουν την πρωτοκαθεδρία

Η Ρωσία προειδοποιεί: Η Νέα Τάξη Πραγμάτων πεθαίνει,  οι ΗΠΑ χάνουν την πρωτοκαθεδρία
Το δυτικό, φιλελεύθερο μοντέλο της κοινωνίας πεθαίνεi, σημειώνει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών
Η Μόσχα εκτιμά ότι, το καθεστώς της λεγόμενης Νέας Τάξης Πραγμάτων όπως αυτή διαμορφώθηκε με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, έφθασε στο τέλος της.
Το δυτικό, φιλελεύθερο μοντέλο της κοινωνίας πεθαίνει και τη θέση του παίρνει μια νέα παγκόσμια τάξη, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov κατά την ετήσια συνάντησή του με φοιτητές και καθηγητές στη διπλωματική ακαδημία,  όπως ανέφερε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
«Το δυτικό φιλελεύθερο πρότυπο ανάπτυξης, το οποίο ορίζει ιδιαίτερα μια μερική απώλεια της εθνικής κυριαρχίας - κάτι το οποίο επιδίωξαν οι δυτικοί ομόλογοί μας όταν εφευρέθηκε αυτό που αποκαλούν παγκοσμιοποίηση, χάνει την ελκυστικότητά του και δεν θεωρείται πλέον το τέλειο μοντέλο για όλους.
Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι στις δυτικές χώρες είναι ιδιαίτερα σκεπτικοί επ΄αυτού», δήλωσε ο Lavrov.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η παγκόσμια ανάπτυξη καθοδηγείται «από διαδικασίες που στοχεύουν στην ενίσχυση της πολυπολικότητας και αυτό που αποκαλούμε πολυκεντρική παγκόσμια τάξη».
«Είναι προφανές ότι η πολυπολισμός και η εμφάνιση νέων κέντρων εξουσίας με κάθε τρόπο απαιτεί προσπάθειες για τη διατήρηση της παγκόσμιας σταθερότητας και την αναζήτηση ισορροπίας συμφερόντων και συμβιβασμών, οπότε η διπλωματία πρέπει να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο εδώ», ανέφερε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.
«Ιδιαίτερα επειδή υπάρχουν πολλά θέματα που απαιτούν γενικά αποδεκτές λύσεις», σημείωσε.
Αυτά περιλαμβάνουν περιφερειακές συγκρούσεις, διεθνή τρομοκρατία, επισιτιστική κρίση και προστασία του περιβάλλοντος.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πιστεύουμε ότι μόνο η διπλωματία μπορεί να συμβάλει στη σύναψη συμφωνιών και την επίτευξη βιώσιμων αποφάσεων που θα γίνουν αποδεκτές από όλους.
«Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προσπαθούν να επιβάλουν τις προσεγγίσεις τους σε άλλους», σημείωσε ο Sergei Lavrov.
«Οι ΗΠΑ καθοδηγούνται από μια σαφή επιθυμία να διατηρήσουν την κυριαρχία τους σε παγκόσμια κλίμακα αιώνων, αν και από οικονομικής πλευράς μόνοι ή με τους συμμάχους τους δεν μπορούν πλέον να επιλύσουν όλα τα παγκόσμια οικονομικά και πολιτικά ζητήματα», υπογράμμισε.
«Για να διατηρήσουν την κυριαρχία τους και να ανακτήσουν την αδιαμφισβήτητη εξουσία τους, χρησιμοποιούν εκβιασμούς και πιέσεις.
Δεν διστάζουν να παρεμβαίνουν κατάφωρα στις υποθέσεις των κυρίαρχων κρατών», επισήμανε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης